Revolusi Rawatan Penyakit Jantung Yang Mengubah Kehidupan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri.

Berdasarkan data terbaharu daripada WHO yang diterbitkan pada tahun 2017, kematian akibat penyakit jantung koronari di Malaysia telah mencapai 30,598 atau 22.13% daripada jumlah keseluruhan kematian. Umur yang disesuaikan dengan kadar kematian adalah 137.02 bagi setiap 100,000 penduduk yang menempatkan Malaysia pada kedudukan ke 63 di dunia.

Walaupun terdapat kadar kematian dan implikasi kesihatan yang membimbangkan, terdapat peningkatan yang signifikan bagi rawatan penyakit jantung yang berkembang dengan pesat. Sebahagian daripada rawatan termaju yang signifikan ini termasuklah:

Kelas baharu ubat-ubatan yang direka untuk merawat kegagalan jantung

Entresto (sacubitril/valsartan) boleh mengurangkan risiko untuk dimasukkan ke hospital dan kematian akibat kegagalan jantung dengan 20%. Entresto menggabungkan valsartan dan sacubitril untuk merencatkan bahan dan tubuh badan yang menyebabkan pengecilan saluran darah. Ini menghalang enzim yang merosakkan jantung.

Ubat diabetes baharu EMPA-REG (empagliflozin)

Ubat ini berkesan dalam mengurangkan kematian akibat daripada penyakit jantung dan memastikan paras gula darah yang sihat. Ia boleh mengurangkan serangan jantung dan strok bagi pesakit yang mempunyai diabetes. Ubat tersebut juga merendahkan tekanan darah selain mengurangkan berat badan.

Perentak jantung mini

Perentak jantung kecil boleh dimasukkan melalui kateter terus ke dalam hati. Manfaat teknik ini juga adalah kerana ia tidak menghasilkan benjolan di bawah kulit dada. Contoh perentak mini: Nanostim.

Sesetengah kekurangan turut dilaporkan. Penggunaannya dihentikan selama beberapa waktu sehingga beberapa alat perentak mini menjadi tidak disengajakan dan menyebabkan pembentukan beberapa lubang pada tisu jantung. Turut dikatakan bahawa alat tersebut tidak sesuai untuk pesakit yang mempunyai lebih daripada satu ruangan yang memerlukan pacing.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memeriksa kebolehlaksanaan dan kelulusannya tetapi ia masih mendapat maklum balas yang positif disebabkan oleh keberkesanannya dalam beberapa kes.

Penggantian injap aortik Transcatheter (TAVR)

Teknologi baru ini berguna untuk pesakit yang pembedahannya akan menjadi terlalu berisiko. Injap lipat ini boleh diimplan melalui arteri femoral di pangkal paha atau bukaan kecil di dada yang boleh dikembangkan setelah berada di dalam hati. Ia berguna untuk individu yang mana pembedahan penggantian injap konvensional tidak sesuai baginya.

Alat pemantauan jarak jauh kardiovaskular kecil

Peranti kecil boleh ditanam di arteri pulmonari. Alat ini membawa darah oksigen dari jantung ke paru-paru. Ia dimasukkan melalui pemotongan kecil pada urat femoral dan kemudian ia diulirkan ke arteri pulmonari. Alat ini kemudiannya mengukur tekanan daripada pembentukan cecair sebelum sebarang gejala berlaku.

Maklumat ini kemudian dikenalpasti, dikesan dan dihantar oleh antena dalam bantal khas yang digunakan oleh pesakit untuk berehat. Peranti ini telah diluluskan secara perubatan oleh FDA pada tahun 2014.

Sekumpulan individu di Huntington sedang menghasilkan alat pemantauan jarak jauh melalui aplikasi telefon pintar yang menggunakan lampu suluh yang terbina untuk mengukur kuantiti darah yang dipam oleh jantung.

Ubat baru untuk menurunkan kolesterol LDL yang tinggi

Dua ubat baru untuk menurunkan paras kolesterol LDL yang tinggi menerima kelulusan FDA pada tahun 2015: Alirocumab (Praluent) dan Evolocumab (Repatha). Ubat-ubatan ini berfungsi dengan membolehkan hati untuk menarik lebih banyak kolesterol LDL dari badan supaya ia dapat dihapuskan. Ubat-ubatan ini diberikan melalui suntikan setiap beberapa minggu dan bertujuan untuk digunakan sebagai tambahan kepada rawatan dan bukan pengganti rawatan lain.

Penjanaan semula sel-sel jantung yang rosak

Perlu difikirkan bahawa hati yang rosak dapat sembuh lebih cepat dan sepenuhnya selepas serangan jantung. Dengan mengawal neuregulin protein – protein yang diperlukan untuk perkembangan jantung yang normal pada tikus, para penyelidik dapat merangsang pertumbuhan semula sel-sel jantung. Dalam penyelidikan yang dijalankan, kaedah ini berkesan pada tikus dewasa dan muda dan telah membuat hati yang rosak kembali menjadi seperti hati yang baharu.

Walau bagaimanapun menurut Richard Harvey, Ph.D., seorang profesor penyelidikan jantung di Victor Chang Research Cardiac Institute, “Terapi ubat semasa dan revascularization [mencipta semula aliran darah melalui pintasan atau angioplasti] sambil menyelamatkan banyak nyawa selepas serangan jantung akut tidak menghalang perkembangan kegagalan jantung, “.

Para saintis masih menjalankan kajian sekiranya ia akan berfungsi pada tisu jantung manusia.

Penstrukturan semula tisu jantung

Para saintis di Carnegie Mellon University telah mencipta struktur kolagen untuk menghindari keruntuhan tisu dengan menyesuaikan pencetak 3D komersial yang murah. Mereka dapat “mencetak” atau menyusun semula model otak dan hati, menurut kerja penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances.

Pelbagai rawatan terapi penyakit jantung sentiasa dilakukan dan akan berpotensi membuka jalan bagi prognosis yang lebih baik terhadap individu dengan penyakit kardiovaskular.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  DARI PAKAR Pamilia Lourdunathan

  Mengatasi Keadaan Setelah Jantung Terhenti

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Lebih daripada 320,000 kes jantung terhenti berlaku di luar hospital setiap tahun di Amerika Syarikat. Jantung terhenti dipicu oleh kerosakan elektrik di bahagian jantung ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  jantung terhenti

  Diabetes: Menguruskan Emosi Anda

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Kajian telah menunjukkan bahawa individu yang mempunyai diabetes mempunyai risiko kemurungan yang lebih tinggi berbanding populasi normal. Masalah diabetes dan masalah ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  emosi

  Diabetes: Adakah Anda Bersedia Untuk Mengubah Tabiat Anda?

  Artikel ini ditulis dengan kerjasama Naluri. Dianggarkan bahawa sekitar 350 juta individu di seluruh dunia telah didiagnosis menderita diabetes. Berjuta-juta orang lain mungkin tidak didiagnosis memandangkan setiap ...

  Ditulis oleh Pamilia Lourdunathan
  diabetes

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hubungan Intim Bersama Pasangan Boleh Tingkatkan Kesihatan Jantung Anda, Betul Ke?

  Ada individu yang bertanya, adakah terdapat manfaat seks untuk kesihatan jantung? Dan, berbahaya ke untuk melakukan seks jika mempunyai penyakit jantung?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 19/11/2020 . 3 minit bacaan

  Mana Satu Lagi Cepat Untuk Turunkan Berat Badan, Angkat Berat Atau Buat Kardio?

  Jika anda ingin kurangkan berat badan, agak-agak anda, manakah kaedah yang lebih berkesan; senaman kardio atau sukan angkat berat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Sihat, Gaya Hidup Sihat 17/11/2020 . 3 minit bacaan

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Penyakit jantung berpotensi menjadi antara punca kematian sesetengah individu. Tapi, tahukah anda tanda amaran ia juga boleh dilihat dengan perubahan kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Jantung, Pusat Kesihatan 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Jaga Jantung Anda? Gunakan Kaedah Polymeal, Amalkan Menu Diet Baik Untuk Jantung!

  Kaedah polymeal adalah kaedah yang menekankan makanan untuk jantung. Selain badam dan sayur, berikut adalah contoh menu diet jantung yang patut anda amalkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 04/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kolesterol lemak

  Apa Itu Kolesterol? Ini Maklumat Mengenainya Yang Wajib Anda Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
  aritmia jantung

  Maklumat Aritmia Jantung Yang Anda Wajib Tahu: Jenis, Diagnosis & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  degupan jantung

  Info Lengkap Tentang Kesihatan Jantung; Fahami Fungsi & Cara Jaga Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
  tidur berlebihan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan