Kesan Bunyi Bising Terhadap Aktiviti Otak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

“Arghh…bisingnya. Macam mana nak buat kerja ni?!!” Pastinya anda pernah melalui situasi seperti itu bukan? Lebih-lebih lagi kalau rumah sebelah tu tengah buat renovation. Tetapi adakah terdapat kesan bunyi bising terhadap aktiviti otak? 

Mengkaji kesan bunyi bising

Sudah tentu bunyi persekitaran yang bising akan membuatkan anda sukar untuk menumpukan perhatian kepada tugasan. Apa yang menyebabkan kita berasa sukar untuk fokus apabila terdapat gangguan bunyi? Penyelidik daripada University of Alberta melakukan kajian untuk melihat bagaimana kesan bunyi bising mendatangkan impak kepada aktiviti otak.  

Pengarang utama kajian ini yang merupakan pelajar siswazah di Jabatan Psikologi, Joanna Scanlon berkata, “Kenapa ada sesetengah tugasan, kita lebih suka melakukan tugasan di tempat tenang dan terdapat bagi tugasan tertentu lain pula yang boleh dilakukan walaupun dikelilingi bunyi bising? Apakah yang dilakukan oleh otak untuk mengekalkan tumpuan kita walaupun berada jauh daripada ketenangan di rumah?

“Oleh kerana itu, adalah penting untuk memahami bagaimana otak memproses setiap tugasan yang dilakukan walaupun berada dalam persekitaran yang berbeza,” ujar Joanna lagi. 

Aktiviti otak

Bagi meneroka persoalan-persoalan berkaitan kesan bunyi bising terhadap aktiviti otak ini, saintis membangunkan asas untuk melihat bagaimana otak bertindak balas apabila melakukan pekerjaan atau tugasan dalam persekitaran berbeza.

Kaedah yang digunakan untuk melakukan kajian di bawah pengawasan pembantu profesor di Fakulti Sains di University of Albertam, Kyle Mathewson ini adalah dengan menukar bunyi latar belakang. Bagaimana hasil yang diperolehi?

Hasil analisis kajian menunjukkan, sebaik sahaja wujud sebarang bunyi sebagai latar belakang, aktiviti otak yang akan berlaku adalah filter. Ini bermaksud, otak akan berfungsi secara aktif untuk menapis bunyi bising tersebut.

Menurut Joanna, “Penyelidik dapat mengubah aktiviti otak semasa tugas kognitif dalam cara yang jelas dan boleh dihasilkan, iaitu dengan memainkan bunyi persekitaran luar sebagai latar belakang.”

Keputusan kajian mendapati bahawa persekitaran di sekeliling individu akan memberikan kesan tentang bagaimana kita melihat dan menilai keadaan di sekitar. Ia sekali gus menyedarkan kita bahawa segala apa yang kita ketahui mengenai kebolehan otak adalah terlalu sedikit.

Berpada-pada

Sememangnya kajian ini menunjukkan aktiviti otak masih tidak terganggu walaupun terdapat bunyi bising. Walau bagaimanapun, anda disarankan tidak mendedahkan diri kepada bunyi bising yang keterlaluan. Ini kerana wujud risiko untuk berlakunya  masalah kesihatan seperti penyakit jantung, gangguan tidur dan tekanan darah tinggi. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  aktiviti otak

  “Melupakan” Lebih Banyak Menggunakan Aktiviti Otak Berbanding “Mengingati”

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/03/2019 . 2 minit bacaan

  5 Bahaya Jika Anda Sering Terdedah Pada Bunyi Bising, Salah Satunya Strok! Jaga-Jaga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/12/2018 . 2 minit bacaan

  Masalah Kesihatan disebabkan Pendedahan kepada Bunyi Bising

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 18/04/2018 . 3 minit bacaan