Akupuntur Boleh Mengurangkan Kekejangan Otot

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 21/02/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Amalan akupuntur dipercayai berasal daripada tanah besar China. Pada zaman dahulu, batu dan tulang yang ditajamkan digunakan untuk tujuan akupuntur berbanding apa yang digunakan pada masa sekarang iaitu jarum. Teori akupuntur percaya bahawa tenaga melalui keseluruhan tubuh badan (dipanggil Qi) dan boleh disalurkan untuk menggalakkan keseimbangan dan kesihatan tubuh badan. Amalan akupuntur pernah berkurangan dan kembali bertambah pada tahun 1949 apabila Kerajaan Republik Rakyat China membawa kembali amalan akupuntur dengan penubuhan beberapa institusi-institusi kajian dan perkhidmatan disediakan di beberapa buah hospital.

Akupuntur dan neurologi

Pelbagai kajian telah dilaksanakan untuk menguji dan menilai keberkesanan akupuntur terhadap beberapa keadaan kesihatan. Sesetengah kajian mendakwa akupuntur berkesan dalam menyeimbangkan tenaga didalam tubuh badan dan sesetengahnya mendakwa ianya mempunyai kesan neurologi. Saintis telah menggunapakai neurosains untuk memahami dan menerangkan bagaimana akupuntur berfungsi dan memberi manfaat kepada tubuh badan manusia. Titik akupuntur dilihat sebagai lokasi dimana tisu penghubung, saraf dan otot boleh dirangsang yang akan meningkatkan aliran darah dan mengaktifkan aktiviti penahan sakit semulajadi.

Merawat masalah otot dan sendi

Kajian yang dilaksanakan di Jerman menunjukkan bahawa akupuntur membantu sesetengah kesakitan muskuloskeletal yang memberi kesan terhadap otot, tulang dan sendi seperti sakit belakang, sakit leher, sakit lutut, kekejangan otot dan juga pening kepala. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga menyenaraikan beberapa keadaan kesihatan  yang mana akupuntur telah terbukti merawatnya dengan berkesan. Keadaan kesihatan itu termasuklah masalah yang berkaitan dengan sendi dan otot seperti rheumatoid arthritis, terseliuh, tennis elbow dan sciatica. The American Academy of Medical Acupuncture turut menyatakan bahawa akupuntur boleh mengurangkan kekejangan, gegaran dan kontraksi otot. Kesemua keadaan kekejangan otot ini kebiasaannya berlaku dalam kalangan atlet dan individu yang mempunyai cara hidup yang aktif.

Kajian lain telah dijalankan oleh Department of Pediatric Dentistry di Nippon Dental University di Jepun keatas dua kumpulan penghidap sakit otot. Mereka dibahagikan kepada dua jenis rawatan akupuntur; rawatan “ashi”(rawatan di titik akupuntur) dan “sham” (rawatan bukan di titik akupuntur). Kajian mendapati bahawa kedua-dua rawatan mengurangkan kesakitan otot tanpa ada perbezaan yang ketara diantara keduanya.

Pakar-pakar daripada komuniti antarabangsa telah mengumpulkan keputusan daripada 29 kajian yang melibatkan 18,000 peserta yang pernah mendapat rawatan akupuntur, akupuntur “sham”, dan yang tidak mendapatkan rawatan akupuntur. Pakar-pakar ini telah membuat kesimpulan bahawa rawatan akupuntur melegakan sakit kronik yang berkaitan dengan otot iaitu sakit leher dan belakang badan, osteoarthritis, sakit kepala yang kronik dan sakit bahu dengan peratusan sekitar 50% dan ianya diterbitkan didalam Archives of Internal Medicine.

Melalui cucukan jarum ke tubuh melalui rawatan akupuntur, tubuh badan akan melepaskan hormon yang dikenali sebagai Endorphins. Endorphins adalah penahan sakit semulajadi tubuh badan, dirembeskan didalam otak dan sistem saraf untuk membantu tubuh badan berasa rileks dan bersedia dengan mana-mana kesakitan yang akan datang. Oleh itu, otot yang tertekan tidak lagi memberikan kesakitan kepada tubuh dan mengurangkan sebarang kesakitan dan masalah yang berkaitan dengan otot.

Adalah amat penting untuk mendapatkan khidmat profesional dan pengamal berlesen atau ahli akupuntur sekiranya anda ingin mencuba rawatan ini untuk merawat masalah kekejangan otot yang dialami. Rawatan akupuntur mungkin berkesan untuk merawat masalah anda, tetapi ianya bukan alternatif atau pengganti kepada rawatan perubatan yang disediakan oleh doktor perubatan. Berbincang dengan doktor untuk sebarang perubahan yang ingin dibuat dan jangan kurangkan pengambilan dos ubat-ubatan tanpa kebenaran doktor.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bekam: Alternatif Rawatan yang Berkesan?

  Bekam merupakan amalan tradisional yang diamalkan dalam pelbagai budaya seluruh dunia. Persoalannya adakah ia merupakan rawatan alternatif yang berkesan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 16/08/2019 . 8 minit bacaan

  Ketegangan Otot

  Ketegangan otot, atau otot ditarik, berlaku apabila otot anda terlebih regangan atau terkoyak yang berlaku pada mana-mana bahagian otot

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 05/04/2019 . 9 minit bacaan

  Makanan Membina Otot

  Makanan membina otot adalah antara makanan penting yang dapat membantu dalam proses membina otot selain usaha keras melibatkan aktiviti fizikal

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pemakanan, Kecergasan 29/03/2019 . 3 minit bacaan

  Sakit Belakang? Posisi Tidur Anda Mungkin Memainkan Peranan

  Keanjalan tilam dan jenis bantal yang anda gunakan juga boleh menentukan tahap keselesaan anda. Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 29/03/2019 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  susu protein

  Nak Jadi Abang Sado, Boleh Ke Kalau Ambil Suplemen Protein Tapi Tidak Angkat Besi Di Gym?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  rawatan-herba-jejaskan-kanser-payudara

  Rawatan Herba Jejaskan Keberkesanan Rawatan Kanser Payudara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/11/2019 . 2 minit bacaan
  senaman

  Jangan Percaya 4 Mitos Senaman Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2019 . 3 minit bacaan
  sakit belakang

  Hati-Hati Kalau Kerap Sakit Belakang, Jangan Selalu Ambil Painkiller, Ambil Tahu Risiko Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/09/2019 . 3 minit bacaan