6 Salah Faham Mengenai HIV / AIDS

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 12/10/2020 . 2 minit bacaan
Share now

HIV/AIDS adalah salah satu penyakit yang paling berbahaya di dunia. Ia menyebabkan kematian berjuta-juta orang setiap tahun dan ia juga masih tidak mempunyai penawar.

Pesakit HIV/AIDS boleh jadi orang tua, remaja, dewasa, dan juga bayi yang ibunya mempunyai HIV/AIDS semasa hamil.

Walaupun HIV/AIDS telah menjadi begitu biasa pada masyarakat masa kini, masih ada beberapa salah faham mengenainya. Artikel ini akan memberi anda beberapa maklumat berguna.

Apa itu HIV/AIDS?

hiv/aids

HIV (human immunodeficiency virus) menyerang sistem imun tubuh, khususnya sel CD4 (sel T), yang membantu sistem imun mencegah jangkitan. Lama kelamaan, HIV boleh memusnahkan begitu banyak sel-sel ini sehingga tubuh tidak dapat melawan jangkitan dan penyakit.

Dalam kes yang paling teruk, jika ia dirawat dengan berkesan, HIV boleh mengurangkan jumlah sel CD4 (sel T) di dalam tubuh, menjadikannya lebih mudah untuk mendapatkan jangkitan atau penyakit lain dari ringan hingga serius.

Seseorang mendapat HIV jika darah, air mani, rembesan faraj yang dijangkiti mesti ditembusi ke dalam tubuh mereka melalui hubungan seks, pemindahan darah atau perkongsian jarum.

Dalam kes-kes lain, pemindahan HIV/AIDS dari ibu ke anaknya melalui kelahiran atau menyusu.

Salah faham mengenai HIV / AIDS

hiv/aids

Sesetengah orang masih kekal dengan salah faham mengenai HIV / AIDS. Antaranya:

  • HIV adalah hukuman mati. Ini tidak benar kerana pada masa kini terdapat teknologi moden dan rawatan yang cekap. HIV boleh dianggap sebagai penyakit kronik yang boleh diuruskan.
  • HIV boleh dipindahkan dengan ciuman. Ini benar jika orang yang anda cium mempunyai luka atau pendarahan di dalam mulut atau bibirnya. Secara keseluruhan, kadar pemindahan melalui ciuman sangat rendah.
  • HIV adalah serupa dengan AIDS. Hari ini, disebabkan oleh perkembangan rawatan moden, pesakit dengan HIV tidak lagi mempunyai AIDS. Seseorang yang memulakan rawatan HIV awal selepas ujian boleh menjalani kehidupan yang hampir normal seperti orang lain.
  • Orang yang mempunyai HIV tidak boleh melakukan hubungan seks dengan orang yang tidak mempunyai HIV. Malah, kedua-duanya masih boleh melakukan hubungan seks dengan kondom jika salah seorang sedang menjalani rawatan HIV dan mendapat beban virus yang tidak dapat dikesan. Risiko pemindahan virus itu adalah hampir sifar.
  • HIV akan secara automatik merebak ke bayi yang belum lahir. Agensi mengenai kesihatan wanita mengatakan bahawa seorang wanita yang sedang menjalani rawatan hanya mempunyai sekitar 2 peratus kemungkinan memiliki bayi HIV positif.
  • HIV tidak boleh disebarkan melalui seks oral. Walaupun risiko jangkitan melalui seks oral berlaku, kemungkinan anda mendapat HIV masih ada. Risiko anda akan meningkat dengan ketara sekiranya pasangan anda mempunyai luka terbuka, pendarahan atau kulit pecah dalam hubungan langsung dengan air mani (jawatankuasa tindakan AIDS).
  • HIV boleh disebarkan melalui air liur, peluh, air mata dan tandas. HIV hanya merebak melalui air mani, cairan faraj, darah atau susu dari orang yang dijangkiti HIV.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Fakta Mengenai Tuberkulosis

Tuberkulosis (tibi) ialah penyakit berjangkit paling berbahaya di dunia. Mari ikuti fakta penting mengenai penyakit ini. 1. Setiap satu jam, 3 individu mati disebabkan tuberkulosis Penyakit tibi telah dikenal ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Tips Kesihatan, Pusat Kesihatan 12/12/2018 . 2 minit bacaan

Melihat Kembali Perkembangan HIV: Sejauh Mana Telah Kita Capai?

Sempena Hari AIDS Dunia 2018 yang jatuh pada 1 Disember, mari kita melihat kembali perkembangan jangkitan HIV/AIDS sejak ia mula menyerang dunia dan sejauh mana pencapaian dunia dalam memerangi penyakit ini. Sehingga ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Berita, Berita Antarabangsa 30/11/2018 . 2 minit bacaan

Hari AIDS Dunia: Ketahui Status Anda

Jika anda tahu rakan anda menghidap jangkitan HIV, adakah anda masih ingin berkawan dengan beliau seperti biasa? Atau anda akan berasa sangsi dan jijik? Kalau anda jijik, anda masih gagal dalam membantu membanteras ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Berita, Berita Antarabangsa 30/11/2018 . 2 minit bacaan

Hentikan Stigma Terhadap Pesakit HIV

HIV dan AIDS masih lagi menjadi satu stigma dalam kalangan masyarakat. Mereka yang dijangkiti virus HIV seolah-olah seperti najis dan sampah yang tidak layak mendapat tempat dalam masyarakat. Ini adalah kerana ia ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Tips Kesihatan, Pusat Kesihatan 15/11/2018 . 2 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

jangkitan hiv

Adakah HIV Masih Lagi Satu Epidemik Global?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 28/11/2019 . 3 minit bacaan
perkosaan

Perkosaan: Kesan Terhadap Fizikal dan Psikologi

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Diterbitkan pada 30/04/2019 . 2 minit bacaan
Tentang HIV: Apa Ibu Bapa Perlu Tahu

Tentang HIV: Apa Ibu Bapa Perlu Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 19/04/2019 . 3 minit bacaan
seks

Seks Secara Selamat dan HIV

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 29/01/2019 . 3 minit bacaan