Adakah SPF Yang Tinggi Melindungi Kulit?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Penggunaan pelindung matahari sangat penting apabila ada berada di luar rumah, terutamanya dibawah sinaran matahari yang terik. Ia bertujuan mengelakkan penuaan kulit pramatang dan kanser kulit. Walau bagaimanapun, pemilihan faktor perlindungan matahari (SPF) perlu bersesuaian dengan jenis kulit dan aktiviti harian anda.

Radiasi Ultraviolet

Gambar ihsan medik8

Matahari memancarkan tenaga melalui spektrum yang besar dari panjang gelombang yang berbeza. Ini termasuk cahaya ketara yang anda lihat, radiasi inframerah yang anda rasa sebagai haba dan ultraviolet (UV) yang anda tidak dapat dilihat atau dirasa.

Radiasi UV mempunyai gelombang yang lebih pendek dan tenaga yang lebih tinggi daripada cahaya yang kelihatan.

Cahaya matahari adalah sumber utama sinaran UV. Sinaran UV sebenarnya hanya membentuk sebahagian kecil daripada sinaran matahari. Tetapi ia adalah punca utama merosakkan kulit anda.

Apa itu UVA, UVB dan UVC?

 • UVA

‘A’ adalah penuaan (aging). Sinaran UVA menyumbang sehingga 95% sinaran yang mencapai di permukaan Bumi. Dengan itu anda mungkin terdedah kepada jumlah UVA yang banyak sepanjang masa hayat anda.

UVA juga menembusi kulit dengan lebih mendalam daripada UVB, dan ia memainkan peranan utama dalam menyebabkan penuaan kulit, kedutan, pigmentasi, bintik matahari, dan lain-lain.

Sinaran UVA juga akan melalui awan dan kaca, jadi sebaiknya anda menggunakan pelindung matahari walaupun anda berada di dalam kereta atau disebalik tingkap.

 • UVB

‘B’ adalah pembakaran (burning). UVB adalah punca utama kulit anda berkerut dan mendapat selaran matahari. Disebabkannya tidak menembusi seperti UVA, ia cenderung untuk merosakkan lapisan epidermis kulit anda yang lebih nipis/cetek. Ia juga memainkan peranan sebagai penyerapan kulit (penyamakan) dan pemotretan.
Tidak seperti sinaran UVA, sinaran UVB tidak menembusi kaca.

 • UVC

Ia adalah sinaran suria yang paling kuat dan paling mematikan. Tetapi ia kebanyakannya tidak semua diserap oleh lapisan ozon dan atmosfera. Jadi ia biasanya tidak sampai ke permukaan bumi.

Perbezaan nilai SPF

Kegunaan SPF adalah untuk melindungi kulit anda daripada sinaran UVB dan nilai SPF juga memain peranan penting terhadap tempoh pendedahan kepada matahari.

 • SPF 15 dapat menahan sehinggan 93% daripada sinaran UVB.
 • SPF 30 dapat menahan sehinggan 97% daripada sinaran UVB.
 • SPF 50 dapat menahan sehinggan 98% daripada sinaran UVB.

Bagaimana dengan nilai SPF yang lebih tinggi?

Pemilihan pelindung matahari dengan SPF yang lebih tinggi seperti SPF 75 atau SPF 100 mungkin dianggap pilihan yang terbaik, tetapi ia sebenarnya tidak menawarkan perlindungan yang jauh berbeza daripada SPF 30 atau SPF 50

Menurut Yayasan Kanser Kulit (SCF), orang yang menggunakannya mungkin berfikir mereka boleh berada di bawah matahari dengan lebih lama, melangkau sapuan semula dan mengabaikan langkah perlindungan lain seperti penggunaan topi, memakai pakaian dan memakai cermin mata hitam.

Individu yang menggunakan pelindung matahari SPF yang tinggi mungkin tidak terbakar, tetapi tanpa bahan penapisan UVA, mereka masih boleh menerima sejumlah besar sinaran matahari yang boleh merosakkan kulit.

SCF mencatatkan bahawa walaupun peratusan ini kelihatan kecil, ia boleh memberikan perbezaan kepada orang yang sensitif ringan atau mempunyai sejarah kanser kulit.

Walau apa pun produk yang anda pilih, pakar mengesyorkan penggunaan pelindung matahari secara meluas setengah jam sebelum keluar rumah. Ia juga perlu digunakan semula sekurang-kurangnya setiap dua jam atau selepas berenang, pengeringan, atau berpeluh.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Krim Pelindung Membantu Masalah Ruam Lampin

  Ruam lampin atau dermatitis perianal adalah sejenis keradangan kulit yang biasa berlaku terhadap bayi. Ia menunjukkan keadaan kemerah-merahan dan keradangan di bahagian kulit yang dilitupi lampin termasuk bahagian ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 11/10/2018 . 2 minit bacaan

  Kulit Asia Dengan Melasma

  Pernahkah anda memikirkan mengapa kulit Asia mempunyai lebih melasma berbanding daripada wanita dari negara lain di dunia? Dan terdapat cara untuk menyembuhkan simptom kulit ini? Keadaan melasma dengan wanita Asia Asia ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya, Penjagaan Kulit 06/09/2018 . 2 minit bacaan

  4 Kesan Kurang Tidur Terhadap Kulit

  Kita semua memerlukan tidur untuk menjaga kecantikan, dan ternyata rehat malam yang baik sangat membantu keajaiban pada kulit anda. Apabila terlalu sering berjaga malam, adalah perkara biasa bangun pada waktu pagi ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 25/05/2018 . 2 minit bacaan

  Tip Mengatasi Kulit Kering Semasa Puasa

  Selain tubuh, kesan dehidrasi juga dirasakan pada kulit. Lazimnya, kulit menggelupas dan bersisik. Keadaan ini akan membuat penampilan kurang menarik. Adakah anda pernah mengalami situasi ini ketika berpuasa pada ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Penjagaan Kulit, Perayaan 14/05/2018 . 1 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  alahan kulit

  Pencuci Pakaian Punca Ruam Pada Kulit Si Manja? Ini Cara Untuk Kenal Pasti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  kulit-anak-kering-cara-penjagaannya

  Kulit Anak Kering? Jom Ketahui Cara Penjagaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2020 . 4 minit bacaan
  ruam pada kulit

  Ruam Pada Kulit, Apakah Puncanya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/01/2019 . 3 minit bacaan
  penjagaan kulit muka

  Pencuci Muka: Aspek Penting Penjagaan Kulit Muka

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/11/2018 . 3 minit bacaan