Mengapa Microbead Diharamkan daripada Produk Kecantikan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Pada tahun 2015, kerajaan Amerika Syarikat mengharamkan penggunaan microbead (manik mikro) plastik diikuti kerajaan United Kingdom pada awal tahun ini. Ini diikuti dengan keputusan parlimen Eropah pada penghujung September ke arah yang sama.

Microbead plastik ialah bahan pepejal plastik yang tidak larut dalam air dengan saiz 5mm atau kurang. Bahan ini selalu digunakan dalam produk kecantikan dan penjagaan harian anda sebagai agen skrub, agen likat atau sekadar pengisi.

Mengapa microbead plastik digunakan dalam produk kosmetik dan penjagaan diri?

Microbead plastik digunakan dalam beberapa produk kosmetik dan penjagaan diri untuk membantu membersihkan kulit melalui pengelupasan dan untuk menghapuskan kotoran dan plak pada gigi. Pengelupasan menghilangkan kotoran dan membantu membersihkan liang roma. Sel-sel kulit mati dilonggarkan dan disingkirkan untuk memberikan lapisan permukaan yang terdiri daripada sel-sel yang baru dan muda. Ini membuatkan kulit lembut, licin dan kelihatan lebih cerah.

Bahan microplastic ini dipilih untuk digunakan sebagai pengelupas atau agen pembersihan gigi kerana ia bersih, boleh dihasilkan dalam saiz seragam dan tidak mempunyai bucu tajam yang melukakan kulit.

Bahaya microbead plastik kepada persekitaran

Microbead plastik adalah sejenis microplastic yang menyumbang kepada masalah sampah laut. Terdapat kebimbangan bahawa jumlah sampah plastik di persekitaran marin boleh membahayakan ekosistem dan zarah kecil yang memasuki persekitaran laut ini boleh dimakan oleh hidupan laut. seterusnya manusia.

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Environmental Science & Technology, pengkaji daripada McGill University mendapati bahawa terdapat sekurang-kurangnya 300 bilion nanoplastik dalam setiap gram skrub, yang mewakili 0.03% daripada berat plastik dalam skrub.

Para saintis juga menyatakan kebimbangan kerana skrub digunakan secara langsung pada kulit dan pengguna telah terdedah secara langsung dengan nanoplastik. Nanoplastik boleh memasuki kulit dan merosakkan sel-sel badan.

Walaupun microbead daripada produk kecantikan dan penjagaan diri hanya menyumbang kepada kira-kira 0.29% daripada sampah marin, tindakan sukarela telah diambil oleh industri kecantikan untuk memberhentikan penggunaan bahan ini.

Alternatif lain dalam produk kecantikan

Syarikat-syarikat yang sebelum ini menggunakan microbead plastik telah menukar formulasi atau menggantikannya dengan alternatif yang dibuat dari lilin semula jadi, kanji yang berasal dari jagung atau ubi kayu, rumpai laut, silika, tanah liat dan sebatian semula jadi yang lain.

Terdapat senarai produk kecantikan yang mengandungi dan tidak mengandungi mikroplastik boleh anda dapati secara atas talian. Pilih dan selidik produk kecantikan yang anda gunakan. Jadilah pengguna yang bijak dan bertanggungjawab kepada alam sekitar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ingin Selamatkan Bumi? Lakukan 3 Langkah Ini Untuk Hari Esok Yang Lebih Baik!

  Dunia kita sekarang kian tenat. Persoalannya, apakah yang kita semua boleh buat untuk selamatkan bumi ini? Klik artikel untuk tahu bagaimana!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 30/10/2018 . 2 minit bacaan

  Patutkah Penyedut Minuman Plastik Diharamkan?

  Tindakan Kementerian Wilayah mengumumkan pengharaman penggunaan penyedut minuman (straw) plastik baru-baru ini mungkin menimbulkan pelbagai reaksi dalam kalangan peniaga dan pengguna. Mengapa straw? Sedangkan masih ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 24/09/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  straw besi

  Selamatkah Penggunaan Straw Besi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/10/2019 . 2 minit bacaan
  botol-air-plastik

  Kenapa Anda Tak Boleh Guna Semula Botol Air Plastik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 17/10/2019 . 2 minit bacaan

  EU Bersetuju Mengharamkan Plastik Pakai Buang Untuk Mengurangkan Pencemaran Laut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 28/12/2018 . 2 minit bacaan

  WHO: Lebih 90% Botol Minuman Popular Mengandungi Mikroplastik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 07/12/2018 . 1 minit bacaan