Pembulian Emosi dalam Perkahwinan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Masalah dalam perkahwinan boleh berlaku berpunca daripada keganasan fizikal seperti ketika seorang mempunyai kecenderungan memukul pasangan untuk tempoh yang lama. Walau bagaimanapun, satu lagi bentuk penderaan yang ada dalam hubungan jangka panjang ini adalah penderaan emosi atau pembulian emosi.

Apa itu penderaan emosi?

Mungkin dengan memberi contoh penderaan emosi akan lebih jelas menjelaskan definisinya. Bayangkan anda tidak pernah merasa selesa menghadapi pasangan anda. Apa yang anda rasa apabila perlu berdepan si dia adalah kebimbangan dan juga ketakutan. Anda merasakan apa yang keluar dari mulut pasangan akan memakan diri dan akhirnya anda akan berusaha untuk menggembirakan pasangan anda. Anda tidak perlu mengalami gangguan emosi, tetapi hanya dengan dikutuk, diancam, dikritik, diintimidasi, dipermalukan dan dimanipulasi sepanjang tempoh tertentu. Kemudian, anda telah didera secara emosi.

Motif

Ketika dalam penderaan perhubungan, ada pendera dan yang didera. Apa yang membuatkan seseorang menjadi pendera? Terdapat beberapa sebab tingkah laku berubah. Seseorang yang membesar di bawah persekitaran buli daripada ibu bapa cenderung untuk belajar daripada mereka sifat yang kasar. Dia mungkin lebih percaya kepercayaan palsu dalam perkahwinan dan wanita secara umum. Di samping itu, kekurangan model yang sesuai sejak zaman kanak-kanak boleh menyumbang kepada perkembangan tingkah laku tersebut. Ia bukan untuk mendapatkan bentuk fizikal. 

Sebagai contoh, suami sebagai pendera. Selalunya, apa yang dia lakukan dipanggil sebagai penderaan emosi secara emosional kepada isteri adalah mementingkan diri sendiri kerana dia hanya melihat sesuatu perkara daripada perspektifnya dan dia membuat penolakan untuk cuba berada di tempat isterinya. Satu lagi istilah untuk menggambarkan orang itu adalah rujuk sendiri (self-referenced).

Kita boleh mempertimbangkan ini seolah-olah seseorang rujuk sendiri kepada anda, dia boleh memberikan anda sesuatu tanpa mengakui keperluan sebenar anda. Kemudian jika anda menolak, dia bertindak seolah-olah dia telah terluka. Maksudnya, tidak semua pembuli memanipulasi tujuan atau berorientasikan diri. Kadang-kadang, mereka hanya mahu kita bahagia tetapi ketidakmampuan mereka untuk melihat perkara yang kita lakukan boleh menghasilkan sesuatu yang tidak diingini.

Sebenarnya, tidak banyak yang kita boleh lakukan selepas mengetahui kita dalam keadaan pembulian emosi. Walaubagaimana pun, menyedari perkara tersebut masih lebih baik daripada kehilangan diri anda dalam kemurungan yang disebabkan oleh penderaan mental.

Hubungan yang sihat dibina atas kepercayaan, empati dan sokongan antara satu sama lain. Sekiranya anda menyedari bahawa hubungan anda menimbulkan penderaan emosi, terapi dapat membantu menyelamatkan perkahwinan anda. Jika tidak, apa yang boleh anda lakukan ialah menjadi kuat dan cuba untuk berbincang masalah dengan pasangan anda dengan cara yang terbaik.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Trauma Atau Kecederaan

  Trauma merujuk kepada kecederaan fizikal serius pada badan yang disebabkan oleh daya luaran. Ketahui lebih lanjut tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 13/12/2019 . 3 minit bacaan

  Jangan Lepas Tangan! Hanya Kanak-kanak 12 Tahun Keatas Sahaja Sesuai Ke Asrama Sekolah

  Tahukah anda, kanak-kanak yang berusia bawah daripada 12 tahun sebenarnya tidak sesuai dihantar ke asrama sekolah. Mengapa begitu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Alamak, Anak Kaki Buli? Ketahui Cara Mengatasinya

  Selalu kita dengar isu anak dibuli. Bagaimana pula kalau isunya bukan kena buli tetapi membuli. Haaa...ada tak kalangan ibu bapa mempunyai anak kaki buli?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dibuli Adik-beradik, Bukan Isu Remeh

  Kita biasa mendengar kes buli remaja dan kanak-kanak. Tetapi bagaimana pula dengan kes dibuli adik-beradik sendiri, adakah ia normal atau tidak?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan-penderaan-warga-tua

  Kenapa Warga Tua Semakin Sakit? Ambil Tahu, Mungkin Mereka Didera Secara Fizikal!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Si Kecil Jadi Mangsa Dera Sepanjang COVID-19? Jangan Berdiam, Lakukan Perkara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/04/2020 . 3 minit bacaan

  Keganasan Dalam Hubungan Boleh Berlaku Pada SESIAPA Saja! Ini 10 Selebriti Hollywood Yang Turut Alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/03/2020 . 4 minit bacaan
  cara hormat guru

  Lanjutan Kes Ustazah Merangkak Tular, Ibu Bapa WAJIB Ajar Anak Hormat Guru!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/02/2020 . 4 minit bacaan