Hubungan Sihat Bantu Keadaan Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Hubungan yang sihat membolehkan kedua-dua pasangan berasa saling disokong dan berhubungan tetapi masih berasa bebas. Komunikasi dan batasan (boundaries) adalah dua komponen penting dalam hubungan yang sihat.

Pada akhirnya, dua orang dalam hubungan itu memutuskan apa yang sihat dan tidak bagi mereka. Sekiranya ada sesuatu yang tidak betul, anda harus mempunyai kebebasan untuk menyuarakan kebimbangan kepada pasangan anda.

Mengapa perhubungan yang sihat penting?

Sebagai manusia, hubungan yang kita bentuk dengan orang lain adalah penting untuk kesejahteraan mental, emosi dan kelangsungan hidup kita.

Hubungan positif boleh dikongsi antara dua orang yang saling menyayangi, menyokong, menggalakkan dan membantu antara satu sama lain secara praktikal dan juga emosi. Tanpa urutan tertentu, orang dalam hubungan yang sihat cenderung untuk:

 • Saling mendengar
 • Mendengar tanpa menghukum
 • Percaya dan hormat antara satu sama lain
 • Sentiasa cipta masa bersama
 • Ingat butiran tentang kehidupan masing-masing
 • Terlibat dalam aktiviti sihat bersama

Terdapat berbagai kajian tentang kesan positif hubungan romantis yang sihat dapat menyembuhkan kesihatan anda. Berikut adalah beberapa manfaat hubungan sihat:

Mengurangkan tekanan

Komited dalam hubungan dikaitkan dengan pengeluaran kortisol iaitu hormon stres yang kurang. Ini menunjukkan bahawa orang yang berkahwin atau berpasangan kurang responsif terhadap tekanan psikologi, dan sokongan sosial dan emosi muncuk dengan adanya pasangan yang boleh menjadi pengaruh besar kepada stres. Terdapat juga bukti bahawa pasangan yang tinggal bersama lebih bahagia berbanding sebaliknya.

Penyembuhan yang lebih baik

Sama ada ada seseorang mengingatkan anda untuk mengambil ubat atau mempunyai rakan kongsi untuk membantu mengalihkan perhatian anda daripada kesakitan, penyelidikan menunjukkan bahawa orang sudah berkahwin yang menjalani pembedahan jantung adalah tiga kali lebih cenderung untuk bertahan tiga bulan pertama selepas pembedahan berbanding pesakit bujang. Pesakit yang berkahwin juga dilaporkan berasa lebih yakin tentang keupayaan mereka untuk mengendalikan kesakitan pasca pembedahan dan kurang bimbang tentang pembedahan secara umum. Sokongan emosi yang sedikit boleh pergi jauh ke arah membantu seseorang memulihkan daripada prosedur atau penyakit.

Rasa lebih baik

Ia semulajadi bagi manusia untuk berasa perlu, dan seperti mereka adalah sebahagian daripada sesuatu yang lebih besar. Ramai orang berusaha untuk berasa seperti mereka melakukan sesuatu yang baik untuk orang lain, dan memperbaiki dunia dalam beberapa cara. Berada dalam hubungan yang penyayang, tidak kira apa pun, dapat memberi seseorang rasa kesejahteraan dan meningkatkan jangka hayat anda.

Meningkatkan jangka hayat

Penyelidikan menunjukkan bahawa hubungan sosial yang sihat memberikan impak yang lebih besar untuk mengelakkan kematian awal daripada mengambil ubat tekanan darah atau terdedah kepada pencemaran udara. Satu kajian juga menunjukkan bahawa kekurangan hubungan sosial mempunyai kesan yang sama pada kesihatan seperti merokok sebanyak 15 batang sehari.

Tingkah laku yang sihat

Hubungan yang sihat menetapkan nada sempurna untuk gaya hidup sihat secara keseluruhannya. Sekiranya pasangan, kawan atau orang tersayang anda menggalakkan makan makanan yang sihat, bersenam, tidak merokok, dan lain-lain, anda mungkin mengikuti jejak mereka. Lebih mudah untuk mengambil tingkah laku yang sihat apabila anda dikelilingi dengan orang yang melakukan perkara yang sama.

Semua orang adalah unik dan mempunyai keperluan dan keinginan mereka sendiri apabila ia berkaitan dengan hubungan, menangani tekanan dan menjalani kehidupan yang sihat dan bermakna. Jika anda jenis orang yang suka bersendirian, tidak mengapa, tetapi cuba untuk mempunyai pasangan kerana ia boleh memberi manfaat ketara untuk kesihatan mental dan fizikal anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  BERHENTI Body Shaming Diri Sendiri! Anda Pasti Tak Sangka Kesan Buruknya

  "Badan aku dah makin gemuk lah". Adakah anda sering berkata sebegini? Anda mungkin perlu hentikan body shaming tubuh badan sendiri selepas tahu kesan ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 17/02/2020 . 3 minit bacaan

  Contohi Jepun, Ini Sebab Mengapa Perlu Kerja 4 Hari Seminggu

  Apa kata kita cuba usulkan bekerja 4 hari seminggu. Ia kelihatan tidak realistik tetapi ia sememangnya memberikan manfaat kepada pekerja dan syarikat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 06/02/2020 . 3 minit bacaan

  Trauma Atau Kecederaan

  Trauma merujuk kepada kecederaan fizikal serius pada badan yang disebabkan oleh daya luaran. Ketahui lebih lanjut tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 13/12/2019 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Gangguan Bipolar Boleh Menjejaskan Aktiviti Seks Saya?

  Bagi mereka yang memiliki gangguan bipolar, mereka mungkin akan berhadapan dengan beberapa isu atau masalah ketika melakukan hubungan seks. Mengapa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 23/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penghidap penyakit barah

  9 Perkara Ini PERLU Anda ELAK Ucapkan Pada Pesakit Kanser! Bertimbang Rasa, Please

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan seks mengecewakan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu yoga

  Bukan Sekadar Senaman, Ada 7 Sebab Kita PATUT Buat Yoga – Jom Tukar Mindset!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan