Morning Wood @ Zakar Tegang Waktu Pagi – Kenapa Ia Selalu Jadi Pada Lelaki?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 04/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Ramai lelaki tahu bahawa ereksi selepas bangun tidur adalah normal. Namun, adakah anda tahu apakah punca kepada fenomena tersebut? 

Ada individu yang menganggap bahawa lelaki kebiasaannya berasa ghairah setelah bangun tidur namun perkara itu tidak selalunya benar.

Ereksi atau zakar menegang tersebut tiada kaitan dengan rangsangan seksual dan ia berlaku disebabkan oleh proses fisiologi normal.

Jika anda ingin mengetahuinya dengan lebih lanjut, baca artikel ini.

Lelaki alami ereksi ketika tidur

tidur

Mungkin fakta ini mengejutkan bagi anda namun ia bukan perkara yang asing. Malah ia dialami oleh setiap lelaki yang mempunyai tahap kesihatan seksual yang sihat. 

Menurut Pakar Perubatan Urologi di Los Angeles, Dr Adam Ramin, lelaki kebiasaannya akan mengalami ereksi sebanyak 3 hingga 5 kali ketika tidur.

Perkara ini tiada kaitan dengan rangsangan seksual dan mimpi basah sebaliknya merupakan tanda bahawa badan anda sedang berfungsi dengan baik.

Ereksi tersebut biasanya akan berlangsung selama 25 hingga 35 minit dan sering dikaitkan dengan kitaran tidur rapid eye movement (REM). Pada fasa tersebut, kita kebiasaannya mengalami mimpi.

Mungkin kedengaran mudah namun penerangannya tidak sebegitu. Ini berikutan model penerangan terhadap berlakunya fenomena ereksi ini lebih berkait rapat dengan proses parasimpatetik yang berlaku pada badan.

Bagaimana terjadinya ereksi?

Ereksi tidak berlaku disebabkan oleh rangsangan seksual semata-mata. Ia merupakan satu tindak balas kompleks yang disebabkan oleh sistem saraf dan sistem endokrin terhadap salur darah pada zakar.

Apabila seseorang itu mengalami rangsangan seksual, signal akan dihantar kepada otak.

Ia seterusnya akan bertindak balas dengan menghantar isyarat kimia kepada saraf yang mengawal aliran darah masuk ke dalam zakar

Kesannya, lebih banyak darah akan mengalir masuk berbanding dengan darah yang mengalir keluar menyebabkan berlakunya ereksi.

Model yang sama juga boleh diaplikasikan kepada konsep ereksi yang tidak disebabkan oleh rangsangan seksual.

Lelaki mempunyai hormon yang boleh mempengaruhi tindak balas otak terhadap ereksi. Hormon tersebut adalah hormon testosteron.

Apa yang lebih menariknya, ada juga ereksi yang berlaku tanpa melibatkan otak. Ia merupakan tindakan yang tidak boleh dikawal dan isyaratnya berasal dari saraf tunjang.

Sebab itulah ada ereksi yang berlaku walaupun ketika tiada rangsangan seksual. Ia tidak boleh dikaitkan dengan satu punca semata-mata. 

Kitaran tidur dan proses fisiologi parasimpatetik 

ereksi

Fasa tidur boleh dibahagikan kepada dua iaitu fasa tidur REM dan bukan REM. Apabila individu berada pada fasa REM, berlaku perubahan pada sistem yang menerajui proses fisiologikal badan.

Ketika fasa bukan REM, badan berada dalam rangsangan simpatetik yang sering dikaitkan dengan respons lawan atau lari (fight or flight).

Walau bagaimanapun, ketika fasa REM, rangsangan parasimpatetik mendominasi proses fisiologi.

Ini akan menyebabkan berlakunya rembesan isyarat kimia yang dipanggil neurotransmiter mengakibatkan salur darah arteri mengembang. Aktiviti parasimpatetik juga akan membuatkan degupan jantung anda menjadi lebih perlahan, otot menjadi relaks dan anda akan mula bermimpi.

Perkara ini sememangnya eksklusif pada kitaran tidur REM. Namun, adakah ereksi hanya berlaku pada kitaran tersebut? Terdapat juga lelaki yang mengalami ereksi pada fasa tidur bukan REM terutamanya orang tua. Namun, penjelasan di sebalik fenomena tersebut masih lagi kabur.

Lelaki bangun dengan ereksi waktu pagi?

Jelas bahawa bukan semua lelaki bangun dengan ereksi. Jika seseorang itu bangun pada fasa REM, mereka akan mengalami ereksi. Malah, ereksi mereka kebiasaannya lebih kuat memandangkan jumlah hormon testosteron pada waktu pagi tinggi.

Walau bagaimanapun, jika dibandingkan dengan proses ereksi yang berlaku ketika lelaki menerima rangsangan seksual, ia dikawal oleh hormon lain. 

Kajian pada tahun 1995 yang dijalankan oleh Jabatan Endokrinologi di Modena, Itali telah menunjukkan bahawa testosteron tidak mempengaruhi tahap ereksi ketika kita sedang melihat atau membayangkan perkara yang boleh menyebabkan ereksi. 

Dalam situasi tersebut, ia lebih dikawal oleh sistem ganjaran otak melalui hormon dopamin. Semakin tinggi dopamin yang dirembeskan, semakin ghairahlah pengalaman seksual anda. Oleh sebab itulah mereka yang mengalami kemurungan atau stres kebiasaannya sukar untuk mendapat ereksi

Ereksi bukan satu topik yang mudah. 

Apakah maksudnya jika saya sudah lama tidak alami ereksi sewaktu bangun?

tidur

Bukan mudah untuk lelaki membincangkan masalah berkaitan dengan ereksi kepada orang lain. Jika anda mengalami ereksi pada waktu pagi, ia merupakan tanda bahawa anda tidak mempunyai sebarang masalah untuk mengekalkan ereksi ketika bangun.

Namun, jika anda tidak lagi mengalaminya ketika bangun tidur, ia boleh menjadi petanda kepada masalah kesihatan. Perkara yang paling lazim didiagnosis adalah masalah disfungsi ereksi atau mati pucuk.

Antara faktor risiko yang memungkinkan anda untuk mengalami masalah mati pucuk adalah seperti berikut:

 1. Berat badan berlebihan
 2. Tekanan darah tinggi
 3. Kolesterol tinggi
 4. Kencing manis
 5. Kemurungan

Konklusi

Ketahuilah bahawa zakar menegang bukan sahaja mempunyai kaitan dengan fungsi seksual individu malah tahap kesihatan lelaki secara menyeluruh. Jika anda sudah lama tidak mendapat ereksi ketika bangun tidur, dapatkan pemeriksaan kesihatan daripada doktor perubatan yang bertauliah.

Masalah berkaitan ereksi, jika tidak dirawat, bukan sahaja boleh mempengaruhi tahap kesihatan seksual malah kesihatan mental.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!

  Semua orang lahir dengan fantasi seks yang tersendiri. Bagaimana dengan ketiak manusia? Adakah ia normal atau tidak? Jom klik untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

  Seks adalah satu aktiviti yang sangat seronok. Namun ada kajian yang kata ia boleh jadi punca penyakit asma! Benarkah? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Asma 08/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Bersama Tapi Tak Tahu Pasangan Ada Mood Atau Tidak? Perhatikan Petanda Isteri Terangsang

  Kaum Adam, jika anda ingin memberikan pengalaman seks terbaik kepada isteri, amat penting untuk mengenal pasti tanda-tanda wanita ghairah terlebih dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Perlu Berdiam Diri Sahaja Jika Ada Masalah Ereksi? Lakukan 5 Jenis Ujian Ini Segera!

  Sekiranya kalian ada masalah ereksi zakar seperti mati pucuk, sila lakukan 5 ujian ini bersama doktor secepat mungkin agar ia dapat diatasi segera!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  alat permainan seks

  Jangan Cuma Tahu Guna, Ketahui Dulu Manfaat & Mudarat ‘Sex Toy’ Dalam Bersenggama!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit gonorea

  Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit radang pelvik

  Malu Nak Jumpa Doktor, Penyakit Radang Pelvik Boleh Sembuh Sendiri Tanpa Rawatan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  seks semasa hamil

  Seks Semasa Haid Bukan Sahaja Kotor Tapi Juga Bahaya! Kalian Mungkin Terkena Penyakit Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/10/2020 . 3 minit bacaan