8 Tabiat Boleh Menamatkan Perkahwinan, Menurut Ahli Terapi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Tabiat harian anda boleh merosakkan perkahwinan anda. Penyelidikan mendakwa bahawa terdapat banyak perkara kecil yang dilakukan oleh kebanyakan orang yang dapat menunjukkan masalah yang serius dalam hubungan. Berita baik? Malah jika anda mempunyainya sekarang, itu tidak bermakna anda akan bercerai. Satu tinjauan menunjukkan bahawa pasangan sepertinya cuba untuk menyelesaikan masalah. Menurut ahli terapi, elakkan kebiasaan buruk ini kerana ia boleh menyebabkan perceraian.

Bergosip di belakang pasangan anda

Seseorang seolah-oleh bercakap perkara buruk tentang pasangan mereka apabila ketiadaan pasangan. Wanita mungkin mempunyai tabiat ini jika mereka bersama orang yang melakukan tabiat ini. Jika teman anda terus bercakap mengenai suami mereka, anda boleh menyertainya dengan lebih mudah. Tetapi sebenarnya, ia menyerlahkan isu dalaman. Ia menunjukkkan anda kurang menghormatinya dan perhubungan anda, walaupun dia tidak pernah mengetahuinya. Dan, keadaan ini boleh membawa kepada lebih banyak kritikan dan penghinaan. Sebelum anda mengetahunya, hubungan anda semakin memburuk.

Membaiki apa yang tidak lakukan dengan baik oleh suami

Sama ada anda memerintah suami seperti suami rakan anda atau secara negatif membandingkannya dengan orang lain adalah satu lagi tabiat yang dahsyat. Walaupun anda memikirkannya, ia masih boleh membunuh hubungan anda dari semasa ke semasa. Cuba mengingati perkara lain yang lebih baik kerana seseorang tidak pernah akan memenuhi semua permintaan anda, dan rakan anda biasanya mungkin cemburu dengan suami anda. Dan, jika ada kebiasaannya yang menyebabkan anda mahu mencubit, ianya tidak salah. Gunakan pendekatan yang lembut. Anda mungkin memberi tumpuan kepada kebaikan.

Jangan letakkan diri anda di tempat pasangan

Lelaki cenderung mempunyai lebih banyak masalah dengan mempunyai keupayaan untuk memahami perspektif orang lain yang penting, walaupun anda tidak bersetuju dengannya. Pakar berfikir bahawa lelaki berjuang lebih banyak untuk meningkatkan kemahiran ini kerana wanita cenderung lebih empati. Tetapi ini tidak bermakna wanita terselamat. Lelaki juga mahu berasa difahami, jadi kedua-duanya harus cuba berada di tempat pasangan apabila berdepan masalah.

Permulaan pergaduhan dengan serangan

Wanita lebih cenderung untuk menimbulkan isu-isu yang agresif berbanding lelaki. Ia mungkin kerana lelaki biasanya cepat “tenang” dan menganalisis situasi, sedangkan wanita kelihatan terasa. Sekiranya anda cenderung berteriak atau menggunakan nada yang keras setiap kali anda mempunyai konflik, cuba elakkannya.

Tidak tahu bila untuk menghentikan diri anda dalam pergaduhan

Apabila hujahan keluar, adalah sukar untuk mengawal diri anda. Dengan marah yang buruk, seseorang boleh mengatakan kata-kata buruk yang benar-benar boleh melukakan pasangan mereka dengan mendalam. Dalam kes itu, cuba berdiam diri dan beri masa yang lama untuk menenangkan diri. Lebih penting lagi, jangan meneruskan perbualan.

Sentiasa menunjukkan wajah yang baik

Walaupun anda cuba bertenang, tubuh anda mungkin bertentangan. Oleh itu, seseorang terus menunjukkan wajah yang agresif, menyembunyikan emosi sebenar mereka dan tidak jujur ​​tentang perasaan mereka yang mendalam. Perbuatan ini boleh mengambil kesempatan untuk pasangan anda memahami dan bersimpati dengan anda.

Tidak bergaduh sama sekali

Apabila anda tidak menimbulkan sesuatu yang mengganggu anda, itu bermakna anda tidak meletakkan usaha ke dalam hubungan itu dan boleh menjadi beremosi. Sekiranya terdapat perselisihan pendapat, lebih baik menimbulkan isu ini daripada membiarkannya terpendam.

Menunggu terlalu lama untuk menangani isu anda

Adalah perkara biasa untuk melambatkan perbualan yang sukar. Tetapi tidak menghadapi masalah, lama-kelamaan boleh meletakkan anda dalam keadaan yang sukar. Pada masa yang sama banyak pasangan temujanji terapi pertama, dinamik toksik telah lama wujud sehingga sukar untuk memulihkannya. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna bahawa semua harapan hilang. Ingatlah bahawa semakin lama anda menunggu, semakin banyak masa dan usaha yang diperlukan untuk memulihkan keadaan. Di samping itu, anda berdua perlu memulihkan dan menyelamatkan perkahwinan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Buat Main Patah Hati – Silap Silap Boleh Bawa Maut

  Tidak dinafikan, patah hati akibat putus cinta memang derita. Tenang, ini kami sediakan 5 cara menghadapi putus cinta yang berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 10/04/2020 . 3 minit bacaan

  Ramai Pasangan Bercerai Ketika Kuarantin, Apa Nak Buat Jika Bosan Terkurung Di Rumah?

  Ketika pandemik COVID-19 ini, banyak berita tidak enak terjadi. Antaranya, ramai pasangan China bercerai kerana kuarantin terlalu lama. Adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 20/03/2020 . 3 minit bacaan

  Sering Kering Bila Tengah Bulan? Ini 5 Tip Menabung Suami Isteri WAJIB Buat!

  Bila tiba tengah bulan, ramai individu yang akan mula berasa kesempitan wang bukan? Suami isteri, ini dia tip menabung yang kalian berdua wajib amalkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 18/03/2020 . 3 minit bacaan

  Si Dia Masih Tidak Bersedia? Ini 5 Cara Memujuk Pasangan Yang Belum Mahu Anak!

  Anda mahu memiliki anak tetapi pasangan belum bersedia? Usah khuatir, ada banyak cara memujuk pasangan yang boleh kalian berdua amalkan serta praktikkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 09/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  selepas berkahwin

  Ghairah Isteri Menurun Selepas Sekian Tahun Berkahwin? Ini Puncanya Wahai Cik Abang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/08/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan senggama

  Kenapa Tak Boleh Buat Seks Dengan Ramai Pasangan? Bukan Sebab HIV Sahaja Ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/07/2020 . 3 minit bacaan
  seks luar nikah

  Katakan TIDAK Kepada Seks Sebelum Kahwin, Ini 7 Kesan Negatif Jika Anda Lakukannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  berkahwin-ketika-pandemik

  Ingin Berkahwin Ketika Pandemik Coronavirus? Cuba Pertimbangkan Perkara Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/04/2020 . 3 minit bacaan