4 Jenis Nutrisi Yang Masih Harus Didapatkan Oleh Si Kecil Semasa Berpuasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 04/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Anak anda sudah mula belajar berpuasa? Memperkenalkan anak dengan ibadah puasa mungkin penting dilakukan sejak awal, sehingga mereka memahami kewajipan puasa. Namun, jangan lupa bahawa anak-anak masih dalam fasa pembesaran dan perkembangan. Keperluan nutrisi anak semasa berpuasa sangat penting untuk dipenuhi. Jangan sampai terlalu memaksa anak puasa. Ia malah boleh meningkatkan risiko mengalami kekurangan nutrisi.

Keperluan nutrisi anak semasa berpuasa yang penting untuk dipenuhi

Berikut ini adalah beberapa nutrisi anak semasa berpuasa yang harus dipenuhi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

1. Protein

Protein merupakan salah satu nutrisi utama yang wajib dipenuhi semasa pertumbuhan anak. Zat ini adalah zat pembangun dan berperanan dalam setiap pembentukan dan pembaikan jaringan tubuh. Anak anda boleh mendapatkan protein daripada dua sumber, iaitu sumber haiwan dan tumbuhan. Namun, protein haiwan mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding protein tumbuhan kerana kandungan asid amino pentingnya yang lebih lengkap dan banyak.

Contoh sumber protein adalah ikan, daging, ayam, telur, susu, dan produk susu. Manakala sumber protein tumbuhan adalah tauhu, tempe, kacang soya, kacang tanah, dan kekacang lain. Menurut Angka Kecukupan Gizi 2013, keperluan protein anak berusia 4-6 tahun adalah 35 gram / hari, sedangkan anak berusia 7-9 tahun memerlukan pengambilan protein sebanyak 49 gram / hari. Keperluan ini hampir sama dengan 2 hidangan makanan sumber protein dan 2 hidangan makanan sumber protein tumbuh-tumbuhan.

2. Kalsium

Anak-anak masih mengalami pertumbuhan tulang yang cepat sehingga pertumbuhan tulang berhenti semasa remaja. Oleh itu, kalsium sangat diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang semasa kanak-kanak. Bukan hanya untuk pertumbuhan tulang, kalsium juga diperlukan untuk mengekalkan degupan jantung normal, pembekuan darah, fungsi otot dan saraf.

Beberapa contoh makanan sumber kalsium adalah susu, keju, yogurt, tofu, brokoli, dan lain-lain. Anak berusia 4-9 tahun memerlukan kalsium sebanyak 1000 mg / hari, ini hampir sama dengan 3 gelas susu setiap hari.

3. Zat besi

Zat besi juga merupakan salah satu nutrisi yang penting bagi kanak-kanak. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia. Keperluan zat besi adalah tinggi pada umur kanak-kanak kerana isipadu darah kanak-kanak bertambah seiring dengan tempoh pertumbuhannya. Zat besi ini diperlukan oleh sel darah merah untuk mengangkut oksigen ke sel-sel di dalam tubuh. Selain itu, zat besi juga diperlukan untuk perkembangan dan fungsi otak.

Daging, ikan, dan ayam merupakan sumber zat besi yang terbaik. Sayur-sayuran, seperti bayam juga dapat memberikan zat besi. Manakala, roti, bijirin, dan pasta mengandungi zat besi yang diperkaya. Anak berusia 4-6 tahun memerlukan zat besi sebanyak 9 mg / hari, sedangkan anak berusia 7-9 tahun memerlukan zat besi sebanyak 10 mg / hari, berdasarkan AKG 2013.

4. Vitamin A, C, dan E

Ini merupakan vitamin-vitamin yang mempunyai sifat antioksida, yang dapat membantu badan mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas. Ia meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menjaga tubuh dari jangkitan. Vitamin A juga berperanan penting dalam perkembangan penglihatan dan tulang, serta menyokong pertumbuhan sel dan jaringan tubuh kanak-kanak.

Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam membentuk dan memperbaiki sel darah merah, tulang, dan rangkaian, menguatkan saluran darah, membantu penyembuhan luka, dan membantu badan menyerap zat besi. Manakala, vitamin E berperanan dalam pembaikan DNA dan proses metabolik dalam badan.

Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang berbeza-beza membantu kanak-kanak dalam mencukupi keperluan vitaminnya. Contohnya adalah mangga, oren, strawberi, tomato, lobak merah, bayam, brokoli, dan lain-lain. Sekurang-kurangnya, anak disyorkan untuk mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan sebanyak 5 hidangan sehari.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Alami Sakit Perut Keterlaluan? Kenali 11 Simptom Kanser Perut Yang Mungkin Terlepas Pandang

  Kanser perut mempunyai pelbagai tanda dan simptom yang anda perlu ketahui. Salah satu simptomnya ialah sakit perut yang berpanjangan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Perut, Kanser 21/10/2020 . 5 minit bacaan

  Ketahui Jenis Dan Tahap Kanser Perut, Penentu Rawatan Yang Sesuai Dengan Barah

  Rawatan penyakit perut yang berkaitan kanser bergantung kepada jenis dan tahap barah tersebut sewaktu didiagnosis. Ambil tahu tentangnya dari sini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Perut, Kanser 21/10/2020 . 6 minit bacaan

  Fibroid Rahim Bukan Semuanya Bahaya, Tapi Masih Perlu Dirawat, Saiz Besar Lebih 10cm Perlu Dibuang!

  Masalah ketumbuhan fibroid rahim bukan lagi perkara yang asing bagi para wanita, saiz ketumbuhan ini pula berbeza-beza, tidak sama untuk setiap individu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 21/10/2020 . 3 minit bacaan

  Mainan Gantung Bayi Tak Dapat Bantu Si Manja Cepat Tidur, Tapi Ada Manfaat Lain!

  Ah hampanya! Dah cuba pelbagai cara menidurkan bayi, tetapi semua tak berkesan! Ingin cuba mainan gantung, tapi ragu-ragu? Baca artikel ini dahulu ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 21/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tumbuh jambang

  Lelaki Kurang Jantan Jika Tiada Janggut, Benarkah Ada Kaitan Dengan Hormon Testosteron?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 3 minit bacaan
  Cara menghilangkan sakit perut

  Rawatan Dan Pencegahan Untuk Kanser Perut, Jangan Terleka Dengan Pemakanan Yang Tak Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 6 minit bacaan
  Penyebab sakit perut

  Ada 19 Faktor Risiko Yang Boleh Menyebabkan Kanser Perut, Ubah Gaya Pemakanan Anda Sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 5 minit bacaan
  pemeriksaan perut

  Usah Risau Jika Anda Didiagnosis Dengan Kanser Perut, Ini Semua Pemeriksaan Yang Boleh Dibuat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 5 minit bacaan