Masalah Mati Pucuk? Mari Fahami Disfungsi Ereksi Dan Cara Mengatasinya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Berdepan masalah ereksi tidak tegang seperti yang sepatutnya? Ia mungkin berkaitan masalah mati pucuk. Daripada berurusan dengan sendiri dan pasangan anda, lebih baik jika anda boleh dapatkan bantuan daripada pakar perubatan. Dengan diagnosis dan bantuan yang tepat, anda boleh memperbaiki keadaan ini dengan perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan.

Tentang disfungsi ereksi

Mati pucuk (ED) adalah ketidakupayaan untuk mengekalkan ereksi bagi kepuasan dalam hubungan seksual [1]. Bagi kebanyakan lelaki berumur lebih daripada 40 tahun, masalah disfungsi ereksi adalah gangguan biasa yang mempengaruhi mereka.

Untuk berasa terangsang adalah proses kompleks yang memerlukan penglibatan daripada otak, hormon, emosi, saraf, otot dan saluran darah. Sekiranya, salah satu fungsi di atas tidak dapat memainkan peranannya, maka mati pucuk boleh berlaku. Selain itu, tekanan psikologi, masalah fizikal, keadaan melibatkan kesihatan mental seperti kemurungan – turut menjadi faktor penyumbang kepada masalah kesihatan seksual lelaki ini [1].

Antaranya termasuklah:

 • Penyakit jantung
 • Saluran darah tersumbat
 • Kolesterol tinggi
 • Tekanan darah tinggi
 • Kencing manis
 • Obesiti
 • Penyakit Parkinson
 • Sklerosis Berbilang
 • Preskripsi ubatan tertentu
 • Penggunaan tembakau
 • Tisu parut di dalam zakar
 • Penyalahgunaan dadah
 • Pembesaran prostat
 • Pembedahan di kawasan pelvis
 • Testosteron rendah

Atasi masalah ereksi tidak tegang 

Secara asasnya, simptom mati pucuk adalah berkaitan dengan kesukaran untuk mendapat dan mengekalkan ereksi. Berdasarkan satu kajian, mengalami masalah ereksi yang berterusan bagi tempoh 3 bulan sudah mencukupi untuk didiagnosis [2].

Apabila seorang lelaki meningkat usia, lebih sukar untuk dirinya mencapai ereksi. Malah, sekiranya ia terjadi, kemungkinan ereksi tidak tegang seperti sebelum ini. Kesukaran mengeras menyebabkan anda memerlukan bantuan untuk mendapatkan ereksi tersebut. Masalah mati pucuk selalu mempengaruhi harga diri dan keyakinan diri seorang lelaki. Anda mungkin rasa ego bagaikan tercabar apabila perlu berjumpa pakar perubatan. Walaupun begitu, anda perlu berunding dengan doktor terutamanya jika anda turut mengalami masalah seksual lain seperti ejakulasi pramatang. Di samping itu, didiagnosis dengan masalah kesihatan lain seperti penyakit jantung, kencing manis dan gejala lain juga menjadi pendorong untuk anda berjumpa dengan doktor.

Sebelum ini, untuk merawat masalah ereksi tidak tegang memerlukan alat ereksi vakum, implan zakar, suntikan intracavernosal iaitu suntikan ke pangkal zakar dan intraurethral suppositories – suntikan sendiri (self-injection) [3]. Kaedah invasif ini kedengaran menakutkan, kan?

Sejak perencat phosphodiesterase-5 (PDE-5i) yang pertama dilancarkan pada tahun 1998, terapi oral telah ditubuhkan sebagai terapi lini pertama untuk merawat disfungsi ereksi, membawa kepada pengalihan dalam diagnosis dan rawatannya.

Revolusi rawatan untuk disfungsi ereksi

Kajian menunjukkan ubat oral seperti PDE-5i telah mengubah pendekatan merawat masalah disfungsi ereksi kerana ia mengurangkan prosedur yang lebih invasif [5]. Selain menawarkan lelaki kaedah yang lebih senang dan berkesan untuk mengatasi mati pucuk, kaedah ini juga mudah digunakan. Preskripsi ubatan ini adalah bergantung kepada keadaan atau kes yang dialami individu. Biasanya ia akan melibatkan faktor-faktor berbeza seperti kaedah pengambilan ubat, jangka masa tindakan ubat, kos, kesan sampingan serta langkah berjaga-jaga [5]. Walau bagaimanapun, penggunaan terapi oral PDE-5i ini masih memerlukan rangsangan seksual untuk mencapai ereksi tegang [6].

Hasil memuaskan

Pada masa kini, mengalami masalah mati pucuk bukanlah perkara yang perlu dimalukan. Menurut Program Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019, 3 daripada 10 lelaki mengaku bahawa mereka mempunyai kesukaran untuk mengekalkan ereksi tegang – kalau ini perlu dikategorikan mengikut umur, setinggi 25.2% lelaki di dalam usia 30 – 59 tahun dan 64.1% lelaki berumur lebih daripada 60 tahun menderita dari masalah mati pucuk. Lebih cepat anda merawat disfungsi ereksi ini, bermakna semakin cerah peluang untuk mencapai ereksi kembali. Mendapatkan bantuan daripada pakar perubatan dan memahami terapi dan cara mengawal akan membantu anda menguruskan keadaan anda dengan lebih baik. Melakukan perubahan gaya hidup yang lebih baik juga dapat membantu mengatasi masalah seksual dan menjanjikan keseronokan di kamar tidur, cubalah!

Jika anda mahu tahu dengan lebih lanjut tentang masalah Disfungsi Ereksi atau mahu ambil Kuiz Kekerasan Zakar, klik sini!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mengejutkan! Gangguan Tidur Apnea Boleh Jadi Punca Mati Pucuk? Ini Dapatan Kajian

  Anda mungkin biasa dengar tentang apnea tidur, tetapi tahukah anda kaitan antara gangguan lena ini dengan masalah mati pucuk?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Apnea Tidur, Tidur Berkualiti 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Selain ‘Woman On Top,’ 5 Posisi Seks Ini Juga Berisiko Cederakan Anda! Suami Isteri Harus Tahu

  Bertukar-tukar posisi seks boleh menjadi antara cara untuk menghangatkan aktiviti di ranjang anda! Tapi hati-hati, kerana ia juga boleh sebabkan kecederaan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Cedera Ketika Sedang Sedap Bersetubuh? Awas Ini 5 Kecederaan Lazim Berlaku Atas Katil

  Seks sepatutnya menjadi momen menggembirakan, bukan menyakitkan. Ternyata, cedera ketika seks sebenarnya lebih kerap berlaku daripada yang difikirkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Hanya Lelaki, Wanita Juga Boleh Alami KETAGIHAN Seks! Ini Ciri Orang Gila Seks

  Ketagihan seks adalah masalah yang boleh berlaku sama ada kepada lelaki mahupun kaum wanita. Ini perbezaan signifikan yang perlu diketahui.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 16/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tahan air mani

  Capai Orgasma TANPA Terpancut Air Mani? Sengaja Atau Tidak, Ini Yang Akan Berlaku Pada Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  mati pucuk bagi lelaki

  Hubungan Di Ranjang Terjejas, Ini 5 Penyakit Kronik Yang Boleh Buat Suami Mati Pucuk

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit chlamydia

  Info Lengkap Tentang Chlamydia Yang Perlu Anda Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  seks ghairah

  Apabila Nafsu Berahi Memuncak, Individu Akan Lebih Cenderung Jadi ‘Bodoh’, Ini Kata Kajian

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan