Menangis dan Kesihatan Emosi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Menangis, majoriti masyarakat menganggap ia adalah tanda kelemahan. Adakah ia begitu? Penyelidik telah menunjukkan bahawa menangis sebenarnya tidak menghairankan individu. Menangis bukan sahaja bertujuan pembersihan tetapi ada juga banyak manfaat mental yang lain.

Mengapa menangis?

Kebahagiaan atau kesedihan mungkin dua penghujung spektrum mengapa kita menangis. Walau bagaimanapun, bunyi itu agak mudah. Kita sering menangis untuk lebih daripada itu. Terdapat keadaan yang membuatkan kita melepaskan kawalan dan membiarkan diri terdedah seketika. Sebagai contoh, kita selalu menangis kerana kesedihan dan kesakitan, tetapi kita boleh menangis kerana sesuatu yang indah. Anda juga boleh menangis kerana amat menyesakkan, kekecewaan, atau anda terdesak untuk mendapatkan perhatian seseorang. Emosi ini seterusnya mempunyai fungsi-fungsi lain seperti manipulatif – untuk mendapatkan penerimaan dari pemerhati. Walaupun terdapat beberapa sebab mengapa kita menangis, jenis tangisan yang kita bincangkan membuatkan mental kita berasa lebih baik.

Menangis dan kesihatan emosi

Menangis secara emosi memberi kesan luar biasa kepada otak. Secara saintifik, apabila kita menangis akibat tekanan atau apa sahaja yang mempengaruhi kesihatan mental kita, air mata lebih daripada air. Hormon tekanan ditemui dimasukkan dalam air mata emosi serta membina toksin apabila kita tertekan. Tambahan pula, endorfin dibebaskan. Endorfin, hormon dikatakan menjadikan kita rasa baik, berasa baik. Ia juga bertindak sebagai penahan sakit semula jadi.

Dengan itu, menangis meningkatkan mood. Satu kajian di University of South Florida pada 2008 menunjukkan bahawa 90% daripada yang menangis berasa mood mereka lebih baik daripada penggunaan antidepresi. Perkara menarik lain mengenai menangis adalah bahawa ia membuatkan orang lebih dekat. Pertimbangkan menangis sebagai tanda utama kerapuhan diri anda, bagaimana perasaan anda apabila seseorang melihat anda menangis? Jika orang ambil berat tentang anda, maka jelas selepas menangis ikatan andata keduanya dipertingkatkan.

Adakah menangis penting?

Ya betul. Menahan tangisan boleh dianggap sebagai memendam perasaan. Bayangkan apabila anda marah pada sesuatu dan semua yang anda mahu lakukan dengan menumbuk dinding, tetapi anda tidak boleh! Akhirnya, mewujudkan kemarahan dan kemudian anda mempunyai masalah pengurusan kemarahan. Begitu juga, tanpa menangis, masalah kita boleh berkumpul ke pusat kemurungan. Sudah tentu, terdapat cara lain untuk meringankan kemurungan. Walau bagaimanapun, menangis yang baik dengan orang yang anda dipercayai meningkatkan lebih daripada kesihatan mental anda. Oleh itu, ia adalah perlu mempunyai seseorang untuk menangis apabila diperlukan. Akhirnya, kita perlu menghentikan idea bahawa menangis adalah untuk kelemahan. Menangis ialah sifat manusia, tidak ada sebab untuk mengatakan tidak kepada sesuatu yang menjadikan kita manusia.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Insan Tersayang Bunuh Diri, Bagaimana Menempuhi Hari Mendatang?

  Bunuh diri merupakan pilihan terakhir apabila diri mengalami tekanan. Tetapi bagaimana pula kehidupan insan yang masih hidup?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/11/2019 . 3 minit bacaan

  Aduh…Kenapa Baby Menangis Aje Ni? Pening Kepala Mama

  Bila bayi menangis mesti timbul rasa susah hati, bukan? Arghhh...mama is confused. Jangan risau, Hello Doktor ada jawapannya. Lanjut Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Dalam Situasi Buruk: Berhati-hati dan Bertindak Secara Positif

  Perkara buruk yang berlaku kepada anda adalah lumrah kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Apa yang berlaku kepada anda tidak penting, tetapi sikap anda terhadap keadaan ini adalah lebih penting. Albert Ellis, seorang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 11/01/2019 . 3 minit bacaan

  Menangis Bantu Atasi Kesedihan

  Kematian seseorang yang kita cintai dan sayangi adalah satu pengalaman paling beremosi yang kita semua akan rasai. Jadi, ia bukan sesuatu yang pelik apabila kematian itu diiringi dengan tangisan air mata kerana ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Artikel lain untuk anda

  anak menangis

  Ibu, Jangan Pandang Remeh Jika Anak Menangis Tak Keluar Air Mata! Ada 4 Punca Kena Pantau

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 14/08/2020 . 3 minit bacaan
  menjadi ibu

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan
  buang air besar

  Bukan Sebab Sedih Atau Sakit Saja, Berak Pun Boleh Buat Kita Menangis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/06/2020 . 3 minit bacaan
  menangis selepas hubungan intim

  Eh, Si Dia Menangis Selepas Hubungan Seks! PELIK Tapi Fahami 4 Sebab Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 16/02/2020 . 3 minit bacaan