Risau Faraj Berbau Seperti Ikan? Ini Mungkin 2 Sebabnya, JAGA-JAGA Ya Wanita!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Masa intim bersama dengan pasangan anda adalah sesuatu yang pasti menyeronokkan. Bagaimanapun, keseronokan tersebut mungkin terbantut apabil bau hanyir mula mencemari ruang udara sekitar anda.

Khususnya, bau hanyir persis bau ikan yang datangnya dari faraj pasangan anda. Jadi, apa yang menyebabkan bau faraj yang hanyir ini?

Vaginosis Bakteria

Bau faraj yang hanyir persis bau ikan ini adalah simptom lazim bagi Vaginosis Bakteria. Dalam faraj yang normal dan sihat, persekitaran dalaman faraj didominasi oleh spesis bakteria yang menghasilkan asid laktik (Lactobacillus spp) iaitu keluarga bakteria baik yang memastikan keadaan dalaman faraj sihat.

Cara mereka memastikan persekitaran dalaman yang sihat ini adalah dengan menghasilkan pH persekitaran yang bersifat asid untuk menekan pertumbuhan bakteria-bakteria lain.

Selain itu, mereka juga menghasilkan hidrogen peroksida, bahan yang membunuh bakteria jahat yang lain sekaligus menghalang dominasi spesis bakteria lain yang boleh mengganggu kesihatan dalaman faraj.

Dalam Vaginosis Bakteria, berlakunya gangguan kepada pH persekitaran dalaman faraj, menyebabkan bakteria lain yang dahulunya tertekan pertumbuhannya, boleh membiak dengan pantas dan banyak. Lazimnya, spesis yang bertanggungjawab dalam menyebabkan Vaginosis Bakteria ini adalah bakteria Gardnerella vaginalis.

Adakah ianya benar-benar Vaginosis Bakteria?

Vaginosis Bakteria adalah sejenis masalah jangkitan faraj yang lazim, dengan anggaran bahawa 5 daripada 100 wanita mengalaminya.

Bagaimanapun, sekurang-kurangnya separuh daripada mereka yang mengalami Vaginosis Bakteria tidak menyedari sebarang simptom dan tidak sedar mereka menghidapinya.

Bagi yang sedar, simptom yang mereka perasan mungkin salah satu atau lebih daripada mana-mana tanda dan simptom di bawah:

 • Simptom keradangan – Disebabkan spesis baru mendominasi persekitaran dalaman faraj, spesis ini menyebabkan keradangan kepada dinding faraj dan struktur vulva, menghasilkan simptom seperti kegatalan, rasa sakit mirip terbakar dan kekeringan faraj. Rentetan ini, dinding faraj akan kemerahan dan membengkak, menyebabkan sakit ketika bersama dengan pasangan atau ketika kencing.
 • Bau hanyir persis ikan – Bakteria anarobik baru yang mendominasi perseketiraan dalaman faraj menghasilkan molekul amine yang apabila meruap, menghasilkan bau yang hanyir. Kadar amine meruap ini meningkat apabila berlakunya peningkatan pH seperti selepas seks (akibat kehadiran air mani) atau ketikah haid (akibat darah), menyebabkan bau ini lebih kuat.

Wanita yang menghidapi Vaginosis Bakteria boleh juga mengalami lelehan nipis berwarna kelabu keputihan yang banyak namun simptom ini tidak unik kepada Vaginosis Bakteria.

Jika anda perasan perubahan di atas, segera berjumpa dengan doktor untuk memastikan sama ada anda benar-benar menghidap Vaginosis Bakteria atau mungkin diakibatkan jangkitan lain.

Adakah pasangan saya bermain di belakang saya?

Kajian menunjukkan bahawa Vaginosis Bakteria berlaku lebih kerap dalam wanita yang aktif dalam aktiviti seksual atau yang mempunyai lebih daripada satu pasangan atau yang kerap bertukar pasangan.

Walaubagaimanapun, bukan semua yang menghidap Vaginosis Bakteria itu terlibat dalam aktiviti seksual kerana kajian turut mendapati bahawa wanita yang tidak pernah melakukan seks juga boleh menghidapinya.

Ini boleh disebabkan oleh penggunaan pencuci bahagian intim wanita yang berlebihan atau perubahan hormon yang tidak terkawal yang menyebabkan ketidakseimbangan spesis bakteria dalam faraj.

Adakah saya akan mati?

Sudah tentu, cuma kemungkinan besar ianya bukan disebabkan oleh Vaginosis Bakteria.

Satu dalam tiga wanita akan sembuh sendiri tetapi untuk mereka yang diganggu simptom Vaginosis Bakteria, amatlah penting untuk anda dapatkan rawatan yang mencukupi, melalui pengambilan antibiotik yang tepat.

Rawatan wujud dalam pelbagai bentuk seperti tablet, krim ataupun supositori. Pasangan anda tidak perlu dirawat kerana kajian membuktikan ianya tidak memainkan peranan dalam mengurangkan insiden yang sama berlaku di masa hadapan.

Penting untuk ditekankan bahawa rawatan awal dan mencukupi adalah mustahak kerana ianya boleh mendatangkan beberapa morbiditti seperti:

 • Menyebabkan anda lebih terdedah dan lebih mudah untuk dijangkiti penyakit jangkitan kelamin yang lain (HIV, Gonorrhoea)
 • Kesan advers berkaitan dengan kehamilan (kelahiran pramatang, berat ketika lahir yang rendah, pemecahan air ketuban atau jangkitan dalam air ketuban)

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Lubang Dubur Rasa Gatal? Ini Mungkin Petanda Jangkitan Yis, Bukan Jadi Pada Faraj Dan Zakar Saja!

  Jangkitan yis terjadi apabila kulat Candida tumbuh secara tidak terkawal di permukaan kulit atau dalam badan, ini termasuklah jangkitan kulat di dubur.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Ayah, Ini Tingkah Laku Seksual Yang TIDAK PATUT Ada Pada Anak Anda, Sila Perhatikan!

  Perkembangan seksual antara aspek tumbesaran yang sukar untuk dikendalikan ibu bapa. Lebih membimbangkan andai wujud tingkah laku anak yang tidak sepatutnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Seorang Yang Aktif Berhubungan Seksual? Jangan Sorokkan Ia Daripada Doktor Ya!

  Ramai individu yang menyorokkan hubungan kelamin suami isteri daripada doktor mereka. Ini adalah sesuatu yang tidak bagus. Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 28/08/2020 . 3 minit bacaan

  Siapa Lebih Ghairah Tentang Seks, Lelaki Atau Wanita? Dapatan Kajian Ini Ada Jawapannya…

  Nafsu syahwat siapa yang lebih besar di antara lelaki dan wanita? Jom klik artikel ini untuk baca kajian dan huraian mengenai jawapan soalan ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 26/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu herpes

  Tahan Nafsu Jika Terjangkiti Herpes, Boleh Ke Bersama Dengan Pasangan? Ini Jawapan Pakar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  sakit kepala berdenyut

  Sedang Hangat Beraksi, Tiba-tiba Sakit Kepala Berdenyut? Ini Sebab Mengapa Ia Berlaku!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/09/2020 . 3 minit bacaan
  meruang ketika hamil

  Meruang Masa Mengandung, Boleh Ke? 5 Sebab Ini Akan Buat Anda Berfikir 2x Sebelum Lakukannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  tekanan seksual

  Ada Kajian Kata Wanita Lebih Aktif & Puas Secara Seksual Menjelang Usia 40-an, Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan