Mengapakah Kesan Sampingan Sesetengah Ubat Hanya Menjejaskan Pesakit Wanita?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Terdapat satu kebenaran bahawa jika anda mengalami selsema atau jari kaki yang tersadung, apabila ke farmasi atau kedai ubat, doktor atau individu yang mengpreskripsi akan mengarahkan ujian dan ubatan yang sama tanpa memikirkan jantina pesakit. Mengapa keadaan itu berlaku?

Mengenai ubat-ubatan

Satu kajian menunjukkan bahawa 80% daripada ubat yang dikeluarkan daripada pasaran adalah disebabkan oleh kesan sampingan pada wanita. Mengapa kesan sampingannya ditemui pada wanita selepas ubat berkenaan dikeluarkan ke pasaran? Adakah anda tahu bahawa ia mengambil masa yang panjang bagi ubat yang mana daripada idea kepada ujian sel di makmal terhadap haiwan, kemudian percubaan klinikal pada manusia, akhirnya menjalani prosedur kelulusan peraturan, untuk membolehkan doktor merawat anda? Jadi mengapa terdapat penemuan kesan sampingan yang tidak boleh diterima pada jantina? Apakah yang sedang berlaku?

Institut Perubatan mengatakan bahawa setiap sel mempunyai jantina. Jadi, sel-sel yang digunakan dalam makmal itu, sel-sel lelaki, dan haiwan yang digunakan dalam kajian haiwan adalah haiwan lelaki juga, dan percubaan klinikal telah dilakukan secara eksklusif pada lelaki.

Memetabolisme ubat pada kadar yang lebih perlahan

Bagaimanakah model lelaki menjadi asas untuk penyelidikan perubatan? Mari lihat kembali bagaimana mereka berurusan dengan bantuan tidur Ambien. Ambien dijual di pasaran lebih daripada 20 tahun yang lalu, beratus-ratus juta preskripsi telah ditulis, terutamanya kepada wanita, kerana wanita mengalami gangguan tidur lebih banyak berbanding lelaki. Tetapi hanya pada tahun lalu, FDA mencadangkan mengurangkan setengah dos untuk wanita, kerana mereka hanya menyedari bahawa wanita memetabolisme ubat pada kadar yang lebih perlahan daripada lelaki, ini menyebabkan mereka bangun pada waktu pagi dengan lebih banyak ubat aktif dalam sistem mereka. Kemudian mereka mengantuk dan tidak cukup segar untuk memandu, jadi mereka lebih cenderung berisiko untuk kemalangan. Berapa banyak lagi yang perlu dianalisis mengikut jantina? Apa lagi yang tertinggal?

Sistem reproduktif wanita

Perang Dunia ke-II telah mengubah banyak perkara, dan salah satunya adalah keperluan untuk melindungi seseorang daripada menjadi mangsa penyelidikan perubatan tanpa persetujuan. Jadi mereka menetapkan beberapa peraturan, dan sebahagian daripada itu adalah hasrat untuk melindungi wanita hamil daripada terlibat dalam apa-apa kajian perubatan. Ini kerana, bagaimana jika sesuatu berlaku pada janin semasa kajian? Siapa yang bertanggungjawab? Jadi para saintis pada masa itu benar-benar menganggap ini adalah satu rahmat kerana apabila berurusan dengannya, tubuh lelaki adalah sangat homogen (seragam). Mereka tidak mempunyai tahap hormon yang berubah secara berterusan yang boleh mengganggu data bersih jika mereka hanya mempunyai lelaki. Ia lebih mudah dan lebih murah. Terdapat anggapan umum bahawa lelaki dan wanita adalah sama dalam setiap cara, berbeza dengan organ pembiakan dan hormon seks mereka. Jadi diputuskan, kajian perubatan dilakukan pada lelaki, dan keputusannya kemudiannya digunakan wanita.

Apakah yang dilakukan terhadap kesihatan wanita? Kesihatan wanita ternyata sinonim dengan reproduktif (kehamilan, rahim, payudara, ovari). Ketika itu dirujuk sebagai “ubat bikini”. Dan ini berlaku sehingga tahun 1980-an, apabila konsep ini dicabar oleh masyarakat perubatan dan pembuat dasar kesihatan komuniti apabila mereka tahu bahawa tanpa melibatkan wanita dari semua kajian penyelidikan perubatan, itu benar-benar merugikan. Di samping isu-isu pembiakan, hampir tiada apa yang diketahui tentang keperluan tunggal pesakit wanita.

Saluran darah

Dan apa pula beberapa bukti untuk membantu menerangkan beberapa perbezaan ini? Sekiranya melihat pada anatomi, saluran darah yang mengelilingi jantung lelaki adalah lebih besar berbanding wanita, dan cara pembuluh darah membangunkan penyakit adalah pelbagai dalam kalangan wanita berbanding lelaki. Dan pemeriksaan yang digunakan untuk menentukan sama ada seseorang berisiko untuk serangan jantung, ia pertama kali direka dan diuji serta disempurnakan pada lelaki, dan tidak baik untuk menentukannya pada wanita.

Dan kemudian jika kita berfikir tentang ubat yang biasa kit gunakan, seperti aspirin. Memberikan aspirin kepada lelaki yang sihat untuk membantu mencegah mereka daripada mengalami serangan jantung, tetapi adakah anda tahu bahawa jika anda memberikan aspirin kepada seorang wanita yang sihat, itu sebenarnya berbahaya?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Siapa Lebih Ghairah Tentang Seks, Lelaki Atau Wanita? Dapatan Kajian Ini Ada Jawapannya…

  Nafsu syahwat siapa yang lebih besar di antara lelaki dan wanita? Jom klik artikel ini untuk baca kajian dan huraian mengenai jawapan soalan ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 26/08/2020 . 3 minit bacaan

  Bagaimana Hubungan Suami Isteri Jika Wanita Alami Kecederaan Saraf Tunjang? Ini Caranya!

  Kecederaan saraf tunjang adalah sesuatu yang sangat malang. Sekiranya ia berlaku, apakah kesannya terhadap kehidupan seks wanita? Jom klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 24/08/2020 . 3 minit bacaan

  Belum Berkahwin & Masih Dara, Bolehkah Lakukan Ujian Pap Smear?

  Ujian pap smear adalah ujian yang dijalankan bagi memastikan kesihatan rahim dan serviks, namun adakah anak dara juga boleh melakukannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 14/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ghairah Isteri Menurun Selepas Sekian Tahun Berkahwin? Ini Puncanya Wahai Cik Abang!

  Selepas berkahwin bertahun lamanya, ramai isteri yang dipercayai kurang ghairah terhadap suami. Kenapa? Jom ikuti artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 14/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tiub fallopio

  Tiub Fallopio Tersumbat? Usah Risau, Ini Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan Hanya Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 14/10/2020 . 3 minit bacaan
  ovulasi wanita

  Nak Hamil Kena Tahu Bila Waktu Subur, Tapi Tahu Tak Tanda Subur Setiap Wanita Berbeza?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 12/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit radang pelvis

  Selalu Dengar Terjadi Kepada Wanita Sahaja, Tapi Bolehkah Lelaki Juga Terkena Radang Pelvis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/09/2020 . 3 minit bacaan
  tekanan seksual

  Ada Kajian Kata Wanita Lebih Aktif & Puas Secara Seksual Menjelang Usia 40-an, Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan