6 Kesilapan Lelaki Dalam Rumah Tangga

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Sebenarnya, kadang-kadang lelaki tidak sedar kesalahan yang mereka lakukan sehingga isteri atau seseorang mengingatkannya. Dan malangnya, lelaki melakukan kesilapan dalam rumah tangga bukan hanya sekali.

Jika anda mengalami masalah dalam hubungan anda, sebaiknya anda ubah tabiat buruk ini untuk membuat perubahan besar kepada pasangan anda, yang bukan sahaja baik untuk perkahwinan anda tetapi juga kesihatan anda dan juga isteri.

Tekanan biasa berlaku dalam hubungan walaupun atas sebab-sebab yang berbeza. Apabila pasangan mendapatkan rawatan, tekanan ini telah menyebabkan ketakutan atau kekecewaan di kalangan kedua-duanya.

Berikut adalah beberapa kesilapan yang dilakukan oleh lelaki, bagaimana anda boleh merealisasikannya, dan yang paling penting apa yang anda boleh lakukan untuk memperbaikinya.

Tidak menunjukkan empati

Empati – keupayaan untuk menyedari dan berkongsi emosi – adalah bahagian yang penting dalam setiap hubungan. Secara umumnya, wanita adalah lebih baik dari sudut ini berbanding lelaki. Wanita mahu difahami. Oleh sebab itu, mereka sangat sensitif jika lelaki tidak mengendahkan tanda-tanda pada diri mereka. Selain mendengar, lelaki cenderung untuk pergi ke mod mencari penyelesaian. Itulah masalahnya.

Contohnya, jka isteri memberitahu suami bahwa dia terasa diabaikan, apa yang isteri mahukan pada ketika itu adalah supaya suami memahami emosinya, bukannya bercakap tentang fakta.

Perbelanjaan yang tidak terkawal

Membuat pembelian besar seperti membeli kereta baru tanpa merujuk kepada pendapat isteri anda adalah perkara yang tidak boleh diterima. Lebih malang lagi ialah lelaki melakukannya lebih daripada sekali.

Mengapa? Sengaja atau tidak sengaja, lelaki kerap menyifatkan diri mereka pada kedudukan ketua dalam rumah tangga. Walau bagaimanapun, hubungan jangka masa panjang terletak pada berkongsi dalam memimpin.

Mementingkan diri sendiri dari sudut seksual – atau tidak sedar

Di atas katil, sesetengah lelaki tidak ingat atau tidak sedar bahawa isteri mereka kerap memerlukan lebih daripada yang mereka lakukan untuk terangsang. Kasih sayang, membuat dia rasa disayangi dan berharga – ia adalah sangat penting untuk membuat mereka terangsang. Lelaki yang berpengalaman boleh melihat, tetapi orang-orang muda gagal melihatnya. Lelaki menganggap bahawa hubungan seks sudah mencukupi untuk menjadi rapat dan membina hubungan. Satu perkara yang lelaki perlu tahu adalah wanita inginkan hubungan sebelum mengadakan hubungan seks.

Mendengar dengan cara yang salah

Mendengar – tidak bermakna mengangguk-angguk apabila isteri anda cuba untuk mentafsir apa yang menyebabkan kedua-dua pasangan berkelahi – adalah memikirkan cara-cara untuk menyelesaikan masalah ini. Lelaki cenderung untuk menganalisis keadaan dan memberikan pilihan. Itulah yang boleh menyebabkan isteri anda menjadi marah.

“Apa yang isteri anda paling inginkan adalah untuk membincangkan sesuatu dengan terus-terang, dan dia mahu anda untuk terlibat secara aktif dalam perbualan, bukan dengan cuba untuk menjadi wira dan menyelesaikan masalah tetapi dengan menunjukkan minat dalam apa yang dikatakannya dan mengambil berat tentang apa yang dia sedang alami,” kata Vanderhorst.

“Ia bukan sesuatu yang pasif,” kata beliau. “Mendengar untuk membina hubungan adalah proses yang aktif.”

Menyimpan perasaan anda

Mendengar luahan isteri anda mengenai perasaan beliau adalah penting. Begitu juga bercakap tentang diri anda sendiri.

Ramai lelaki, walau bagaimanapun, berpendapat bahawa mereka perlu menyembunyikan perasaan agar tidak dilihat sebagai lemah. Itu adalah cara fikir yang salah.

Menyimpan perasaan anda boleh menjadi tekanan bagi isteri anda. Maslow berkata. “Wanita merasakan seperti kehilangan hubungan rapat yang dia mahu dengan suaminya. Apabila suaminya menyendiri, isteri berasa seperti ditinggalkan.”

Maslow mengakui bahawa bukan mudah untuk membuatkan lelaki berkongsi perasaannya tetapi beliau juga mengatakan ia menunjukkan kekuatan seorang lelaki “Semakin membesar, seorang lelaki merasakan bahawa dia tidak boleh membiarkan orang lain tahu apabila dia sedang takut. Tetapi berkongsi adalah berisiko, dan memerlukan keberanian.”

Mengambil alih kuasa

Lelaki mempunyai kecenderungan untuk berkuasa. Mereka cuba mendapatkan apa yang mereka mahu dengan mempengaruhi orang lain. Tetapi ia bukan tentang cuba untuk menguasai wanita. Wanita akan pergi jika dia terperangkap dalam keadaan itu.

Dia mengatakan bahawa “kedudukan berkuasa” yang lelaki sering meletakkan diri mereka di dalamnya menafikan sebuah hubungan, yang seharusnya menjadi saling memberi, menyokong, dan menyanyangi. “Diri kita yang terbaik muncul dalam konteks hubungan kita dengan orang lain dan bukan sebagai entiti bebas,”kata beliau.

Wanita juga berkongsi pandangan beliau kepada pasangannya untuk mendapatkan perkahwinan yang terbaik seperti yang diharapkan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan