Tak Yakin Nak Bercakap Sebab Bau Mulut, Ini 10 Tip Disarankan Untuk Anda Buat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/08/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Senyuman indah dengan gigi putih dan nafas segar boleh menarik perhatian orang ramai dan mencipta kesan yang baik. Untuk meningkatkan senyuman anda, ia tidak mudah sama sekali. Anda perlu mengikuti pelbagai cara untuk tempoh masa tertentu untuk mengekalkan senyuman yang sihat. Berikut adalah sepuluh tips yang boleh anda gunakan.

Flos setiap hari

Apabila memberus gigi tidak boleh mengeluarkan semua plak dan cebisan makanan terperangkap di antara gigi, menggunakan flos boleh membantu.

Menggunakan flos setiap hari akan mencegah penyakit periodontal, seperti kerosakan tulang, kehilangan gigi dan gingivitis yang disebabkan oleh tartar terperangkap di bawah permukaan garis gusi.

Berus gigi dua kali sehari

Memberus gigi anda sekurang-kurangnya dua kali sehari adalah perkara asas yang perlu anda lakukan untuk menjaga gigi dan gusi yang bersih, putih dan sihat.

Jumpa doktor gigi dua kali setahun

Mempunyai pembersihan rutin dua kali setahun dengan doktor gigi anda membantu untuk membuang kotoran dan kepingan makanan dari gigi anda. Selain itu, mereka boleh mendiagnosis risiko keadaan kesihatan lain, seperti gusi berdarah, tekanan darah tinggi, dan kanser mulut. Perlindungan mulut biasa mungkin membawa kepada  kesihatan gigi yang baik dan senyuman yang indah.

Berhenti merokok

Merokok sering membawa kepada nafas berbau, kotoran dan penyakit gusi. Bagaimana anda boleh menarik perhatian orang lain dengan senyuman ini? Anda perlu berhenti merokok secepat mungkin untuk mengekalkan kesihatan dan kecantikan senyuman anda.

Hadkan minuman berwarna

Beberapa jenis minuman berwarna seperti kopi, teh, dan wain merah bukan sahaja menyebabkan kerosakan gigi tetapi juga meninggalkan tanda gelap. Di samping itu, kadar gula yang tinggi dan asid yang terdapat dalam minuman ini memberi kesan kepada senyuman anda. Dan jangan lupa untuk bilas mulut anda dengan air atau pencuci mulut supaya cecair gelap tidak kekal pada gigi anda untuk tempoh masa yang panjang.

Minum air

Air adalah cecair yang paling sihat untuk senyuman anda dan keremajaan anda. Ia membantu  membersihkan gigi dan mengurangkan hakisan gigi dengan gula dan asid. Doktor mencadangkan bahawa orang harus minum air paip kerana ia menawarkan dos fluorida yang disyorkan, sedangkan air botol tidak.

Pilih berus gigi yang sesuai

Untuk mendapatkan manfaat maksimum memberus gigi, anda perlu mencari berus gigi yang sesuai dengan mulut anda dan mencapai semua gigi, terutama yang sukar untuk mencapai kembali gigi. Jenis pemegang, bentuk kepala dan gaya bulu adalah elemen utama yang boleh anda pilih untuk memilih yang paling selesa untuk anda.

Pilih produk pemutihan dengan teliti

Bergantung kepada keperluan anda, anda boleh menggunakan pelbagai produk pemutihan dengan fungsi yang berbeza. Ubat gigi dengan pemutihan dan pencuci mulut perlu jika anda seorang penagih kopi atau teh. Pen gel boleh membantu untuk menyentuh sehingga kawasan kecil, seperti gigi yang telah beralih. Kedua-dua dulang pemutihan dan pemutihan laser adalah rawatan pergigian profesional yang menghasilkan perubahan yang paling dramatik.

Memperbaiki keadaan kesihatan lain anda

Keadaan kesihatan berisiko seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, obesiti, dan gigi pengisaran boleh merosakkan senyuman anda. Meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan mengekalkan ancaman ini disyorkan untuk badan yang sihat, nafas segar, dan gigi yang cantik.

Dapatkan rawatan pergigian tepat pada masanya

Penyakit pergigian hanya diperbetulkan oleh doktor gigi. Hubungi klinik pergigian anda untuk mendapatkan bantuan jika anda mencari kerosakan gigi di dalam mulut anda. Rawatan awal boleh mengekalkan struktur dan kestabilan gigi, serta mengelakkan penyebaran pereputan gigi lain.

Senyuman yang baik memerlukan masa dan usaha untuk mencapai. Perubahan ketara tidak boleh berlaku selepas satu malam. Bersabar dan amalkan cara ini ke dalam tabiat rutin harian, senyuman anda akan bersinar satu hari.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Oppss! Badan Berbau Sebab Banyak Makan Bawang? Ini Yang Anda Perlu Tahu

  Percaya ataupun tidak, apa yang anda makan boleh mempengaruhi bau badan anda. Terutamanya jika anda makan bawang. Tapi, ini fakta atau auta?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 30/12/2019 . 4 minit bacaan

  Anda Masih Perlu Gosok Gigi Walaupun Kurang Ambil Gula, Sumber Karbohidrat

  Walaupun kebanyakan doktor gigi mengakui bahawa diet keto ini kurang mengambil gula, ia sebenarnya mungkin memberikan kesan sampingan lain.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 13/11/2019 . 2 minit bacaan

  Vape BUKAN Idea Bagus Sebagai Pengganti Rokok, Kes Kematian Evali Ini Antara Sebabnya!

  Terdapat kes yang memberikan persepsi bahawa penggunaan vape bukanlah satu idea yang bagus bagi menggantikan rokok. Ikuti artikel ini untuk maklumat lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Berhenti Merokok 04/11/2019 . 3 minit bacaan

  Vape Sebagai ‘Gateway Drug’ Baru?

  Dengan penginaktan popularitinya, timbul satu persoalan - Adakah penggunaan vape ini dikira sebagai gateway drug yang baru?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Berhenti Merokok 24/10/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  asid refluks

  Pedih Ulu Hati, Rawat Dengan BAKING SODA? Hati-hati, Ada KESAN Sampingan, Jangan Main Cuba Saja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  anak muntah selepas makan

  Normal Ke Anak Selalu Muntah Selepas Makan, Boleh Ganggu Tumbesaran Si Kecil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/07/2020 . 3 minit bacaan
  bahaya merokok

  Ingin Berhenti Merokok Bulan Puasa Ini? Buat 5 Tip Di Bawah Confirm Anda Tak Hisap Lagi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/05/2020 . 3 minit bacaan
  cara hilangkan bau mulut

  Jangan Risau! Mulut Takkan Lagi Berbau Semasa Berpuasa Jika Lakukan 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 24/04/2020 . 3 minit bacaan