avatarbadge

Dr. Badrul Zaman Bin Muda

Obstetrik dan ginekologi

Hello Health Group

Profil

Dr. Badrul Zaman Bin Muda merupakan seorang Pakar Perunding Obstetrik dan Ginekologi yang berdaftar dengan Pendaftaran Kepakaran Nasional. Beliau dianugerahkan dengan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) dari Kasturba Medical College, Manipal, India pada tahun 1998. Pada tahun 2004,  beliau menamatkan pembelajaran Ijazah Lanjutan Kepakaran Obstetrik dan Ginekologi di West Wales General Hospital, Wales, UK di bawah program British Council Sponsorship.

Beliau pulang ke Malaysia pada tahun 2006 dan kemudiannya menamatkan fellowship training in Gynae-Oncology (FGO) di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia. Dr. Badrul telah berkhidmat di hospital di pelbagai negeri di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia selama 21 tahun.

Dr. Badrul telah dianugerahkan Fellowship (FRCOG) pada tahun 2017 dan Membership (MRCOG) pada tahun 2005  oleh Royal College of Obstetricians & Gynaecologist, London. Beliau merupakan seorang ahli Majlis Kanser Ginekologi Malaysia dan dilantik sebagai ahli lembaga untuk sub pengkhususan ginekologi onkologi, Pendaftaran Kepakaran Nasional.

Dr.Badrul  sangat aktif dalam bidang pendidikan perubatan serta badan-badan amal kanser. Beliau giat menyediakan ceramah dan penerbitan kesihatan untuk orang awam dan para doktor di peringkat tempatan dan juga antarabangsa.

Kelulusan

UNIVERSITI DAN IJAZAH

point
Fellowship of The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (FRCOG)

Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, London, UK

point
Fellowship Gynae-Oncology (FGO)

Ministry of Health, Malaysia (MOH)

point
Membership of The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (MRCOG)

Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, London, UK

Baca Lagisee-more

PENGALAMAN

point
Specialist Consultant O&G

Regency Specialist Hospital

point
Visiting Consultant

Mahkota Medical Centre

point
Council Member

Malaysian Gynaecological Cancer Society

Baca Lagisee-more