Awas, Jangan Mudah Percaya Dengan Nasihat Influencer Di Media Sosial!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Media sosial memainkan peranan penting dalam hidup kita kini. Tanpanya, mungkin kita akan terasing dari dunia luar macam katak bawah tempurung. Dengannya, pelbagai informasi semasa boleh kita boleh dapat. Akan tetapi, ia juga sebenarnya boleh mengelirukan kita dengan maklumat yang kadang kala tidak tepat. Serba salah pula dibuatnya, kan?

Hakikatnya, tidak semua yang kita baca di platform media sosial adalah benar. Terutamanya jika ia ditulis oleh individu yang tidak mempunyai tauliah atau pengiktirafan yang sepatutnya. Oleh itu, kita semua perlu lebih berhati-hati dalam membaca dan menyebar apa-apa yang dibaca. Jadi, sila semak sebelum percaya!

Kajian di Amerika

Menurut soal selidik yang dijalankan oleh Cleveland Clinic and Parade, hampir 44% rakyat Amerika sangat gemar membaca dan mengambil nasihat terutamanya yang berkaitan kesihatan, kecergasan dan pemakanan daripada influencer yang popular di media sosial.

Menurut soal selidik itu lagi, rakyat Amerika akan menghabiskan masa sekurang-kurangnya 2 jam 30 minit untuk melayari internet dalam masa sehari. Apa yang membimbangkan adalah informasi yang dibaca oleh mereka kadang kala adalah tidak benar dan mengelirukan.

Menurut Dr Mark Hyman, Pengarah Cleveland Clinic, sangat banyak nasihat yang ditulis di media sosial terutamanya yang berkaitan kesihatan, adalah salah. Sebagai contoh, pernah berlaku satu trend di Twitter di mana ramai influencer yang menolak vaksinasi terhadap kanak-kanak. 

Trend ini secara tidak langsung menyebabkan ramai ibu bapa di Amerika yang membaca ciapan tersebut lalu mempercayainya. Kesannya, jumlah kanak-kanak yang tidak menerima vaksin meningkat, begitu juga dengan kadar peratusan demam campak di negara itu.

Jadi, anda masih percaya dengan ‘nasihat’ para influencer ini?

Bagaimana pula di negara kita?

Sebenarnya, perkara sebegini tidak hanya berlaku di Amerika sahaja bahkan di seluruh dunia. Negara kita juga tidak pernah terkecuali daripadanya. Antara kes informasi palsu berprofil tinggi yang pernah terjadi di Malaysia adalah kes penyebaran maklumat salah berkenaan vaksinasi oleh bekas penyanyi kumpulan nasyid yang juga merupakan seorang influencer media sosial iaitu Suhaimi Saad.

Kenyataannya yang mengatakan vaksin itu tidak penting malah berbahaya telah menyebabkan ramai ibu bapa mula menghalang anak mereka daripada mengambil suntikan vaksin. Dalam pada itu, persepsinya turut menjadi titik tolak gerakan anti-vaksin di negara kita!

Trend pendakap gigi palsu

Bukan itu sahaja, terdapat banyak lagi kes yang melibatkan influencer di negara kita ini. Antara yang paling membimbangkan adalah berkenaan penipuan penjualan dan pemasangan pendakap gigi palsu yang sering terjadi dalam kalangan remaja di negara kita.

Dulu, perbuatan memakai braces ini adalah untuk membetulkan struktur gigi yang tidak teratur. Namun kini, ia sudah menjadi satu trend remaja. Disebabkan itu, ramai influencer mengambil peluang ini dengan menawarkan khidmat pemasangan pendakap gigi palsu.

Menurut Pengarah Kanan (Kesihatan Pergigian) Kementerian Keishatan Malaysia iaitu Dr Doreyat Jemun, jumlah pengguna pendakap gigi tiruan yang datang ke Klinik Kesihatan Pergigian Awan (KKPA) di seluruh negara semakin meningkat.

Ini kerana mereka yang terpedaya telah mengalami pelbagai implikasi daripada kesan penggunaan braces palsu yang banyak dijual oleh influencer media sosial. Mungkin mereka menggunakan perkhidmatan haram itu kerana ia lebih mudah dan murah tanpa memikirkan risikonya.

Jadi, jangan mudah percaya dan terpedaya dengan setiap ‘nasihat’ daripada influencer yang kita sendiri tidak tahu latar belakang ini, ya?

Konklusi

Kesimpulannya, influencer media sosial memang wujud di mana-mana. Tidak salah untuk anda membaca setiap nasihat yang diberikan oleh mereka berkaitan apa-apa juga perkara termasuklah kesihatan. Akan tetapi, jangan mudah percaya! Sebaiknya, anda berjumpa dengan doktor yang bertauliah untuk mendapatkan apa-apa khidmat nasihat dan rawatan berkaitan kesihatan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tunda Vaksinasi Si Kecil Semasa COVID-19 Bukan Idea Yang Bijak! Ikut Panduan Ini

  Perlukah ibu bapa membawa anak yang sakit untuk mendapatkan rawatan di hospital ketika COVID-19? Anda perlu tahu kes kecemasan tidak boleh ditangguh.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 14/07/2020 . 3 minit bacaan

  Takut Nak Bawa Anak Pergi Vaksin Masa COVID-19? Dengar Apa Jawapan Pakar Tentang Imunisasi

  Musim pandemik COVID-19 ini, ramai ibu bapa yang takut ke hospital untuk memberikan vaksin anak. Tenang, baca perkongsian pakar ini dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/05/2020 . 3 minit bacaan

  PERHATIAN! Ini 10 Jenis Vaksin Bayi, Remaja & Orang Dewasa Perlu Ambil, Siap Ada Harga Lagi

  Suntikan vaksin melindungi anda daripada penyakit yang boleh membawa maut. Ketahui 10 jenis vaksin bayi dan orang dewasa yang boleh anda ambil.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 23/04/2020 . 5 minit bacaan

  Internet Kurangkan Kemahiran Belajar Dalam Kalangan Pelajar Universiti?

  Pada zaman moden ini dengan internet, segalanya di hujung jari. Adakah penggunaan teknologi ini menyebabkan kemahiran belajar pelajar universiti merudum?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Mental, Ketagihan 23/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  media sosial di malaysia

  Dah Muak Dengan Toksik Media Sosial? Tak Perlu Padam Akaun, Amalkan 5 Perkara Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah gigi bengkok

  Malu Ada Gigi Bengkok Dan Senget? Jangan Risau! Ada Rawatan Luruskan Gigi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  braces gigi

  MENGEJUTKAN! Pakai Braces Bukan Untuk Cantikkan Gigi, Sebaliknya Jadikan Gigi Rongak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  braces gigi

  Trend Pemakaian Braces Terhad Untuk Orang Muda Saja Ke? Tak Sesuai Untuk Golongan Berusia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 13/08/2020 . 3 minit bacaan