Jangkitan Brucella Rintang Antibiotik – CDC Keluarkan Amaran Terhadap Amalan Minum Susu Mentah

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pada 8 Februari yang lalu, Pusat Kawalan Penyakit (CDC) telah mengeluarkan amaran kepada 19 negeri di dalam Amerika Syarikat berkaitan dengan amalan meminum susu mentah (susu yang tidak terpastur). Amaran ini dikeluarkan berikutan kes-3 yang telah dikenalpasti sebagai jangkitan daripada bakteria Brucella strain RB51 yang rintang-antibiotik dalam susu mentah.

Brucellosis, jangkitan oleh bakteria Brucella, sepatutnya boleh dirawat menggunakan antibiotik pilihan utama seperti rifampin, doxycycline, gentamicin dan streptomycin namun bakteria Brucella strain RB51 rintang kepada rifampin, antibiotik utama digunakan untuk mencegah dan merawat Brucellosis dan Brucellosis itu sendiri sukar untuk didiagnos kerana terhadnya pilihan ujian yang ada dan juga kerana simptom awal Brucellosis mirip penyakit-penyakit lazim yang lain seperti flu.

Bagi mereka yang tidak dirawat pula, mereka berisiko untuk mendapat komplikasi serius seperti artritis, masalah jantung, limpa dan hati membengkak dan dalam wanita mengandung, mereka boleh mengalami komplikasi yang sama dengan jangkitan Brucellosis dalam lembu iaitu keguguran.

Simptom-simptom Brucellosis

Sekiranya anda ada mengambil susu mentah yang tidak terpastur khususnya jika anda telah mengalami simptom Brucellosis, sila berjumpa dengan doktor anda. Simptom awal jangkitan Brucellosis boleh bermula bila-bila sahaja bermula hari ke-5 hingga 6 bulan selepas terdedah dan simptom tersebut adalah:

 • Demam
 • Berpeluh
 • Hilang selera makan
 • Pening kepala
 • Lemah
 • Sakit otot dan sendi

Berhati-hati dengan dakwaan kempen pemakanan sihat

Hasil daripada trend memilih makanan yang kurang diproses, konsumer yang dikatakan celik kesihatan memilih untuk mendapatkan makanan semula jadi dan tidak diproses termasuklah daging, telur dan ayam itik segar tempatan. Pergerakan ini juga telah berkembang kepada memilih produk tenusu yang mentah (tidak terpastur)

Namun yang demikian, memilih susu mentah bukan sahaja tiada manfaat tambahan berbanding susu terpastur, ianya juga mengandungi bakteria-bakteria berbahaya yang mampu menyebabkan jangkitan dalam manusia. Ramai membuat tanggapan bahawa makanan yang tidak diproses adalah lebih baik untuk kesihatan. Bagaimanapun, hakikat bagi sesetengah makanan adalah kita tetap memerlukan beberapa jenis pemprosesan bagi menjadikan makanan kita selamat – Kita jadikan daging, ayam dan itik selamat untuk dimakan dengan memasaknya, begitu juga dengan susu melalui proses pasturisasi – memanaskannya buat beberapa ketika untuk membunuh kuman berbahaya.

Menurut Badan Administrasi Makanan dan Ubatan Amerika Syarikat (FDA), proses pasturisasi tidak mengurangkan zat dan nutrisi dalam susu mahupun ianya menyebabkan alahan laktosa dan alahan lain. Sekiranya anda memang ada alahan kepada protein di dalam susu, tidak kira dalam apa jua bentuk ianya diambil, ianya tetap akan menyebabkan alahan kepada anda. Malahan, penilitian kajian yang dilakukan ke atas susu mentah disimpulkan sebagai “Dakwaan yang mengaitkan ianya (susu mentah) dengan penambahbaikan nutrisi dan pencegahan alahan laktosa mahupun sebagai bekalan bakteria baik adalah mitos dan tiada asas dalam sains.”

Strain RB51 daripada bakteria Brucella abortus merupakan salah satu patogen selain Campylobacter sp. dan E.coli yang boleh ditemui dalam susu mentah yang sepatutnya terbunuh melalui proses pasturisasi. Brucella abortus bukanlah bakteria yang asing kepada lembu kerana ianya adalah punca utama Brucellosis dalam lembu yang menyebabkan kemandulan dalam lembu dewasa dan juga keguguran kandungan. Bila diterjemahkan permasalahan ini (Brucellosis dalam lembu) dalam konteks yang lebih besar, ianya membawa kepada kerugian besar dari sudut ekonomi akibat masalah kesihatan manusia dan juga lembu. Strain RB51 ini dibangunkan untuk dijadikan bahan utama vaksin hidup yang dilemahkan yang diberikan kepada lembu bagi membantu mereka melawan kesan jangkitan semula jadi/penuh Brucellosis. Bagaimanapun, dalam beberapa situasi yang jarang berlaku, lembu yang telah divaksinasi mampu untuk meninggalkan sampel bakteria ini dalam susu mereka, mendedahkan manusia yang meminum susu ini kepada jangkitan.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Timbul Jika Anda Tidak Sunat, Lebih Baik Berkhatan Ya!

  Ada antara anda yang tidak bersunat terutamanya kaum lelaki? Tahukah anda bahawa kaedah bersunat lelaki boleh mencegah daripada pelbagai risiko kesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 30/03/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Banyak Beza Antara Demam COVID-19 Dengan Demam Biasa, Sebab Itu Anda Perlu Lakukan Ini!

  Demam adalah simptom paling lazim dialami oleh mereka yang dijangkiti oleh virus novel korona. Apa bezanya dengan demam yang dialami ketika selesema biasa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 23/02/2020 . 4 minit bacaan

  Gemar Minum Teh Hijau? Kajian Kata Ia Bagus Untuk Kesihatan. Jom Ketahui Mengenainya

  Pengambilan minuman teh hijau secara berkala dapat menurunkan risiko strok dan sakit jantung. Jom ketahui lebih lanjut tentang minuman sihat ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/01/2020 . 3 minit bacaan

  Hati-Hati! Kes Influenza Sedang Meningkat Naik

  Baru-baru ini, wabak influenza telah melanda bandar Wuhan, Wilayah Hubei, China yang telah menyebabkan 44 kes influenza. Adakah Malaysia turut terkesan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Berita, Berita Tempatan 07/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu sepsis

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  prosedur D&C

  Ini Sebabnya Kenapa Perlu Cuci Rahim Selepas Gugur, Ibu Lepas Keguguran Kena Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/08/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit endometriosis

  Risau Kakak Masih Belum Hamil Sebab Endometriosis, Ibu Pun Pernah Alaminya, Ini Penyakit KETURUNAN?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/08/2020 . 3 minit bacaan