Valacyclovir

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Valacyclovir?

Valacyclovir biasanya digunakan untuk mengubati jangkitan yang disebabkan oleh jenis virus tertentu. Bagi kanak-kanak yang berusia sekurang-kurangnya 12 tahun, ia digunakan untuk merawat lepuhan-lepuhan kecil berair di sekitar mulut (disebabkan oleh herpes simpleks) dan cacar air (yang disebabkan oleh varisela zoster). Pada orang dewasa, ia digunakan untuk merawat kayap (yang disebabkan oleh herpes zoster) dan lepuhan-lepuhan kecil berair di sekitar mulut.

Valacyclovir juga digunakan untuk merawat wabak herpes genital. Pada orang yang sering diserang wabak ini, ubat ini digunakan untuk mengurangkan bilangan serangan pada masa depan.

Valacyclovir menghentikan pertumbuhan virus tertentu. Walau bagaimanapun, ia bukanlah penawar bagi jangkitan ini. Virus yang menyebabkan jangkitan ini terus hidup di dalam badan walaupun di antara wabak. Valacyclovir mengurangkan keterukan dan tempoh wabak ini. Ia membantu penyembuhan kudis lebih cepat, menghalang pembentukan kudis baru, dan mengurangkan rasa sakit/gatal-gatal.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil Valacyclovir melalui mulut, dengan atau tanpa makanan, seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Minum banyak air semasa mengambil ubat ini untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan.

Ubat ini berfungsi dengan baik apabila bermula pada tanda pertama wabak, seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ia mungkin tidak berfungsi dengan baik sekiranya anda melambatkan rawatan. Untuk kayap atau cacar air, mula mengambil Valacyclovir pada simptom pertama atau secepat mungkin selepas ruam muncul. Untuk lepuhan-lepuhan kecil berair atau herpes genital, mula mengambil ubat ini pada tanda pertama atau sebaik sahaja anda merasa merenyam, gatal-gatal, atau perit.

Lesi yang disebabkan oleh virus herpes perlu dijaga dengan bersih dan kering yang mungkin. Memakai pakaian longgar boleh membantu mencegah kerengsaan lesi.

Valacyclovir berfungsi dengan baik apabila jumlah ubat dalam tubuh anda disimpan pada tahap yang tetap. Oleh itu, ambil ubat ini pada selang jarak masa yang sekata.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Valacyclovir adalah yang terbaik disimpan pada suhu bilik dari cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpannya di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Valacyclovir yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuangnya ke tandas atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil ubat ini, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor, seperti ubat-ubatan herba dan sampingan.
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada ubat ini atau ubat lain.
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain.
 • Anda mempunyai HIV / AIDS, sistem imun yang lemah, penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani dialisis), atau jika anda mempunyai pemindahan buah pinggang atau tulang sumsum.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Valacyclovir semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil Valacyclovir. Mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), Valacyclovir berada di kategori B bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko.
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian.
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko.
 • D=Terbukti berisiko.
 • X=Kontraindikasi.
 • N=Tidak diketahui.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alergik terhadap Valacyclovir: gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai:

 • Kekeliruan, agresif, atau anda berasa goyang atau tidak stabil.
 • Halusinasi (melihat atau mendengar perkara yang tidak nyata).
 • Masalah dengan percakapan.
 • Sawan (kejang).
 • Masalah buah pinggang-sedikit atau tiada kencing, kencing yang menyakitkan atau sukar, bengkak di kaki atau pergelangan kaki anda, merasa letih atau kesesakan nafas.

Kesan sampingan Valacyclovir yang umum mungkin termasuk:

 • Mual, sakit perut.
 • Sakit kepala.
 • Ruam.
 • Rasa letih.

Berhenti mengambil Valacyclovir dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang tanda-tanda kesan sampingan yang serius berikut yang boleh membahayakan sel darah merah:

 • Demam, kulit pucat.
 • Perdarahan luar biasa (hidung berdarah, pendarahan gusi).
 • Air kencing yang merah atau merah jambu, sedikit atau tiada kencing.
 • Tompok merah pada kulit (tidak berkaitan dengan herpes atau cacar air).
 • Rasa lemah atau lelah.
 • Sakit perut, cirit-birit berdarah, muntah.
 • Bengkak di muka, tangan, atau kaki anda.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Valacyclovir mungkin mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Produk yang boleh bertindak balas dengan ubat ini adalah ubat lain yang boleh menyebabkan masalah buah pinggang (termasuk ubat antiradang nonsteroidal-NSAID seperti ibuprofen, naproxen).

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Valacyclovir mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Valacyclovir akan bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan anda.

Keadaan kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini adalah:

 • Kerosakan buah pinggang.
 • Ttp / Hus.
 • Hemodialisis.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Untuk Herpes Simpleks Labialis:

2 g secara oral setiap 12 jam untuk jumlah 2 dos (4 g).

Terapi harus bermula pada tanda terawal lepuhan-lepuhan kecil berair (seperti merenyam, perit, atau gatal-gatal).

Untuk Herpes Simpleks – Hos Imunokompeten / Mucocutaneus:

Herpes genital:

Episod pertama: 1 g secara oral dua kali sehari selama 7 hingga 10 hari.

Keberkesanannya tidak berlaku jika bermula lebih dari 72 jam selepas permulaan tanda dan simptomnya.

Episod berulang: 500 mg secara oral dua kali sehari selama 3 hari.

Terapi harus dimulakan pada tanda pertama kes herpes genital. Keberkesanannya tidak berlaku jika bermula lebih dari 24 jam selepas permulaan tanda dan simptomnya.

Untuk Herpes Simpleks – Supresi:

Supresi kronik herpes genital berulang:

 • Hos imunokompeten: 1 g secara oral sekali sehari.
 • Dos alternatif untuk hos imunokompeten dengan sejarah 9 atau kurang berulang setiap tahun: 500 mg secara oral sekali sehari.

Keselamatan dan keberkesanan melebihi 1 tahun belum berlaku pada pesakit imunokompeten.

 • Hos yang dijangkiti HIV dengan kiraan CD4 100 sel / mm3 atau lebih: 500 mg secara oral dua kali sehari.

Keselamatan dan keberkesanan melebihi 6 bulan belum berlaku pada pesakit yang dijangkiti HIV.

 • Pengurangan penghantaran herpes genital pada hos imunokompeten dengan sejarah 9 atau kurang berulang setiap tahun: 500 mg secara oral sekali sehari untuk pasangan sumber.

Keberkesanan melebihi 8 bulan belum berlaku pada pasangan sumbang mahram.

Untuk Herpes Zoster:

 • 1 g secara oral setiap 8 jam selama 7 hari.

Paling berkesan jika bermula dalam masa 48 jam bermulanya ruam. Keberkesanannya tidak berlaku jika bermula lebih daripada 72 jam selepas timbulnya ruam.

Untuk Herpes Simpleks – Hos Terimunokompromi/Mucocutaneous:

Herpes genital pada hos yang dijangkiti HIV:

 • Episod pertama: 1 g secara lisan dua kali sehari selama 7 hingga 14 hari.

Keberkesanannya tidak berlaku jika bermula lebih dari 72 jam selepas permulaan tanda dan simptomnya.

 • Episod berulang: 1 g secara lisan dua kali sehari selama 5 hingga 14 hari.

Terapi harus dimulakan pada tanda pertama kes herpes genital. Keberkesanannya tidak berlaku jika bermula lebih dari 24 jam selepas permulaan tanda dan simptomnya.

Penggunaan Valacyclovir untuk rawatan herpes genital awal dan berulang pada pesakit yang dijangkiti HIV tidak diluluskan oleh FDA.

Untuk Profilaksis CMV:

 • Pada penerima pemindahan buah pinggang: 2 g secara oral 4 kali sehari

Penggunaan Valacyclovir untuk profilaksis sitomegalovirus tidak diluluskan oleh FDA.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Untuk Herpes Simpleks Labialis:

 • 12 tahun atau lebih tua: 2 g secara oral setiap 12 jam untuk jumlah 2 dos (4 g)

Terapi harus bermula pada tanda terawal lepuhan-lepuhan kecil berair (seperti merenyam, perit, atau gatal-gatal).

Untuk Varicella-Zoster:

Cacar air dalam hos imunokompeten:

 • 2 hingga kurang daripada 18 tahun: 20 mg / kg secara oral 3 kali sehari selama 5 hari

Dos maksimum: 1 g secara oral 3 kali sehari

Terapi harus dimulakan pada tanda terawal cacar air, tidak lewat daripada 24 jam selepas timbulnya ruam.

Ketersediaan Valacyclovir

Valacyclovir boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Tablet 500 mg; 1 g

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Valacyclovir boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Tablet 500 mg; 1 g

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Valacyclovir, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Diabetes? Ambil Suntikan Flu Bagi Elak Risiko MAUT, Penting Terutama Ketika COVID-19!

  Jika anda merupakan pesakit diabtes, anda perlu ambil vaksin flu dalam masa terdekat ini. Tanpa suntikan flu ini, akan berlaku komplikasi yang lebih buruk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes, Pusat Kesihatan 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  BERHENTI Kongsi Pengetip Kuku! Anda Berisiko Dapat Banyak Penyakit Termasuk Hepatitis, Takutnya!

  Kita tidak harus berkongsi barangan peribadi seperti pengetip kuku dengan orang untuk mengelak risiko jangkitan penyakit seperti Hepatitis C!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 26/06/2020 . 3 minit bacaan

  COVID-19 Makin Merebak, Ini 10 Persiapan Sebelum Raya Anda Kena Buat Dari Sekarang

  Adakah anda akan bercuti ke negara China kelak? Tapi bukankah sekarang sedang kecoh mengenai virus Wuhan, jadi apakah persediaan anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Coronavirus, COVID-19 22/01/2020 . 3 minit bacaan

  Musim Flu Tiba Awal Di Negara-Negara Barat

  Jumlah kematian yang luar biasa ini cukup merisaukan kerana ia menandakan musim flu telah tiba lebih awal daripada sepatutnya. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 18/12/2019 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pening kepala

  Ada Masalah Vertigo? Ini 3 Tip Tidur Lena Untuk Elak Kepala Pusing Saat Bangun Pagi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
  jangkitan virus

  Ciuman Bibir Ke Bibir Boleh Jadi Punca Terkena Pneumonia? Hati-hati Dengan Sakit Radang Peparu Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/11/2020 . 3 minit bacaan
  cacar air

  Anak Kena Chickenpox? Nah, Cuba Rawatan Semula Jadi Ini Di Rumah, Pasti Berkesan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan
  sakit mata

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan