Pilocarpine

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Pilocarpine?

Pilocarpine mengurangkan jumlah cecair di mata, yang mengurangkan tekanan di dalam mata.

Pilocarpine oftalmik (untuk mata) digunakan untuk merawat glaukoma atau hipertensi okular (tekanan tinggi dalam mata).

Pilocarpine oftalmik juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Menggunakan ubat ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Basuh tangan anda sebelum menggunakan ubat titis mata.

Untuk memohon titisan mata:

 • Dongakkan kepala ke belakang dan tarik ke bawah kelopak mata yang lebih rendah anda untuk mewujudkan satu poket kecil. Pegang penitis di atas mata dengan ke bawah penitis tip. Melihat ke atas dan jauh dari penitis seperti yang anda memerah setitik, kemudian tutup mata anda.
 • Perlahan-lahan tekan jari anda ke sudut bahagian dalam mata (berhampiran hidung anda) selama kira-kira 1 minit untuk menyimpan cecair dari mengalir ke salur air mata anda.
 • Jika anda menggunakan sebarang ubat mata yang lain, tunggu kira-kira 5 minit selepas menggunakan Pilocarpine ubat titis mata sebelum menggunakan ubat-ubatan yang lain.
 • Tidak membenarkan hujung penitis menyentuh mana-mana permukaan, termasuk mata atau tangan. Jika penitis menjadi tercemar ia boleh menyebabkan jangkitan pada mata anda, yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan atau kerosakan serius kepada mata.
 • Jangan gunakan titisan mata jika cecair mempunyai warna yang berubah atau mempunyai zarah di dalamnya. Hubungi doktor anda untuk preskripsi baru.

Menyimpan titik pada suhu bilik jauh daripada haba dan kelembapan. Menyimpan botol tertutup rapat apabila tidak digunakan.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

pilocarpine lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan pilocarpine dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama pilocarpine berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam pilocarpine ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum membuat keputusan menggunakan ubat ini, sila pertimbangkan risiko pengambilan ubat ini dan bincangkan dengan doktor anda. Dari segi kesan perubatan, antara perkara yang perlu dipertimbangkan:

Alahan

Maklumkan doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alahan kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Maklumkan juga doktor anda jika anda mempunyai sebarang alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, baca label atau bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Walaupun tidak ada maklumat khusus membandingkan penggunaan ubat ini pada kanak-kanak dengan penggunaan dalam kumpulan umur yang lain, Pilocarpine dijangka tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbeza atau masalah pada kanak-kanak daripada ia pada orang dewasa.

geriatrik

Banyak ubat-ubatanbelum dikaji secara khusus pada orang tua. Oleh itu, ia mungkin tidak diketahui sama ada mereka bekerja dengan cara yang sama yang mereka lakukan di kalangan orang dewasa muda atau jika mereka menyebabkan kesan sampingan yang berbeza atau masalah pada orang tua. Walaupun tidak ada maklumat khusus membandingkan penggunaan Pilocarpine pada orang tua dengan penggunaan dalam kumpulan umur yang lain, ubat ini dijangka tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbeza atau masalah dalam orang yang lebih tua daripada ia di kalangan orang dewasa muda.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil pilocarpine.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Berpeluh, loya, hidung berair, menggigil, curahan, keinginan kerap membuang air kecil, pening, lemah, cirit-birit, dan penglihatan kabur mungkin berlaku. Jika mana-mana kesan-kesan ini berterusan atau menjadi lebih teruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Ubat ini boleh menyebabkan peningkatan dalam air mata. Ini boleh membantu jika anda mempunyai mata kering (seperti sindrom Sjogren). Beritahu doktor anda jika mata berair menjadi masalah.

Ingat bahawa doktor anda telah ditetapkan ubat ini kerana dia telah diadili bahawa manfaat kepada anda adalah lebih besar daripada risiko kesan sampingan. Ramai orang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Beritahu doktor anda dengan segera jika apa-apa kesan sampingan yang tidak mungkin tetapi serius berlaku: perlahan / degupan jantung yang pantas, kegoyahan (gegaran), pengsan, masalah paru-paru (seperti peningkatan berdehit / batuk / kahak), perubahan mental / mood (seperti kekeliruan, hasutan ), perut yang teruk / sakit perut.

Reaksi alahan yang sangat serius untuk ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami mana-mana simptom reaksi alahan yang serius, termasuk: ruam, gatal-gatal / bengkak (terutamanya muka / lidah / tekak), pening yang teruk, masalah bernafas.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

pilocarpine mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

 • Tegafur

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

pilocarpine mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

pilocarpine mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Asma atau
 • Mata penyakit atau masalah (yang lain) -Pilocarpine boleh membuat keadaan lebih teruk

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Glaucoma:

Solution Ophthalmic: Titiskan 1-2 titis dalam mata terjejas 3 hingga 4 kali sehari. Tunggu sekurang-kurangnya 5 minit sebelum menanam obat tetes mata lain. Tanggalkan kanta lekap sebelum pentadbiran penyelesaian benzalkonium klorida yang mengandungi dan menunggu sekurang-kurangnya 15 minit sebelum masukkan semula mereka.

Gel oftalmik: Sapukan inci reben setengah daripada gel dalam pundi konjunktiva yang lebih rendah daripada mata yang terjejas setiap hari sebelum tidur. Jika obat tetes mata lain digunakan, mereka perlu diterapkan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum gel yang digunakan.

Insert oftalmik: Masukkan satu sistem ke dalam lebih rendah konjunktiva cul-de-sac sebelum tidur. Menggantikan setiap 7 hari.

Dos Dewasa yang biasa untuk Intraocular Hipertensi:

Solution Ophthalmic: Titiskan 1-2 titis dalam mata terjejas 3 hingga 4 kali sehari. Tunggu sekurang-kurangnya 5 minit sebelum menanam obat tetes mata lain. Tanggalkan kanta lekap sebelum pentadbiran penyelesaian benzalkonium klorida yang mengandungi dan menunggu sekurang-kurangnya 15 minit sebelum masukkan semula mereka.

Gel oftalmik: Sapukan inci reben setengah daripada gel dalam pundi konjunktiva yang lebih rendah daripada mata yang terjejas setiap hari sebelum tidur. Jika obat tetes mata lain digunakan, mereka perlu diterapkan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum gel yang digunakan.

Insert oftalmik: Masukkan satu sistem ke dalam lebih rendah konjunktiva cul-de-sac sebelum tidur. Menggantikan setiap 7 hari.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Biasa Pediatric Dose untuk Glaucoma:

1 hingga 18 tahun:

Solution Ophthalmic: Titiskan 1-2 titis dalam mata terjejas 3 hingga 4 kali sehari.

Tunggu sekurang-kurangnya 5 minit sebelum menanam obat tetes mata lain. Tanggalkan kanta lekap sebelum pentadbiran penyelesaian benzalkonium klorida yang mengandungi dan menunggu sekurang-kurangnya 15 minit sebelum masukkan semula mereka.

Gel oftalmik: Sapukan inci reben setengah daripada gel dalam pundi konjunktiva yang lebih rendah daripada mata yang terjejas setiap hari sebelum tidur. Jika obat tetes mata lain digunakan, mereka perlu diterapkan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum gel yang digunakan.

Biasa Pediatric Dose untuk Intraocular Hipertensi:

1 hingga 18 tahun:

Solution Ophthalmic: Titiskan 1-2 titis dalam mata terjejas 3 hingga 4 kali sehari.

Tunggu sekurang-kurangnya 5 minit sebelum menanam obat tetes mata lain. Tanggalkan kanta lekap sebelum pentadbiran penyelesaian benzalkonium klorida yang mengandungi dan menunggu sekurang-kurangnya 15 minit sebelum masukkan semula mereka.

Gel oftalmik: Sapukan inci reben setengah daripada gel dalam pundi konjunktiva yang lebih rendah daripada mata yang terjejas setiap hari sebelum tidur. Jika obat tetes mata lain digunakan, mereka perlu diterapkan sekurang-kurangnya 5 minit sebelum gel yang digunakan.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

pilocarpine boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

PILOPINE HS® (Pilocarpine hydrochloride gel oftalmik) 4% dibekalkan sebagai 4% gel akueus steril dalam 4 tiub gram dengan hujung oftalmik.

Gel, Ophthalmic, kerana hydrochloride:

Pilopine HS: 4% (4g) [mengandungi benzalkonium klorida, disodium edetete]

Solution, Ophthalmic, kerana hydrochloride:

Isopto Carpine: 1% (15 mL); 2% (15 mL); 4% (15 mL);

Generik: 1% (15 mL); 2% (15 mL); 4% (15 mL)

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Jika anda terlepas dos pilocarpine, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Masalah Mata Buta Atau Glaukoma Boleh Tercetus Kerana #6 Sebab Ini, Jom Kenalpasti!

  Antara masalah mata yang sering dialami oleh individu adalah glaukoma. Jom fahami lebih lanjut mengenai glaukoma dan jenis-jenisnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mata 02/01/2019 . 3 minit bacaan

  WEF: Jarum Mikro Biodegradasi Dicipta Untuk Melawan Penyakit Mata

  Frasa “I’d rather stick needles in my eyes” yang diungkapkan oleh Jack Nicholson dalam filem Term Of Enderment pada 1983 telah menjadi kata kunci yang sarkastik. Namun sekarang, saintis di Singapura meneroka ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 19/12/2018 . 1 minit bacaan

  Glaukoma Sudut Tertutup Primer

  Glaukoma Sudut Tertutup Primer adalah sejenis Glaukoma dengan sudut yang tertutup. Dalam keadaan ini, iris telah menghalang saliran mata.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/05/2018 . 4 minit bacaan

  Glaukoma Sudut Terbuka Primer

  Kenali apa itu Glaukoma Sudut Terbuka Primer . Apakah simptom-simptom, punca dan rawatannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/05/2018 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  minum teh penyakit mata glaukoma

  1 Cawan Teh Panas Setiap Hari Mampu Kurangkan Risiko Penyakit Mata Glaukoma, Betul Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/10/2020 . 3 minit bacaan
  rabun

  Bukan Rabun, Penglihatan Terjejas Akibat Keadaan Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 15/02/2019 . 2 minit bacaan
  mencegah glaukoma

  Mencegah Glaukoma Dengan Pemakanan Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/01/2019 . 3 minit bacaan
  buta

  Glaukoma Boleh Sebabkan Buta?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/01/2019 . 2 minit bacaan