home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkah Teknologi Membantu Tidur Anda Lebih Baik?

Bolehkah Teknologi Membantu Tidur Anda Lebih Baik?

Manusia kini tidak boleh hidup tanpa teknologi, dan ia adalah satu fakta. Oleh itu, keadaan ini menimbulkan persoalan: bolehkah penggunaaan teknologi benar-benar membantu tidur anda lebih baik? Artikel di bawah akan memberikan anda maklumat lanjut mengenai soalan ini.

Teknologi boleh menyekat melatonin

Kehidupan manusia telah berubah secara drastik dalam beberapa dekad yang lalu, terima kasih kepada pengenalan teknologi. Malah, dalam rumah semua orang, terdapat sekurang-kurangnya televisyen, satu telefon pintar dan sebagainya. Ini membuktikan bahawa aktiviti harian kita sekitar teknologi, kerana ia telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Itulah yang mengatakan bahawa jika anda menghadapi masalah untuk tidur kerana teknologi, bukan suatu yang mengejutkan.

Malah, lampu biru dipancarkan oleh produk teknologi seperti telefon pintar, tablet atau televisyen sememangnya menjejaskan tidur kita. Ini kerana cahaya biru dari semua produk teknologi boleh menghalang pengeluaran melatonin, yang merupakan hormon yang membuatkan otak anda berasa mengantuk. Pengurangan hormon ini menjadikan kita lebih sukar mengantuk dan kekal berjaga.

Otak berjaga dan mengganggu tidur anda

Sebagai perkara fakta, memastikan produk teknologi berhampiran katil anda boleh mengganggu anda dalam banyak cara tanpa anda sedar. Sebagai contoh, dengan memeriksa beberapa emel sebelum tidur, minda anda terlibat dalam perniagaan dan yang menjadikannya sukar untuk tidur. Di samping itu, jika anda mempunyai kecenderungan menonton beberapa filem sebelum bertenang, filem boleh menipu otak anda ke dalam pemikiran bahawa ia perlu berjaga untuk menikmati dengan sepenuhnya, dengan itu, menyebabkan anda menghadapi masalah tidur.

Membantu tidur anda lebih baik

Ini mungkin kedengaran aneh kepada orang yang ketagih telefon mereka, yang menyebabkan mereka sukar tidur. Walau bagaimanapun, jika digunakan dengan cara yang betul, teknologi boleh memang membantu anda untuk mendapatkan tidur yang lebih baik.

Bagi sesetengah orang yang hanya boleh tidur dengan bunyi tertentu sekitar mereka, misalnya, hingar putih (white noise), bunyi lautan atau bunyi air terjun, mereka boleh memuat turun aplikasi untuk telefon mereka bagi memudahkan diri mereka tidur. Dengan pertumbuhan teknologi yang berterusan, ia begitu mudah untuk memuat turun sebuah aplikasi yang boleh membantu anda tidur lebih baik, dengan hampir tiada kos yang datang dengan app. Oleh itu, dalam senario ini, teknologi bukan sahaja membantu anda tidur lebih baik, tetapi ia juga menjimatkan sejumlah wang anda untuk membeli mesin fizikal yang menyerupai bunyi yang anda perlu mendengar untuk tidur.

Selain menghasilkan bunyi, teknologi juga boleh membantu membuat anda tidur lebih baik dengan mengesan masa tidur anda untuk mengetahui sama ada anda mengalami sebarang keabnormalan dalam tabiat tidur anda atau tidak. Di samping itu, kabus sejuk humidifier juga merupakan item teknologi yang membuatkan ramai tidak dapat tidur tanpanya.

Insomnia adalah sesuatu yang semua orang alami sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Jika anda menghadapi masalah tidur kerana teknologi, dapatkan bantuan profesional secepat mungkin untuk mengelakkan sebarang komplikasi selanjutnya daripada teknologi.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Scary Ways Technology Affects Your Sleep https://sleep.org/articles/ways-technology-affects-sleep/ Accessed December 22, 2016

How to use technology to sleep better https://www.theguardian.com/technology/2016/apr/25/how-to-sleep-better-with-technologyAccessed December 22, 2016

Can Technology Really Help You Sleep Better? http://www.healthline.com/health-news/can-technology-really-help-you-sleep-better-022416Accessed December 22, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x