3 Langkah Penting Penjagaan Kulit Berminyak

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 11/11/2019

  3 Langkah Penting Penjagaan Kulit Berminyak

  Minyak pada kulit adalah sangat penting dalam melindungi kulit anda dari persekitaran serta menghidratkan kulit. Walau bagaimanapun, terlalu banyak minyak membuat anda berasa tidak yakin. Ikuti 3 langkah penting yang boleh membantu anda menangani semua masalah kulit berminyak.

  Memahami jenis kulit anda

  Menurut nasihat pakar-pakar, langkah pertama adalah perbetulkan penjagaan kulit adalah untuk mengetahui jenis kulit anda. Setiap jenis kulit mempunyai keperluan khusus anda perlu menyedarinya. Anda boleh menentukan jenis kulit dengan melihat tekstur kulit anda dan perkumuhan minyak.

  • Kulit kering adalah berkelupas, bersisik, atau kasar dan kurang anjal.
  • Kulit berminyak adalah berkilat, berminyak, dan mungkin mempunyai liang pori besar, bintik hitam, jerawat dan kecacatan lain.
  • Kombinasi kulit kering di beberapa tempat (pipi) dan berminyak di lainnya (dahi, hidung, dan dagu).
  • Kulit sensitif boleh menyengat, membakar, atau gatal selepas anda menggunakan beberapa solek atau produk lain.
  • Kulit normal adalah seimbang, jelas, dan tidak sensitif.
  • Penjagaan kulit rutin mesti dipilih berdasarkan kepada jenis kulit anda.

  Memilih produk yang betul

  Pembersih

  Anda perlu membasuh muka dengan pembersih yang lembut pada pagi dan petang. Ketika membasuh, cuba untuk tidak terlalu kasar dengan kulit anda. Bukannya bersungguh-sungguh menggosok kulit anda, dengan menggunakan hujung jari anda perlahan-lahan bergerak pencuci sekitar wajah anda. Jika anda mempunyai masa, pengewapan muka boleh membuka liang pori anda dan membolehkan pembersihan lebih mendalam ke dalam kulit. Jika tidak, gunakan air suam untuk mencuci muka anda.

  Kesilapan biasa adalah kebanyakan orang cenderung untuk menggunakan sabun mandi untuk mencuci muka. Sabun adalah terlalu kasar dan kering untuk kulit anda kerana ia mempunyai tahap pH yang rendah yang akan merengsakan kulit anda. Anda perlu menggunakan pembersih yang lembut dan cuci perlahan-lahan.

  Dengan banyak produk di pasaran, ianda boleh mencari satu yang sesuai dengan kulit anda. Mencari penjagaan kulit yang betul adalah satu proses percubaan dan kesilapan yang panjang. Sekiranya anda mendapati kulit anda kering atau berminyak, memilih pembersih yang berbeza. Ingat untuk tepuk kulit anda selepas basuh, jangan gosok kulit anda ke bawah.

  Pelembap

  Ia adalah satu fakta bahawa semua kulit perlu lembap tidak kira bagaimana berminyak kulit anda. Ramai orang percaya bahawa mereka terlalu muda atau kulit mereka terlalu berminyak untuk memerlukan pelembap, tetapi ia adalah salah sama sekali. Pelembap adalah produk kegunaan harian yang penting untuk kulit anda.

  Masa terbaik untuk menyapu pelembap adalah selepas mencuci muka anda. Pada masa itu liang pori anda masih dibuka, sekali gus pelembap akan meresap jauh ke dalam kulit anda. Sapuan ketika kulit masih dalam lembap selepas membilas juga berkesan untuk mengelak kelembapan. Jika kulit anda berminyak, pelembap berasaskan air atau pelembap bebas minyak tidak akan menyekat liang boleh digunakan oleh orang yang mempunyai jerawat atau kulit berminyak.

  Melindungi kulit daripada kerosakan matahari

  Kini, banyak penjagaan kulit dan solekan juga mengandungi pelindung matahari di dalamnya. Walau bagaimanapun, untuk iklim panas yang terik, jumlah pelindung matahari mungkin tidak mencukupi. Menggunakan pelindung matahair yang berasingan adalah lebih baik. Perlindungan matahari adalah sangat penting untuk mencegah penyakit kulit seperti kanser kulit. Cari pelindung matahari yang berfungsi terhadap kedua-dua sinaran UVA dan UVB dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Anda juga boleh mengambil beberapa langkah lanjut dengan memakai pakaian perlindungan UV dan mengelakkan cahaya matahari langsung dari 10 pagi hingga 4 petang.

  Toner dan pengelupasan

  Pengelupasan berfungsi untuk membuang sel-sel kulit mati, manakala toner berfungsi untuk meneutralkan tahap pH anda. Ingat untuk tidak menggunakan pengelupasan terlalu kerap kerana ia boleh memusnahkan lapisan perlindungan kulit dan menjadikannya lemah. Daripada pendapat pakar, sangat disyorkan untuk mengelakkan penggunaan produk ini dalam regimen penjagaan kulit yang sihat.

  Solekan

  Jika anda perlu memakai alat solek, memilih produk yang dan dilabelkan berasaskan minyak “non-acnegenic” atau “non-comedogenic”. Ini adalah kurang kemungkinan menyebabkan liang tersumbat dan jerawat di muka anda. Adalah penting untuk memastikan bahawa anda mengganti produk anda selepas tarikh tamat tempohnya.

  Ubah tabiat anda

  Untuk mengekalkan kulit yang sihat, jauhkan diri daripada tabiat yang boleh menyebabkan jerawat, kemerahan, dan parut. Cuba untuk tidak memicit kulit – terutamanya jerawat anda – atau anda mempunyai parut kekal. Pastikan penyembur rambut dan gel jauh dari wajah anda kerana ia boleh menghalang liang pori. Memakai pakaian atau aksesori yang ketat boleh menghalang liang anda, terutamanya jika bahannya tidak membolehkan kulit anda bernafas.

  Pastikan kulit anda sihat dengan pemakanan yang betul. Makan banyak sayur-sayuran, produk organik, bijirin, dan produk susu rendah lemak boleh mengurangkan jerawat. Jika anda seorang yang sukakan daging, pilih protein seperti ayam, ikan, daging tanpa lemak, kacang dan telur. Elakkan makanan yang tinggi kolesterol, lemak trans, lemak tepu, garam, dan gula.

  Merokok dan minum minuman alkohol juga boleh menjadikan kulit anda lebih terdedah kepada lingkaran hitam, garis-garis halus dan kulit kusam. Stres juga merupakan faktor yang relevan yang membahayakan kulit anda. Cuba dapatkan rehat yang secukupnya dan mengawal tekanan dengan bersenam atau pergi bercuti sekali-sekala.

  Cuba yang terbaik untuk mengikuti tips ini bagi mengekalkan anda kelihatan sihat, walaupun anda mempunyai kulit berminyak atau jerawat. Kulit berminyak dan berminyak tidak sepatutnya menjadi masalah besar jika anda membina rutin penjagaan kulit yang betul.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 11/11/2019

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan