Polisi Privasi Hello Doktor

Hello Doktor memahami betapa pentingnya privasi maklumat peribadi bagi pengguna kami. Polisi Privasi ini akan memberitahu anda maklumat apa yang kami akan ambil dari anda, dan tentang cara penggunaan Hello Doktor serta perkhidmatannya. Ini akan menjelaskan pilihan yang anda ada mengenai bagaimana maklumat peribadi anda digunakan dan bagaimana kami melindungi maklumat tersebut. Kami menggesa anda untuk membaca Polisi Privasi ini dengan teliti.

Polisi Privasi ini merangkumi laman sesawang yang dimiliki dan dikendali oleh Hello Doktor yang bertujuan untuk diguna oleh pengguna (bukan profesional) bagi tujuan peribadi, keluarga atau isi rumah bukan komersial, termasuk versi yang dioptimumkan untuk mudah alih beserta maklumat serta perkhidmatan yang tersedia kepada anda melalui Laman Hello Doktor, sebagai “Perkhidmatan”.

Kecuali jika ada dinyatakan, pernyataan dalam Polisi Privasi Laman Hello Doktor juga merangkumi kumpulan lain yang terikat dengan Hello Health Group. Sekiranya anda tidak mahu kami mengumpul, mengguna atau mendedahkan maklumat mengenai anda dan penggunaan Perkhidmatan anda seperti yang dijelaskan dalam Polisi Privasi ini, maka anda tidak boleh menggunakan Perkhidmatan ini. Dengan menggunakan Perkhidmatan ini, anda mestilah bersetuju dengan Syarat Penggunaan Hello Doktor, yang merupakan kontrak antara kami dan pengguna Perkhidmatan. Dengan menerima Syarat Penggunaan Hello Doktor, anda mengesahkan bahawa anda telah membaca dan memahami Polisi Privasi ini dan Polisi Kuki Hello Doktor dan anda memberikan persetujuan nyata untuk penggunaan, pendedahan dan penyimpanan dan memproses maklumat peribadi anda di Malaysia, atau bidang kuasa lain di mana tempat berada.

Rujukan untuk “Hello Doktor,” “kita” atau “kami” yang digunakan bermaksud Hello Health Group Pte. Ltd., sebuah syarikat yang berdaftar di Singapura atau anak syarikatnya termasuk Hello Doktor LLC, dan ini termasuklah syarikat yang dikendalikan oleh Hello Doktor LLC (contohnya, anak syarikat yang dimiliki oleh Hello Doktor LLC). Hello Doktor mungkin berkongsi maklumat di antara anak syarikat atau laman web yang dimiliki atau dikendalikan olehnya, tetapi maklumat yang dikumpulkan di bawah Polisi Privasi ini selalu dilindungi di bawah syarat-syarat Polisi Privasi ini. Kecuali jika ada dinyatakan lain dalam Polisi Privasi ini, Hello Doktor LLC adalah pengawal data yang bertanggungjawab untuk memproses maklumat peribadi anda seperti yang dijelaskan dalam Polisi Privasi ini.

Maklumat yang Dikumpulkan Mengenai Anda

Beberapa Perkhidmatan kami menyimpan maklumat peribadi anda, seperti HelloCare, Together dan alat pemeriksaan kesihatan. Sekiranya anda memuat turun Aplikasi dari Hello Doktor, kami juga akan menyimpan maklumat peribadi anda sesuai dengan Polisi Privasi ini. Walaupun anda tidak mendaftar atau memberikan maklumat peribadi kepada Hello Doktor, kami masih akan mengumpul maklumat mengenai penggunaan Laman dan Aplikasi serta Perkhidmatan Hello Doktor oleh anda. Kami juga dapat memperoleh maklumat mengenai pengguna kami dari sumber luaran.

Apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami, kami mengumpul maklumat seperti berikut:

Pendaftaran

Walaupun anda mungkin menggunakan sebahagian besar Perkhidmatan tanpa mendaftar, Perkhidmatan tertentu memerlukan anda mendaftar dengan Hello Doktor agar ia mampu berfungsi dengan baik. Sekiranya anda memilih untuk mendaftar atau mengemas kini akaun yang ada dengan Hello Doktor atau mengakses Perkhidmatan tertentu, anda mungkin diminta untuk memberikan maklumat peribadi tertentu, seperti nama, alamat, nombor telefon, jantina, alamat emel dan tarikh lahir, serta nama pengguna dan kata laluan untuk mengakses akaun Hello Doktor anda. Anda bertanggungjawab untuk memastikan ketepatan maklumat peribadi yang anda serahkan kepada Hello Doktor.

Perkhidmatan Interaktif

Beberapa Perkhidmatan kami, seperti Pengesan Simptom Hello Doktor, bersifat interaktif dan mungkin meminta anda menyerahkan maklumat berkaitan kesihatan, bersama dengan maklumat lain seperti usia dan jantina anda. Anda juga mungkin diminta untuk mendaftar dengan Hello Doktor untuk menggunakan Pengesan Simptom Hello Doktor dan jika anda mendaftar dengan Hello Doktor, kami mungkin mengaitkan maklumat yang anda kirimkan ke Pengesan Simptom dengan maklumat pendaftaran yang telah anda berikan sebelumnya.

Risalah Emel

Semasa pendaftaran dan pada bila-bila masa semasa anda menggunakan Laman Hello Doktor, anda akan diberi pilihan untuk memberikan kami maklumat peribadi untuk menerima buletin maklumat/promosi – seperti buletin yang berkaitan dengan keadaan kesihatan tertentu – melalui emel dari Hello Doktor dan/atau langsung dari pihak ketiga. Dari masa ke semasa, Hello Doktor mungkin akan menawarkan peluang kepada pengguna laman web pihak ketiga untuk melanggan buletin kami melalui laman web tersebut. Sekiranya anda memilih untuk melanggan salah satu buletin kami di laman web pihak ketiga, pengendali laman web tersebut akan memberikan kami maklumat peribadi yang anda berikan berkaitan dengan permintaan langganan, yang mungkin kami gunakan sesuai dengan Polisi Privasi ini seolah-olah anda telah memberikannya terus kepada Hello Doktor. Dalam Papan Mesej Hello Doktor, jika anda menghidupkan pemberitahuan emel untuk catatan yang telah anda buat atau sertai, anda akan menerima emel apabila terdapat sebarang aktiviti pada siaran tersebut. Sekiranya anda kemudiannya memutuskan bahawa anda tidak lagi mahu menerima kemas kini emel, anda boleh mematikannya dengan menetapkannya di bahagian Makluman Emel di tetapan Profil anda.

Kajian Pasaran

Dari masa ke semasa, Hello Doktor boleh melakukan tinjauan penyelidikan dalam talian atas namanya sendiri dan pihak ketiga melalui jemputan emel, tinjauan “pop” timbul dan kumpulan fokus dalam talian. Semasa mengambil bahagian dalam tinjauan, kami mungkin meminta anda memberikan lokasi, usia dan jika ada undian yang berkaitan dengan tinjauan penyelidikan pasaran, nama dan maklumat hubungan anda diperlukan untuk tujuan pentadbiran undian. Maklumat yang anda berikan dalam tinjauan dapat diguna oleh Hello Doktor untuk tujuan penelitian dan pengukuran, seperti yang dijelaskan di bawah, termasuk untuk mengukur keberkesanan kandungan, iklan atau program. Maklumat peribadi yang anda berikan berkaitan dengan entri undian akan diguna untuk satu-satunya tujuan iaitu mengatur undian dan sebagaimana yang dikehendaki oleh undang-undang. Kami tidak akan mengundang individu yang berumur di bawah 13 tahun untuk mengambil bahagian dalam tinjauan kajian pasaran. Tinjauan kajian pasaran yang dilakukan oleh atau atas nama Hello Doktor akan mengandungi pautan ke Polisi Privasi ini.

Ulasan Pengguna, Papan Mesej Hello Doktor, dan Forum Awam Lain

Hello Doktor juga mempunyai beberapa kawasan papan mesej dan forum awam lain di mana pengguna boleh menghantar ulasan, berkongsi maklumat dan saling menyokong atau di mana pengguna boleh menghantar soalan untuk dijawab oleh pakar. Kami juga menawarkan perbincangan dalam talian yang dikendalikan oleh pakar kesihatan. Ulasan kami terdapat dalam sistem tempahan dan papan pesanan kami yang terbuka untuk umum serta tidak boleh dianggap peribadi.

Segala maklumat (termasuk maklumat peribadi) yang anda kongsi dalam sebarang ulasan, papan pesanan dalam talian, atau forum lain adalah dengan reka bentuk yang terbuka untuk umum dan tidak bersifat peribadi. Anda harus berfikir dengan teliti sebelum menyiarkan maklumat peribadi di mana-mana forum awam. Apa yang anda hantar dapat dilihat, diungkap atau dikumpulkan oleh pihak ketiga dan mungkin digunakan oleh orang lain dengan cara yang tidak dapat kami kendali atau ramal, termasuklah menghubungi anda untuk tujuan yang berbahaya. Seperti forum awam di mana-mana laman sesawang, maklumat yang anda hantar mungkin juga muncul di mesin carian pihak ketiga. Sekiranya anda tersalah menghantar maklumat peribadi di kawasan papan pesanan kami dan ingin menghapusnya, anda boleh menghantar e-mel kepada kami untuk meminta agar kami menghapusnya dengan menggunakan pautan Hubungi Kami di setiap halaman Laman Hello Doktor. Dalam beberapa kes, kami mungkin tidak dapat menghapus maklumat peribadi anda.

Emel yang Anda Hantar ke Hello Doktor

Polisi Privasi ini tidak meliputi maklumat, kandungan, maklumat perniagaan, idea, konsep atau penemuan yang anda hantar ke Hello Doktor melalui emel. Sekiranya anda ingin menyimpan maklumat atau maklumat kandungan, idea, konsep atau penemuan perniagaan atau peribadi, jangan hantarkannya melalui emel kepada Hello Doktor.

Maklumat Servis dan Peranti

Semasa anda mengakses dan menggunakan Perkhidmatan, Hello Doktor secara automatik mengumpul dan menyimpan maklumat log pelayannya dari penyemak imbas atau peranti mudah alih anda seperti alamat IP atau pengecam peranti unik, maklumat penyemak imbas (termasuk URL rujukan), pilihan dan tetapan anda, kuki dan maklumat mengenai kandungan yang telah anda lihat dan tindakan yang diambil (contohnya, pertanyaan carian, penglibatan iklan, klik dan tarikh dan masa yang berkaitan). Hello Doktor juga boleh mendapatkan maklumat khusus peranti semasa anda memasang dan menggunakan Aplikasi termasuk model peranti anda, maklumat sistem operasi, ID pengiklanan (yang merupakan nombor pengenalan yang unik dan boleh diatur semula oleh pengguna untuk iklan yang berkaitan dengan peranti mudah alih) dan versi Aplikasi dan maklumat penggunaan. Apabila diaktifkan oleh anda, kami mengumpul maklumat lokasi tepat yang disediakan oleh peranti mudah alih anda, yang mungkin anda lumpuhkan melalui tetapan peranti.

Kuki dan Teknologi Penjejakan Lain

Kami dan rakan kongsi menggunakan kuki untuk mengumpul maklumat mengenai penggunaan Perkhidmatan oleh anda. “Kuki” adalah fail data kecil yang diberikan kepada penyemak imbas ketika anda mengunjungi Laman Hello Doktor yang membolehkan pengecaman penyemak imbas anda dan mengumpul dan menyimpan maklumat mengenai penggunaan Perkhidmatan oleh anda, seperti yang dijelaskan di atas tadi. Sebagai tambahan kepada kuki, kami dan rakan kongsi kami menggunakan teknologi penjejakan lain yang mengumpul maklumat mengenai penggunaan Perkhidmatan oleh anda, termasuk pengecam mudah alih dan “suar web” yang merupakan fail grafik kecil (kadang-kadang disebut “jelas GIF” atau “piksel web”) yang disematkan di laman web atau emel yang biasanya digunakan untuk memantau aktiviti dan menghantar maklumat yang relevan kembali ke pelayan rumah (yang boleh menjadi milik laman web tuan rumah, pengiklan rangkaian atau pihak ketiga lain). Maklumat yang dikumpulkan oleh teknologi penjejakan tersebut dapat digabungkan dengan maklumat lain yang dapat dicapai oleh rakan kongsi kami, termasuk nama, alamat e-mel dan alamat kediaman anda, sehingga kami dapat mengirim anda bahan, baik secara elektronik atau melalui surat langsung, yang mungkin menarik kepada anda.

Rakan kongsi pengiklanan kami mungkin menggunakan kuki dan teknologi penjejakan lain untuk mengumpulkan maklumat mengenai penggunaan Laman Hello Doktor oleh anda, termasuk kandungan yang telah anda lihat. Pihak ketiga ini mungkin menggunakan maklumat ini untuk membantu Hello Doktor menyampaikan iklan di Laman Hello Doktor dan di laman web pihak ketiga lain berdasarkan aktiviti penyemakan imbas anda di Laman Hello Doktor. Hello Doktor boleh menyesuaikan iklan di Laman Hello Doktor dan laman web pihak ketiga yang lain berdasarkan maklumat tambahan setakat yang diketahui oleh Hello Doktor atau pihak ketiga ini. Dua pihak ketiga yang bekerja sama dengan Hello Doktor ialah Google dan Facebook. Selain menggunakan maklumat yang dikumpulkannya untuk meningkatkan layanan daripada Hello Doktor, Google juga dapat menggunakan informasi seperti yang dijelaskan dalam kebijakan privasinya. Untuk melihat bagaimana Google dapat menggunakan maklumat yang dikumpulkan melalui penggunaan perkhidmatan Google kami di Laman Hello Doktor, kunjungi https://www.google.com/policies/privacy/partners. Walaupun Facebook tidak memberikan maklumat peribadi apa pun kepada Hello Doktor, Facebook mungkin menggunakan maklumat yang dimilikinya mengenai anda dan ia mengumpulkan perkhidmatan berprestasi untuk Hello Doktor (yang mungkin dikaitkan dengan maklumat peribadi yang dimiliki Facebook tentang anda) seperti yang dijelaskan dalam dasar privasinya yang boleh didapati di https://www.facebook.com/about/privacy.

Kami juga bekerjasama dengan rangkaian iklan pihak ketiga untuk memaparkan iklan di Laman Hello Doktor dan di laman web pihak ketiga. Vendor rangkaian iklan kami menggunakan teknologi untuk mengumpul maklumat mengenai aktiviti anda di Laman dan aplikasi Hello Doktor untuk memberi anda iklan yang disasarkan berdasarkan kuki di Laman Hello Doktor dan di laman web pihak ketiga berdasarkan aktiviti penyemakan imbas dan minat anda.

Apabila anda memuat turun dan memasang salah satu Aplikasi kami ke peranti mudah alih anda, kami memberikan nombor rawak untuk pemasangan Aplikasi anda. Nombor ini tidak dapat digunakan untuk mengenal pasti anda secara peribadi, dan kami tidak dapat mengenali anda secara peribadi kecuali anda memilih untuk menjadi pengguna Aplikasi yang berdaftar. Kami menggunakan nombor rawak ini dengan cara yang serupa dengan penggunaan kuki kami seperti yang dijelaskan dalam Polisi Privasi ini dan dalam Polisi Kuki kami. Tidak seperti kuki, nombor rawak diberikan untuk pemasangan Aplikasi itu sendiri dan bukan penyemak imbas, kerana Aplikasi tidak berfungsi melalui penyemak imbas anda. Oleh itu nombor rawak tidak dapat dikeluarkan melalui tetapan. Sekiranya anda tidak mahu kami menggunakan nombor rawak untuk tujuan kami menggunakan kuki, jangan gunakan Aplikasi. Penggunaan kuki dan teknologi penjejakan kami yang lain di laman web yang dioptimumkan untuk mudah alih kami dan Aplikasi Hello Doktor unggulan kami serupa dengan penggunaan kami di laman desktop kami. Pilihan anda untuk menolak kuki, menggunakan Inisiatif Rangkaian Pengiklanan dan mekanisme penyisihan yang dijelaskan di bawah di bahagian “Pilihan dan Hak Anda” tersedia di aplikasi kami dan di laman web kami yang dioptimumkan untuk mudah alih.

Bagaimana Maklumat Yang Dikumpulkan Tentang Anda Digunakan

Maklumat mengenai anda yang menggunakan Perkhidmatan kami boleh digunakan untuk tujuan berikut:

 • untuk menyediakan, memperbaiki dan mencipta Perkhidmatan baharu,
 • untuk menjawab pertanyaan anda dan menghantar komunikasi pentadbiran kepada anda mengenai Laman dan Perkhidmatan Hello Doktor,
 • untuk mendapatkan maklum balas anda mengenai Laman dan Perkhidmatan Hello Doktor,
 • untuk menghantar mesej elektronik dan emel yang diperibadikan dan berkaitan dengan minat anda seperti yang disimpulkan dari penggunaan Perkhidmatan oleh anda, termasuk berita, pengumuman, peringatan dan peluang dari Hello Doktor,
 • untuk menganalisis trend dan tingkah laku serta aktiviti pengguna seperti berapa kerap Laman Hello Doktor dikunjungi, bagaimana Perkhidmatan digunakan dan berapa banyak emel yang diterima dan dibuka,
 • untuk menyediakan anda dan individu dengan ciri dan minat demografi yang serupa dengan kandungan yang lebih relevan termasuk pengiklanan di dalam dan di luar Laman dan Aplikasi Hello Doktor,
 • untuk menawarkan perkhidmatan penjanaan petunjuk,
 • untuk mengesan dan membanteras penipuan dan ancaman lain terhadap Perkhidmatan dan pengguna kami,
 • untuk mengenal pasti masalah dengan Perkhidmatan,
 • untuk menjalankan aktiviti penyelidikan dan pengukuran, termasuk yang dijelaskan di bawah, dan
 • untuk mentadbir akaun anda.

Tambahan itu, Hello Doktor juga boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk tujuan lain yang dinyatakan kepada anda pada masa kami mengumpulkan maklumat dan/atau dengan persetujuan anda.

Hello Doktor boleh menggabungkan maklumat peribadi anda dengan maklumat lain yang dikumpulkan mengenai penggunaan Perkhidmatan oleh anda, dan juga dilengkapi dengan maklumat dari sumber luaran untuk tujuan yang dinyatakan dalam Polisi Privasi ini. Sebagai contoh, maklumat yang dikumpulkan oleh Hello Doktor mengenai anda mungkin digabungkan oleh Hello Doktor dengan maklumat lain yang tersedia untuk Hello Doktor melalui pihak ketiga bagi tujuan penyelidikan dan pengukuran, termasuk mengukur keberkesanan kandungan, iklan atau program. Maklumat dari sumber lain mungkin merangkumi usia, jantina, demografi, geografi, kepentingan peribadi, aktiviti pembelian produk atau maklumat lain. Kami mungkin melaporkan maklumat agregat, yang tidak dapat dikenali kembali kepada pengguna individu dari Laman Hello Doktor, kepada pengiklan semasa atau bakal pengiklan kami dan rakan niaga lain.

Perkongsian Maklumat Anda

Anak Syarikat Hello Doktor dan Gabungan Syarikat

Kami mungkin berkongsi maklumat anda dengan anak syarikat, sekutu serta gabungan syarikat kami yang diperoleh oleh kami. Sekiranya berlaku perubahan kawalan syarikat yang disebabkan, misalnya, penjualan, atau penggabungan dengan, entiti lain, atau sekiranya penjualan aset atau muflis, Hello Doktor berhak untuk memindahkan maklumat peribadi anda ke pihak baru yang berkuasa atau pihak yang memperoleh aset. Sekiranya terjadi perubahan tersebut, informasi peribadi Anda akan terus diperlakukan sesuai dengan Polisi Privasi ini kecuali jika ada perubahan pada Polisi Privasi yang dibuat sesuai dengan bagian di bawah yang membahas “Perubahan pada Polisi Privasi ini.”

Syarikat dan Kontraktor yang Bekerja dengan Hello Doktor

Hello Doktor bekerjasama dengan syarikat dan kontraktor pihak ketiga yang membantu kami menyediakan Perkhidmatan dan sebaliknya juga akan membantu dalam operasi Laman dan Aplikasi Hello Doktor, termasuk yang menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan teknologi, analisis data, penyelidikan, pengurusan dan penggunaan emel, undian dan pertandingan peraduan, pengiklanan dan pemasaran dan/atau kandungan. Kontraktor Hello Doktor kadangkala mempunyai akses terhad ke maklumat anda semasa menyediakan produk atau perkhidmatan kepada Hello Doktor. Kami secara kontrak mengkehendaki kontraktor kami tidak menggunakan atau mendedahkan maklumat anda untuk tujuan lain selain daripada menyediakan perkhidmatan atau fungsi terhad untuk Hello Doktor.

Pengiklan dan Laman Sesawang Pihak Ketiga 

Kami mungkin berkongsi maklumat mengenai anda, seperti ID kuki atau alamat IP, dengan penyedia perkhidmatan pengiklanan pihak ketiga yang mungkin menggunakan maklumat ini, bagi pihak kami, untuk membantu Hello Doktor menyampaikan iklan di Laman Hello Doktor dan juga di laman web pihak ketiga.

Kandungan, perkhidmatan dan pengiklanan tertentu yang ditawarkan kepada anda melalui Laman Hello Doktor disajikan di, atau mengandungi pautan ke, laman web yang dihos dan dikendali oleh syarikat selain Hello Doktor (“Laman Sesawang Pihak Ketiga”). Hello Doktor tidak berkongsi maklumat peribadi anda dengan Laman Sesawang Pihak Ketiga ini tanpa persetujuan anda, tetapi anda harus sedar bahawa segala maklumat yang anda dedahkan kepada Laman Sesawang Pihak Ketiga ini setelah anda mengakses Laman Sesawang Pihak Ketiga tersebut tidak tertakluk kepada Polisi Privasi ini. Hello Doktor tidak menyokong dan tidak bertanggungjawab terhadap amalan privasi Laman Sesawang Pihak Ketiga itu. Anda harus menyemak Polisi Privasi yang dipaparkan di Laman Sesawang Pihak Ketiga untuk memahami bagaimana Laman Sesawang Pihak Ketiga tersebut mengumpul dan menggunakan maklumat anda. Hello Doktor berusaha untuk menjadikannya jelas kepada anda semasa anda meninggalkan Laman Hello Doktor dan memasuki Laman Sesawang Pihak Ketiga, sama ada dengan menghendaki anda mengklik pautan atau dengan memberitahu anda di Laman Hello Doktor sebelum anda mengunjungi laman web pihak ketiga. Di samping itu, jika anda melihat frasa seperti “Dikuasakan oleh” atau “Bersekutu dengan” diikuti dengan nama syarikat selain Hello Doktor, maka anda berada di laman sesawang yang dihoskan oleh syarikat selain Hello Doktor. Apabila anda menggunakan perkhidmatan jenama bersama (perkhidmatan yang dikendalikan dengan rakan kongsi Hello Doktor), atau mendaftar atau memberikan maklumat di laman sesawang jenama bersama, jika berkenaan, kami mungkin menyampaikan maklumat yang dikumpulkan kembali kepada rakan kongsi itu, yang mungkin termasuk penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang perkhidmatannya disisipkan ke dalam dan/atau muncul dalam Perkhidmatan.

Kami juga boleh memasukkan widget sosial di Laman Hello Doktor yang membolehkan anda berinteraksi dengan perkhidmatan media sosial yang berkaitan seperti untuk berkongsi artikel. Widget ini dapat mengumpulkan data pelayaran yang mungkin diterima oleh pihak ketiga yang menyediakan widget, dan dikendalikan oleh pihak ketiga tersebut. Anda mungkin dapat menguruskan pilihan privasi anda secara langsung dengan platform rangkaian sosial yang berkenaan.

Mematuhi Hukum, Peraturan, dan Permintaan Pelaksanaan Hukum

Untuk bekerjasama dengan kerajaan dan pejabat pelaksana hukum serta pihak swasta untuk menegak dan mematuhi undang-undang, kami boleh memberi informasi peribadi kepada pihak ketiga: (1) untuk mematuhi persyaratan hukum seperti undang-undang, peraturan, waran tangkap, panggilan pengadilan atau perintah pengadilan; (2) ketika kami percaya dengan itikad baik bahawa pengungkapan itu diperlukan untuk melindungi hak kami, melindungi keselamatan anda atau keselamatan orang lain, menyiasat penipuan, atau menanggani permintaan pemerintah; atau (3) dalam kes-kes khas, seperti sebagai tindak balas terhadap ancaman fizikal kepada anda atau orang lain, untuk melindungi harta benda atau mempertahankan atau menegaskan hak undang-undang. Sebagai tambahan, kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi seperti yang dinyatakan di bawah.

Bagaimana Maklumat Anda Dilindungi dan Disimpan

Kami mengambil langkah keselamatan yang wajar untuk melindungi keselamatan maklumat peribadi anda. Walaupun Hello Doktor berusaha melindungi maklumat peribadi anda, mungkin akan ada risiko bahawa pihak ketiga yang tidak sah dapat mencari jalan di sekitar sistem keselamatan kami atau penghantaran maklumat anda melalui Internet. Keselamatan maklumat peribadi anda penting bagi kami. Apabila anda memasukkan maklumat peribadi (termasuk maklumat kesihatan diri dalam pelbagai Perkhidmatan), kami menyulitkan penghantaran maklumat tersebut atau menggunakan teknologi sambungan SSL (Secure Socket Layer).

Kami akan menyimpan maklumat peribadi anda selagi akaun anda aktif atau yang diperlukan untuk memberi anda Perkhidmatan. Pada bila-bila masa, anda boleh membuang maklumat peribadi anda atau memerintahkan kami untuk menghapusnya, tetapi anda harus sedar bahawa tidak mungkin dari segi teknologi untuk menghapus setiap rekod maklumat yang anda berikan kepada Hello Doktor dari pelayan kami. Lihat “Pilihan dan Hak Anda” di bawah untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana anda boleh mengemas kini atau membuang maklumat peribadi anda. Kami juga akan menyimpan maklumat peribadi anda yang diperlukan untuk mematuhi kewajipan undang-undang, menyelesaikan pertikaian dan menguatkuasakan perjanjian kami.

Pilihan dan Hak Anda

Mengemas kini/Memadam Maklumat Peribadi Anda

Sekiranya anda tidak mahu maklumat peribadi anda digunakan oleh Hello Doktor seperti yang diperuntukkan dalam Polisi Privasi ini, anda tidak boleh menggunakan Laman, Aplikasi dan Perkhidmatan Hello Doktor. Anda boleh memperbetulkan, mengemas kini atau menyemak maklumat peribadi yang telah anda kirimkan sebelumnya dengan kembali ke Perkhidmatan tertentu, log masuk dan membuat perubahan yang diinginkan. Anda juga boleh mengemas kini maklumat peribadi yang telah anda kirim dengan menghubungi kami menggunakan maklumat hubungan yang disenaraikan di bawah atau melalui pautan Hubungi Kami yang disediakan di bahagian bawah setiap halaman Laman Hello Doktor.

Sekiranya anda telah mendaftar dan ingin menghapus salah satu maklumat pendaftaran anda yang telah anda berikan dari sistem kami, sila hubungi kami menggunakan maklumat hubungan yang disenaraikan di bawah di bahagian “Hubungi Hello Doktor Tentang Maklumat Peribadi atau Privasi Anda” atau melalui pautan Hubungi Kami disediakan di bahagian bawah setiap halaman Laman Hello Doktor. Atas permintaan anda, kami akan memadamkan maklumat pendaftaran anda dari pangkalan data aktif kami dan jika boleh dilaksanakan dari media cadangan kami. Anda harus sedar bahawa tidak mungkin dari segi teknologi untuk menghapus setiap rekod maklumat yang anda berikan ke Laman Hello Doktor dari pelayan kami.

Apabila anda mendaftar untuk menerima komunikasi emel untuk mana-mana Perkhidmatan kami, termasuk buletin emel kami, atau pada bila-bila masa, anda boleh memilih untuk tidak menerima buletin tambahan atau komunikasi emel lain dari Hello Doktor atau pengiklan atau penaja kami.

Anda boleh berhenti melanggan buletin emel dengan:

 • Mengikuti arahan yang terdapat di bahagian bawah buletin dan menggunakan pautan “Berhenti Melanggan” yang terdapat dalam emel.
 • Log masuk ke Laman Hello Doktor dan hapus pilihan melanggan buletin yang tidak mahu anda terima lagi di bahagian “Profil Saya”.

Semua emel promosi yang dihantar oleh Hello Doktor dengan peluang dari Hello Doktor atau dengan tawaran atau bahan maklumat dari Hello Doktor bagi pihak penaja kami akan memberi peluang untuk berhenti berlangganan daripada mendapatkan emel tambahan seperti itu pada masa akan datang dari Hello Doktor melainkan anda melanggan semula .

Kuki

Kebanyakan perisian pelayar boleh diatur untuk menolak Kuki. Kebanyakan pelayar menawarkan arahan mengenai cara menetapkan semula pelayar untuk menolak Kuki di bahagian “Bantuan” atau “Tetapan” atau “Pilihan” pada bar pelayar anda. Rujuk kepada polisi Kuki kami untuk maklumat tambahan mengenai memilih untuk tidak memilih Kuki.

Penyisihan Mudah Alih

Anda juga mampu mengawal iklan berdasarkan minat pada peranti mudah alih Anda dengan mengaktifkan “Limit Ad Tracking” dalam tetapan perangkat iOS atau “Opt out of Ads Personalization” dalam tetapan peranti Android anda. Ini tidak akan menghalang anda untuk melihat iklan, tetapi akan membatasi penggunaan peranti pengenal iklan untuk memperibadikan iklan berdasarkan minat anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara menolak kuki pada peranti khusus anda, sila hubungi pengeluar peranti tersebut.

Kanak-kanak

Kami komited untuk melindungi privasi kanak-kanak. Laman Hello Doktor tidak dirancang atau bertujuan untuk menarik minat kanak-kanak di bawah usia 13 tahun. Laman Hello Doktor tidak mengumpulkan maklumat peribadi daripada individu yang berusia di bawah 13 tahun.

Nota Untuk Pengguna Luar Negara Malaysia

Infrastruktur teknikal kami terletak di Vietnam. Maklumat peribadi yang anda berikan kepada kami disimpan di pelayan yang terletak di Singapura. Sekiranya anda berada di bidang kuasa lain, anda harus sedar bahawa untuk memberikan Perkhidmatan kepada anda, kami mesti memindahkan maklumat peribadi anda ke Singapura di mana ia akan disimpan dan diproses sesuai dengan Polisi Privasi ini. Kami mungkin memindahkan maklumat anda ke luar kepada penyedia perkhidmatan yang beroperasi di negara lain. Dengan menggunakan Perkhidmatan, anda membenarkan pengumpulan, penyimpanan dan pemprosesan tersebut di Singapura dan bidang kuasa lain di mana Hello Health Group Pte. Ltd., berada. Sebilangan bidang kuasa ini mungkin tidak mempunyai tahap perlindungan data yang sama dengan yang dianggap memadai di negara anda sendiri. Dalam keadaan seperti itu, kami akan mengambil langkah yang wajar untuk memastikan maklumat peribadi anda dilindungi dengan standard perlindungan yang setanding dengan perlindungan bidang kuasa rumah anda atau yang diperuntukkan di bawah Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi di Singapura, mana yang lebih ketat. Perhatikan bahawa maklumat peribadi anda mungkin tersedia untuk kerajaan Malaysia atau agensinya dalam proses undang-undang yang dibuat di Malaysia.

Hubungi Hello Doktor Mengenai Maklumat Peribadi atau Privasi Anda

Sila hantarkan emel kepada kami dengan menggunakan pautan Hubungi Kami di bahagian bawah setiap halaman laman sesawang jika anda mempunyai pertanyaan mengenai Polisi Privasi ini atau berkenaan maklumat peribadi anda. Kami akan menjawab pertanyaan anda dalam jangka masa yang munasabah.

Anda juga boleh menghubungi Hello Health Group di:

Hello Health Group Pte. Ltd. 

10 Anson Road

 #27-15 International Plaza 

079903 Singapore

Sekiranya terdapat aduan, sila hubungi [email protected]. Pegawai Privasi akan mengesahkan penerimaan aduan dan akan menyiasat kemungkinan pelanggaran tersebut. Hello Health Group akan berusaha untuk menjawab sebarang aduan dalam tempoh 60 hari dari tarikh penerimaan asal. Maklumat lebih lanjut mungkin diminta dari anda untuk memberi respons yang lebih komprehensif.

Perubahan Polisi Privasi

Kami berhak untuk mengubah Polisi Privasi ini dan segala Perkhidmatan kami pada bila-bila masa dan sebarang perubahan akan berkuat kuasa setelah dipos melainkan kami memberi nasihat sebaliknya. Sekiranya kami membuat perubahan material pada Polisi Privasi ini, kami akan memberitahu anda melalui pemberitahuan di Laman Hello Doktor dan/atau melalui e-mel kepada pengguna kami yang berdaftar (dihantar ke alamat e-mel yang dinyatakan semasa anda mendaftar) sebelum perubahan itu berlaku . Dengan terus menggunakan Perkhidmatan setelah perubahan dibuat pada Polisi Privasi ini, anda setuju dengan perubahan tersebut. Kami mendorong anda untuk secara berkala mengkaji Polisi Privasi ini untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai amalan privasi kami. Sekiranya anda tidak menerima syarat-syarat dalam Polisi Privasi ini, kami meminta agar anda tidak mendaftar dengan kami dan anda tidak menggunakan Laman Hello Doktor. Sila keluar dari Laman Hello Doktor dengan segera sekiranya anda tidak bersetuju dengan syarat-syarat Polisi Privasi ini.

Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Komuniti