backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Cara Menangani Bulu Wajah

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/09/2019

Cara Menangani Bulu Wajah

Semua orang mempunyai bulu muka, dan kadangkala ia mungkin muncul di tempat-tempat yang tidak diingini seperti pipi atau dagu. Anda tidak pasti bagaimana untuk membuang bulu halus yang tidak diingini tanpa merengsakan kulit anda? Berikut adalah beberapa tip berguna untuk anda menangani bulu muka rawak.

Pelilinan (Waxing)

Waxing adalah salah satu cara biasa untuk membuang bulu muka, di bahagian mana sahaja di kawasan muka, dan anda boleh melihat hasil bebas bulu muka selama empat hingga lapan minggu. Hanya pastikan untuk memilih lilin yang yang dirumuskan untuk kulit sensitif dan jaga kulit anda selepas waxing. Bagi kawasan-kawasan sensitif, adalah penting untuk menggunakan lilin elastik semula jadi disapukan pada kulit pada suhu badan, untuk pengalaman yang lebih selesa.

Selepas rawatan, anda tidak boleh menggunakan sebarang bahan kimia atau produk pengelupasan dan gunakan krim pelindung matahari kerana anda kehilangan sebahagian daripada lapisan pelindung bahagian atas kulit.

Mencabut Bulu dengan Benang (Threading)

Threading adalah cara mudah untuk membuang rambut dari kening, bibir, atau muka. Cara ini adalah sama dengan waxing kerana ia menarik rambut dari akar untuk hasil yang berpanjangan. Rawatan ini mempunyai hasil yang sama seperti waxing, tetapi mungkin kurang menyakitkan kerana tidak mencabut lapisan atas kulit. Kaedah ini adalah mudah untuk dipelajari, mudah untuk dilakukan, agak menyakitkan, dan sesuai untuk kulit sensitif. Ia tidak memerlukan sebarang alat, apa yang anda perlukan hanyalah beberapa benang! Anda juga boleh masuk ke salun untuk khidmat profesional. Mereka yang mempunyai pengalaman buruk dengan lilin cenderung untuk mencuba threading. Keputusan bertahan selama empat hingga lapan minggu.

Mencabut dengan Pinset (Tweezing)

Di salun dan spa, tweezing biasanya digunakan untuk dandanan terakhir. Tweezing, atau mencabut bulu dengan pinset, adalah cara yang murah dan berkesan untuk membuang bulu dari mana-mana kawasan di muka. Kelemahan utamanya adalah ia mengambil masa dan menyakitkan, terutama di kawasan kulit yang sensitif. Harga khidmat tweezing lebih kurang sama dengan waxing, dan kesannya bertahan lama seperti waxing memandangkan pinset mencabut bulu daripada akar.

Bercukur

Bercukur dengan berhati-hati. Ya, anda boleh mencukur muka anda dan sebarang bulu muka yang mengganggu anda. Ingat bahawa pisau cukur tidak mencabut bulu dari akar. Apabila anda mencukur, ia hanya pada tahap kulit. Bercukur juga mengelupas kulit anda, yang mungkin menyakitkan. Mencukur setiap beberapa hari menyebabkan kerengsaan berterusan pada kulit. Walaupun adalah tidak benar bahawa mencukur akan membuatkan rambut tumbuh semula lebih tebal atau lebih gelap, bercukur dengan kerap akan menyebabkan benjolan dan bulu tumbuh ke dalam, jadi gunakan pencukur dengan berhati-hati atau dengan langkah berjaga-jaga.

Terapi laser

Laser penyingkiran bulu muka adalah prosedur yang sangat popular. Bahagian muka yang popular adalah di atas bibir atas, tepi, dan dagu, disebabkan oleh turun naik hormon. Setiap kali anda pergi untuk sesi 30 minit, bukan sahaja bulu tumbuh semula lebih nipis dan ringan, bahkan semakin sedikit yang akan tumbuh semula dari masa ke masa. Anda perlu menjalani rawatan semula setiap 4 hingga 10 minggu, bergantung kepada bahagian muka dan beberapa kali anda telah menjalani rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 13/09/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan