What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Rawatan dan Pencegahan Ruam Panas

  Rawatan dan Pencegahan Ruam Panas

  Ruam panas adalah ruam ketidakselesaan yang berwarna merah yang biasanya ditemui di kawasan tubuh yang dilindungi oleh pakaian. Keadaan ini biasanya dalam iklim panas dan lembap akibat penyumbatan salur peluh.

  Rawatan untuk ruam panas

  Kebanyakn ruam panas akan sembuh sendiri dalam beberapa hari sekiranya kawasan yang terjejas kekal sejuk dan kering.

  Jika bayi mempunyai ruam panas, ibu bapa boleh mula dengan menanggalkan atau melonggarkan pakaian mereka dan memindahkan mereka ke kawasan yang sejuk. Biarkan kulit mereka kering dengan semula jadi daripada menggunakan tuala dan elakkan salap yang mungkin menghalang kelenjar peluh mereka.

  Sekiranya orang dewasa mempunyai ruam panas ringan, rawatan adalah sama. Orang ramai boleh mengelakkan pendedahan kepada keadaan terlalu panas seperti menyejukkan tubuh anda di dalam bilik berhawa dingin atau dengan kipas, atau mandi atau mandi sejuk dan biarkan kulit kering. Setelah kulit sejuk dan kering, ruam panas akan segera hilang. Sesetengah ruam panas yang teruk mungkin memerlukan salap untuk melegakan ketidakselesaan dan mencegah jangkitan. Jika haba panas tidak hilang dalam masa beberapa hari, atau jika jangkitan berlaku, pesakit mungkin memerlukan ubat. Sekiranya mengalami sebarang demam atau tanda-tanda penyakit atau mengalami ruam selepas mengambil antibiotik, segera dapatkan bantuan perubatan.

  Gaya hidup dan pencegahan di rumah

  Ibu bapa sepatutnya memakaikan anak mereka pakaian nipis, terutama pada musim panas dan cuaca panas. Elakkan pakaian ketat yang menjadikan kulit tidak dapat bernafas. Terutama dalam cuaca panas, seseorang harus memakai fabrik yang ringan dan menyerap peluh untuk mengelakkan pembentukan peluh pada kulit. Apabila cuaca panas, cuba jangan terlalu terdedah kepada panas dengan berada di tempat teduh atau bangunan berhawa dingin atau menggunakan kipas untuk mengedarkan udara. Seseorang harus memastikan kawasan tidur yang sejuk dan pengudaraan dengan baik.

  Mandi atau mandi di dalam air sejuk kemudian biarkan kulit anda kering secara semula jadi dan bukannya menggunakan tuala. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan sabun yang tidak menjadikan kulit anda kering dan tidak mengandungi pewarna. Orang ramai boleh menggunakan losyen atau pemampat sejuk untuk melegakan kegatalan kulit, kerengsaan, tetapi elakkan krim yang mengandungi petroleum atau minyak mineral yang boleh menghalang kelenjar peluh.

  Ruam panas adalah ketidakselesaan kecil yang akan hilang dalam masa beberapa hari bagi kebanyakan orang dengan mengelakkan haba ke kawasan yang terjejas. Sekiranya menyedari sesuatu yang lebih serius atau kerap mengalami ruam panas, anda harus berbincang dengan doktor mereka.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Heat rash – topic overview. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/heat-rash-topic-overview. Accessed January 9, 2017.

  Understanding heat rash – treatment. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/understanding-heat-rash-treatment. Accessed January 9, 2017.

  Heat rash – treatments and drugs. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-rash/basics/treatment/con-20033908. Accessed January 9, 2017.

  Types of heat rash. http://www.healthline.com/health/heat-rash-pictures-remedies#Overview1. Accessed January 9, 2017.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor