backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Alami Tona Kulit Yang Tidak Sekata? Ketahui Punca Dan Cara Untuk Mengatasinya!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 08/12/2023

Alami Tona Kulit Yang Tidak Sekata? Ketahui Punca Dan Cara Untuk Mengatasinya!

Terdapat dua jenis pigmentasi, hipopigmentasi dan hiperpigmentasi. Masalah pigmentasi kulit adalah keadaan apabila anda mempunyai bahagian gelap atau cerah yang tidak sekata pada kulit.

Adakah sebenarnya terdapat cara merawat pigmentasi kulit muka ini? Ikuti artikel ini sehingga tamat untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Untuk mendapatkan lebih banyak info berkenaan Kesihatan Kulit, anda boleh klik di sini.

Bagaimana masalah pigmentasi kulit terjadi?

Sebab utama pigmentasi ialah rembesan melanin yang tidak terkawal oleh kelenjar endokrin. Tetapi keadaan ini juga mungkin bertambah teruk dengan pendedahan kepada cahaya matahari, penggunaan kosmetik yang salah, atau ubat oral.

Kebanyakan orang bimbang tentang perubahan warna kulit. Namun begitu, anda boleh mencuba kaedah berikut untuk mengelakkannya:

#1. Elakkan pendedahan langsung dengan matahari

Menurut ahli dermatologi, masalah pigmentasi kulit adalah keadaan biasa dan ramai anak muda mencari penyelesaian cepat. Cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini ialah dengan menggunakan pelindung matahari.

Pelindung matahari telah menunjukkan hasil yang positif. SPF minimum yang sepatutnya ialah 30+, yang boleh menyekat cahaya UVA dan UVB. Sebelum keluar, anda perlu menyapu krim matahari sekurang-kurangnya 20 minit.

Krim topikal harus mengandungi bahan seperti hydroxy quinone, tretinoin, steroid topikal, asid alpha hydroxy, asid azelaic atau asid kojic, dan lain-lain.

Ia patut digunakan pada waktu malam bersama pelindung matahari pada siang hari. Sekiranya anda menggunakan antioksidan dengan kerap, ia juga membantu mengurangkan pigmentasi.

#2. Tambah nutrien kulit anda

cara merawat tona kulit tak sekata

Apabila anda mempunyai tanda-tanda ketidakseimbangan dan penuaan awal, anda mesti memperbaiki kulit anda secepat mungkin.

Kulit kusam, pucat, atau pigmen adalah tanda penuaan. Anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut untuk memastikan kulit kelihatan muda:

 • Produk dan rawatan kecantikan anda mesti mempunyai kesan pengelupasan untuk membuang sel-sel kulit mati.
 • Produk anda mesti mengandungi epidermis untuk merangsang pertumbuhan sel baru.
 • Pilih produk yang termasuk sifat antioksidan untuk pembaikan sel.
 • Meningkatkan aliran darah kapilari.
 • Kelembapan dan nutrien yang boleh melepasi tujuh lapisan tisu kulit.
 • #3. Rutin penjagaan kulit harian

  Selain melindungi kulit anda daripada cahaya ultraviolet, kunci untuk pelindungan matahari adalah mengekalkan tabiat penjagaan kulit dengan produk pemutihan yang betul. Anda boleh merujuk kepada cadangan berikut:

  • Elakkan menggaru atau meramas jerawat. Anda juga tidak patut menyentuh muka anda beberapa kali.
  • Gunakan pencuci ringan, terutamanya sebelum tidur. Anda tidak perlu bazirkan banyak wang pada pencuci muka yang diiklankan untuk mengurangkan kegelapan kerana masa mencuci pendek tidak cukup untuk memutihkan untuk menembusi kulit. Kerana geseran boleh menyebabkan bintik-bintik gelap pada kulit, selepas mencuci muka anda, gunakan tuala lembut untuk menyerap air di wajah anda tetapi elakkan menggosok wajah anda terlalu keras.
  • Gunakan pelembap untuk melegakan kerengsaan pada kulit. Selepas menggunakan pelembap pada kulit, anda perlu mengurut kulit dengan lembut.

  masalah pigmentasi kulit

  Sekiranya kulit anda kering, sensitif atau penuaan, lebih baik untuk melakukan pengelupasan 1-2 kali seminggu. Sekiranya kulit anda adalah jenis campuran maka anda harus melakukan pengelupasan 2 hingga 3 kali seminggu.

  Untuk mengelakkan masalah pigmentasi kulit sebenarnya tidak rumit. Semoga anda mendapat pengetahuan yang mencukupi untuk membantu anda mengelakkan pigmentasi daripada artikel ini.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 08/12/2023

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan