What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Cara Mencegah Pigmentasi Kulit

Cara Mencegah Pigmentasi Kulit

Terdapat dua jenis pigmentasi, hipopigmentasi dan hiperpigmentasi. Pigmentasi adalah keadaan apabila anda mempunyai bahagian gelap atau cerah yang tidak sekata pada kulit. Sebab utama pigmentasi ialah rembesan melanin yang tidak terkawal oleh kelenjar endokrin. Tetapi keadaan ini juga mungkin bertambah teruk dengan pendedahan kepada cahaya matahari, penggunaan kosmetik yang salah, atau ubat oral.

Kebanyakan orang bimbang tentang perubahan warna kulit. Anda boleh mencuba kaedah berikut untuk mengelakkannya.

Elakkan pendedahan langsung dengan matahari

Menurut ahli dermatologi, pigmentasi adalah keadaan biasa dan ramai anak muda mencari penyelesaian cepat. Cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini ialah dengan menggunakan pelindung matahari. Pelindung matahari telah menunjukkan hasil yang positif. SPF minimum yang sepatutnya ialah 30+, yang boleh menyekat cahaya UVA dan UVB. Sebelum keluar, anda perlu menyapu krim matahari sekurang-kurangnya 20 minit.

Krim topikal harus mengandungi bahan seperti hydroxy quinone, tretinoin, steroid topikal, asid alpha hydroxy, asid azelaic atau asid kojic, dan lain-lain. Ia patut digunakan pada waktu malam bersama pelindung matahari pada siang hari. Sekiranya anda menggunakan antioksidan dengan kerap, ia juga membantu mengurangkan pigmentasi.

Tambah nutrien kulit anda

Apabila anda mempunyai tanda-tanda ketidakseimbangan dan penuaan awal, anda mesti memperbaiki kulit anda secepat mungkin. Kulit kusam, pucat, atau pigmen adalah tanda penuaan. Anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut untuk memastikan kulit kelihatan muda:

  • Produk dan rawatan kecantikan anda mesti mempunyai kesan pengelupasan untuk membuang sel-sel kulit mati.
  • Produk anda mesti mengandungi epidermis untuk merangsang pertumbuhan sel baru.
  • Pilih produk yang termasuk sifat antioksidan untuk pembaikan sel.
  • Meningkatkan aliran darah kapilari.
  • Kelembapan dan nutrien yang boleh melepasi tujuh lapisan tisu kulit.

Rutin penjagaan kulit harian

Selain melindungi kulit anda daripada cahaya ultraviolet, kunci untuk pelindungan matahari adalah mengekalkan tabiat penjagaan kulit dengan produk pemutihan yang betul. Anda boleh merujuk kepada cadangan berikut:

  • Elakkan menggaru atau meramas jerawat. Anda juga tidak patut menyentuh muka anda beberapa kali.
  • Gunakan pencuci ringan, terutamanya sebelum tidur. Anda tidak perlu bazirkan banyak wang pada pencuci muka yang diiklankan untuk mengurangkan kegelapan kerana masa mencuci pendek tidak cukup untuk memutihkan untuk menembusi kulit. Kerana geseran boleh menyebabkan bintik-bintik gelap pada kulit, selepas mencuci muka anda, gunakan tuala lembut untuk menyerap air di wajah anda tetapi elakkan menggosok wajah anda terlalu keras.
  • Gunakan pelembap untuk melegakan kerengsaan pada kulit. Selepas menggunakan pelembap pada kulit, anda perlu mengurut kulit dengan lembut.

Sekiranya kulit anda kering, sensitif atau penuaan, lebih baik untuk melakukan pengelupasan 1-2 kali seminggu. Sekiranya kulit anda adalah jenis campuran maka anda harus melakukan pengelupasan 2 hingga 3 kali seminggu.

Untuk mengelakkan pigmentasi sebenarnya tidak rumit. Semoga anda mendapat pengetahuan yang mencukupi untuk membantu anda mengelakkan pigmentasi daripada artikel ini.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

HOW TO PROPERLY TREAT AND PREVENT HYPERPIGMENTATION. http://www.zotheysay.com/how-to-properly-treat-and-prevent-hyperpigmentation/ Accessed on April 4, 2017.
Skin Health: How To Prevent And Control Hyperpigmentation
http://www.indiatimes.com/health/healthyliving/skin-health-how-to-prevent-and-control-hyperpigmentation-238685.html Accessed on April 4, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 02/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor