backup og meta

7 Perkara Lelaki Harus Tahu Mengenai Kesihatan Seksual

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/06/2023

7 Perkara Lelaki Harus Tahu Mengenai Kesihatan Seksual

Seks adalah pengikat kepada hubungan perkahwinan yang dibina.  Ini 7 perkara berkaitan kesihatan seks lelaki perlu kalian fahami.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Seksual, sila dapatkannya di sini.

7 perkara berkaitan kesihatan seks lelaki

Tahukah anda bahawa melakukan hubungan seksual ketika sudah berusia sebenarnya baik untuk kesihatan? Atau wanita mahukannya sama seperti lelaki?

Satu-satunya masalah seksual adalah tidak banyak perbincangan mengenainya.

Umumnya, ia sering membuatkan seseorang berasa malu, tetapi sudah tiba masanya untuk mengetahui fakta mengejutkan yang akan membuatkan anda seksi.

Jadi, mulakan pendidikan seks dan tonjolkan tujuh perkara utama yang perlu diketahui semua orang mengenai hubungan seksual, mengikut sains.

Dari segi ciri keperibadian yang meningkatkan peluang anda, anda pasti akan mempelajari sesuatu yang baru mengenai hubungan intim.

Wanita juga mahukan seks seperti keinginan seks lelaki

Ia tidak mengejutkan, kini sains akhirnya menyokong para lelaki bahawa wanita mahu melakukan hubungan seks.

seks lelaki

Malah, dalam perhubungan jangka panjang, keinginan seksual lelaki turut mempengaruhi tahap keinginan seksual pasangan wanita mereka.

Beritahu pasangan anda. Jangan malu tentang keinginan anda dan berasa selesa untuk memulakan seksual.

Pasangan anda lebih baik daripada majalah

Jika anda ingin meningkatkan kehidupan seks dengan pasangan, jangan merujuk kepada tajuk utama seperti  “11 Orgasm Hacks You Need to Try” atau “11 Things You Need to Do in Bed That He Secretly Loves”.

Cara untuk mengetahui apa yang pasangan anda mahukan adalah dengan bertanya kepadanya.

Menurut penyelidik seks Nicole Prause, jika benar-benar mahukannya “blow their mind in bed,” maka perlu memulakan perbualan yang lebih intim mengenai apa yang anda suka dan tidak suka.

Kesihatan seks lelaki #Mendapatkan hubungan seksual ketika berusia adalah baik

Melakukan hubungan seksual pada usia tua adalah sangat baik untuk kesihatan.

Satu kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Health and Social Behaviour mendapati wanita berusia antara 57 dan 85 tahun yang melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya seminggu sekali di peringkat akhir kehidupan mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.

Baca juga:

Kehidupan seks lelaki yang aktif boleh meningkatkan kesihatan mental dan fizikal secara besar-besaran. Jadi, tidak hairanlah orang tua jugagembira. Jangan biarkan usia anda menentukan kualiti seks anda.

Masa terbaik bukan pada waktu malam untuk melunaskan keinginan lelaki

Dengan jadual yang sibuk, biasanya satu-satunya masa yang ada adalah pada waktu malam dan di atas katil.

Walau bagaimanapun, ini bukanlah formula yang baik untuk kejayaan seks kerana anda biasanya keletihan dan bukan dalam mood yang terbaik.

Ternyata terdapat masa yang terbukti secara saintifik untuk seks yang sangat baik tetapi ia bukan berita baik untuk mereka yang bekerja dalam waktu pejabat.

Satu kajian di Daily Mail mendapati bahawa 3 petang adalah masa terbaik untuk melakukan hubungan seks.

Pakar hormon Alisa Vitti berkata bukan sahaja lelaki lebih dalam mood untuk memulakan seks pada masa itu, tetapi mereka juga memberikan sokongan emosi kepada wanita.

seks lelaki

Tidak banyak posisi hubungan seksual seperti anda fikirkan

Pernahkah anda mencuba banyak posisi seks tetapi biasanya akan kembali kepada gaya lama yang sama? Nah, anda tidak bersendirian.

Malah, terdapat hanya enam posisi yang digunakan secara umum iaitu missionary, cowgirl, reverse cowgirl, doggy style, spooning, dan standing. 

Selebihnya? Tahukah anda bahawa itu hanya variasi daripada enam gaya itu. Jadi jangan malu dengan kedudukan seks kegemaran anda, kerana semua orang juga melakukannya.

Pasangan bahagia melakukannya seminggu sekali

Bertentangan dengan kepercayaan umum, hubungan seks yang lebih tidak bermakna kebahagiaan meningkat.

Malah, kajian baru mendapati bahawa orang yang hanya melakukan seks seminggu sekali lebih bahagia.

Secara purata, seseorang melakukan hubungan seks lebih kerap daripada sekali seminggu tidak berkait dengan kebahagiaan yang lebih besar, tetapi ia juga tidak dikaitkan dengan kebahagiaan yang berkurang.

seks lelaki

Ia penting untuk kekal sebagai hubungan seksual dengan pasangan romantis, tetapi juga penting untuk mempunyai harapan yang realistik untuk kehidupan seks seseorang.

Kesihatan seks lelaki: Orang baik melakukan hubungan seksual lebih

Jika anda ingin mendapatkan keintiman yang lebih kerap, sains mengatakan bahawa anda perlu menjadi seseorang yang lebih baik.

Satu kajian baru yang diterbitkan dalam British Journal of Psychology mendapati orang yang mempunyai keperibadian altruistik dan lebih berhati-hati terhadap orang lain mempunyai hubungan seks lebih.

Oleh kerana kajian ini berdasarkan penilaian diri dan pelaporan, terdapat banyak pembolehubah, yang bermaksud ruang untuk kesilapan, tetapi kami yakin anda tidak memerlukan sains untuk membuktikan ini sebagai fakta.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan