home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Hubungan Gangguan Seksual Terhadap Kesihatan Wanita Pertengahan Umur

Hubungan Gangguan Seksual Terhadap Kesihatan Wanita Pertengahan Umur

Menurut kajian JAMA Internal Medicine yang diterbitkan pada 3 Oktober baru-baru ini, gangguan dan serangan seksual dalam kalangan wanita pertengahan umur dikaitkan dengan keadaan fizikal dan mental yang lebih buruk.

Ketua penulis Dr Thurston yang juga profesor epidemiologi dan psikologi di University Pittburgh berkata, penemuan terbesar kajian tersebut ialah ia boleh menjejaskan kesihatan fizikal dan mental.

Satu daripada lima wanita yang telah mengalami serangan seksual adalah dua kali lebih berkemungkinan mendapat tekanan darah tinggi yang konsisten dengan hipertensi dan juga berisiko tinggi untuk trigliserida tinggi, yang dikaitkan dengan penyakit jantung.

Gangguan seksual dan masalah kesihatan

Dr Thurston dan rakan sekerja juga memeriksa hubungan sejarah gangguan seksual dan serangan seksual dengan tekanan darah, mood, kebimbangan, dan tidur dalam kalangan wanita pertengahan umur. Sejumlah 304 wanita tidak merokok yang berusia 40 hingga 60 tahun tanpa penyakit kardiovaskular mengambil bahagian dalam kajian itu dengan menjalani pengukuran fizikal, sejarah perubatan, dan soal selidik psikososial.

Penyelidik mendapati bahawa 19% peserta melaporkan sejarah gangguan seksual di tempat kerja, 22% melaporkan sejarah serangan seksual dan 10% kedua-duanya. Dalam kalangan wanita yang tidak mengambil ubat anti-hipertensi, gangguan seksual dikaitkan dengan kemungkinan meningkatnya tahap hipertensi peringkat 1 atau 2 serta masalah tidur. Terdapat hubungan bagi serangan seksual dengan kemungkinan peningkatan simptom kemurungan, kebimbangan, dan masalah kurang tidur.

Memori dan kesan kesihatan

Pengalaman gangguan dan kesannya terkumpul dari semasa ke semasa. Otak menyimpannya sebagai kenangan yang tidak dapat dilupakan. Kenangan ini mempunyai impak yang nyata.

Kajian mendapati wanita dengan memori gangguan seksual adalah dua hingga tiga kali lebih cenderung untuk mengalami kemurungan, kegelisahan, dan masalah tidur serta peningkatan tekanan darah di kemudian hari.

Menurut kajian, gangguan seksual dikaitkan dengan risiko tekanan darah tinggi tahap 1 atau 2 yang lebih tinggi dalam kalangan wanita yang tidak mengambil ubat anti-hipertensi.

Ia juga mendapati bahawa wanita yang mempunyai sejarah serangan seksual mempunyai simptom depresi yang lebih tinggi, kebimbangan, dan kualiti tidur yang lebih buruk berbanding wanita tanpa sejarah serangan seksual.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Study Links Sexual Harassment and Assault to Health Issues in Women https://www.everydayhealth.com/womens-health/study-links-sexual-harassment-assault-health-issues-women/ Accessed on Oct 29, 2018.

Association of Sexual Harassment and Sexual Assault With Midlife Women’s Mental and Physical Health https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2705688 https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2705688

Sexual Harassment, Assault Tied to Women’s Health Issues https://www.empr.com/news/sexual-harassment-assault-blood-pressure-mood-anxiety-sleep-midlife-women/article/805709/ Accessed on Oct 29, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor