Betul Ke Kencing Selepas Seks Boleh Cegah Kehamilan? Anda PASTI Terkejut Ketahui Fakta Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pasangan suami isteri yang sedang merancang keluarga pasti akan mencuba pelbagai cara, teknik atau kaedah seks sebagai cara elak hamil, kan?

Ada juga yang percaya bahawa perbuatan kencing selepas seks boleh cegah kehamilan! Persoalannya, berkesankah cara ini?

Kenapa anda perlu kencing selepas seks?

kencing selepas seks

Sebelum menjawab persoalan tersebut, kita harus tahu bahawa membuang air kecil selepas melakukan hubungan intim perlu dilakukan terutamanya bagi kaum Hawa. Kenapa?

Perbuatan ini dapat mencegah jangkitan saluran kencing (UTI). Ini kerana faraj lebih mudah terdedah dengan segala jenis virus dan bakteria semasa seks.

Dengan perlakuan ini, segala virus dan bakteria yang wujud di dalam faraj akibat seks mungkin akan terkeluar sekali bersama dengan air kencing. 

Jadi, perbuatan buang air kecil selepas hubungan kelamin mungkin boleh mengurangkan risiko UTI.

Sungguhpun begitu, perlu diingat bahawa perlakuan membuang air kecil selepas seks ini tidak akan mengurangkan risiko untuk mendapat masalah jangkitan kelamin.

Persoalannya sekarang, adakah cara ini berkesan untuk cegah kehamilan?

Adakah kencing selepas seks boleh cegah kehamilan?

cara elak hamil

Ada yang berpendapat bahawa perbuatan membuang air kecil selepas bersetubuh dengan pasangan boleh meminimumkan potensi untuk hamil. Adakah ia benar?

Ini kerana mereka berpendapat bahawa air mani dan sperma yang telah memasuki lubang faraj semasa seks akan keluar kembali mengikut air kencing ketika membuang air kecil.

TIDAK, ini adalah satu kepercayaan yang tidak benar. Ini kerana walaupun anda kencing selepas seks, ia tidak akan memberi kesan kepada keupayaan anda untuk hamil!

Baca juga: 

Muncul Garis Gelap Di Perut Ketika Hamil, Orang Kata Itu Penentu Jantina Bayi, Benarkah?

Faktor pergerakan sel sperma yang sangat laju

Untuk memahaminya, anda perlu faham terlebih dahulu mengenai konsep ejakulasi lelaki. Buat anda yang belum tahu, zakar sebenarnya boleh melepaskan kira-kira 200 hingga 400 juta sel sperma melalui air mani yang terpancut.

Bagi lelaki yang sihat dan subur, kira-kira 65 juta sel sperma akan berjaya dimasukkan ke dalam lubang faraj seterusnya menuju ke rahim. Namun, ada yang bertanya bagaimana jika ia tidak sempat sampai ekoran wanita itu kencing sejurus selepas seks?

Usah khuatir! Anda perlu tahu bahawa sel sperma sebenarnya boleh bergerak selaju 16 kilometer per jam. Sisa sel sperma yang tidak berjaya menuju ke rahim akan terjebak di sekitar mulut faraj dan hanya 1% daripadanya akan terjebak di luar faraj.

Disebabkan kuantiti sel sperma yang terlalu banyak serta kepantasan ia bergerak, sudah tentu ia akan berjaya sampai ke rahim dengan cepat. Selain itu, anda juga perlu tahu bahawa kehamilan boleh terjadi dengan satu sel sperma dan sel telur sahaja!

Faktor anatomi tubuh badan manusia

Bukan itu sahaja, anda juga harus faham dengan anatomi tubuh badan manusia. Lubang pengeluaran air kencing dengan lubang kemasukan zakar pada faraj wanita adalah berbeza.

Wanita juga sebenarnya akan mengalami banyak pengeluaran cecair pada faraj sejurus sahaja selepas melakukan seks. Namun, jangan terlalu risau tentangnya kerana cecair yang terkeluar itu bukan sekadar zat air mani sahaja.

Sebaliknya, cecair yang meleleh keluar itu mungkin hanyalah sisa zat seperti protein atau vitamin dari air mani, dan bukannya sel sperma. Malahan, ia juga mungkin adalah air mazi atau air mani wanita itu sendiri.

Disebabkan itu, perbuatan buang air kecil sebaik sahaja selepas melakukan hubungan seks tidak akan menurunkan potensi anda untuk hamil. Jadi, sekiranya anda ingin merancang keluarga, cuba cari kaedah kontrasepsi yang lain!

Jadi, apa cara elak hamil?

cegah kehamilan

Untuk suami isteri yang sedang merancang, ketahuilah bahawa perbuatan kencing selepas seks bukan merupakan kaedah untuk cegah kehamilan yang berkesan. Sebaliknya, anda mungkin boleh cuba cara elak hamil yang berikut:

#1. Pil perancang

Pil perancang adalah antara alat kontrasepsi yang terbaik. Ia adalah selamat, berpatutan serta berkesan jika anda ambil tepat pada waktunya. Selain mampu cegah kehamilan, ia juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain.

#2. Kondom

Kenapa perlu pening memikirkan kaedah yang boleh meminimumkan kehamilan luar jangkaan jika anda boleh menggunakan kondom. 

Kondom adalah alat kontrasepsi yang boleh cegah kehamilan dan terbukti 90% berkesan.

Pun begitu, tahap keberkesanannya ini mungkin akan berkurangan akibat beberapa faktor. Jadi, sila hati-hati ketika membeli, menyimpan atau menggunakannya.

#3. Pancut luar

Sekiranya anda dan pasangan gemarkan sesuatu yang tidak dirancang, apa kata anda gunakan kaedah pancut luar ini? Senang sahaja, ia boleh dilakukan dengan menarik zakar keluar dari faraj ketika terasa hendak ejakulasi dan pancutkan air mani di luar.

Namun, ia adalah satu perkara yang agak sukar untuk dilakukan oleh pasangan terutamanya yang baharu berkahwin ekoran kurang pengalaman.

Konklusi

Banyak alat kontrasepsi yang anda boleh gunakan untuk tujuan merancang keluarga. Namun, jangan percaya dengan kata orang yang mengatakan kencing selepas seks boleh cegah kehamilan. Ia adalah tidak benar sama sekali!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Orang Tua Kena Baca Ini Jika Alami Kencing Tak Lawas! #4 Itu Paling Penting

Orang tua yang ada masalah ini, jangan hanya berdiam diri dan sila ambil tahu rawatan kencing tak lawas untuk memudahkan serta melancarkan hari anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kencing Tak Lawas 25/02/2021 . 3 minit bacaan

Kena Minum Banyak Air Kosong Nak Elak Jangkitan Saluran Kencing, Berkesan Ke Cara Ini?

Benarkah lebih banyak minum air kosong mampu merawat dan mengelak jangkitan salur air kencing? Jom klik untuk baca dengan lebih lanjut lagi tentangnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Jangkitan Saluran Kencing 24/02/2021 . 3 minit bacaan

Rasa Tak Selesa & Sakit Jika Alami Kencing Tak Lawas, Kena Tahu 8 Puncanya Dahulu!

Pernahkah kalian mengalami masalah kencing tak lawas dan sakit namun tidak tahu mengapa ia berlaku? Klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kencing Tak Lawas 23/02/2021 . 3 minit bacaan

Ibu Lepas Bersalin Lebih Berisiko Alami Kencing Tak Lawas! Apa Boleh Dibuat?

Mungkin ramai belum tahu bahawa antara sebab kencing tak lawas adalah bersalin! Kenapa? Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya dengan lebih lanjut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kencing Tak Lawas 22/02/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

beza air mazi dan air mani

Benarkah Air Mazi TIDAK Menyebabkan Kehamilan? Ini Tanggapan Yang Harus Diperbetulkan

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 04/03/2021 . 3 minit bacaan
info ibu mengandung

Ini Antara Perubahan Tubuh & Emosi Sepanjang Kehamilan, Wanita Hamil WAJIB Ambil Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 04/03/2021 . 5 minit bacaan
hubungan suami istri

Kajian Kata Warga Emas Cenderung Lebih Aktif Bersetubuh, Ini Rupanya Sebabnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 01/03/2021 . 3 minit bacaan
petua kencing tak lawas

Kenapa Perlu Terus Sengsara Akibat Kencing Tak Lawas? Ada 7 Cara Mengawalnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan