Ingin Cegah Kanser Serviks? Ini Cara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

  Ingin Cegah Kanser Serviks? Ini Cara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

  Punca barah serviks boleh dicegah apabila individu mendapatkan suntikan vaksin HPV. Ketahui apakah fungsi suntikan HPV dalam mencegah kanser pangkal rahim dalam perkongsian artikel Hello Doktor ini.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Seksual, sila dapatkannya di sini.

  Fahami punca barah serviks

  Vaksin HPV boleh didapati bagi mengelakkan jenis virus papilloma manusia yang kebanyakannya menyebabkan kanser serviks serta beberapa kanser anus, vulva (kawasan sekitar pembukaan faraj), faraj dan oropharyns iaitu belakang tekak termasuk lidah dan tonsil.

  Selain itu, vaksin juga menghalang jenis HPV yang menyebabkan kebanyakan ketuat genital.

  Menurut Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), pelaksanaan Program Vaksinasi HPV (PVHPV) bagi tahun 2018 adalah berdasarkan ketetapan berikut:

  • Wanita warganegara Malaysia atau Penduduk Tetap
  • Lahir pada tahun 1991 hingga 1996
  • Bujang dan belum pernah berkahwin
  • Tidak hamil
  • Tidak pernah mengalami alahan teruk yang perlu dirawat di hospital

  Dari segi kuota bagi 2018, seramai 27,000 wanita penerima baru berdasarkan ‘first come first serve basis’. Kuota ini diagihkan kepada semua LPPKN Negeri seluruh Malaysia.

  Selain itu, vaksin ini juga sudah mendapat pengiktifaran halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

  Virus HPV Punca Barah Serviks

  HPV adalah jangkitan kelamin dan biasanya dialami oleh kebanyakan golongan muda. Di Malaysia, kanser serviks menjadi kanser ketiga yang paling kerap dihidapi oleh wanita selepas kanser payudara dan kolorektum.

  punca barah

  Apabila ia jenis HPV berisiko tinggi (HRHPV) berterusan, ia boleh menyebabkan perkembangan sel-sel servik yang tidak normal yang mana dirujuk sebagai prakanser serviks jika sekurang-kurangnya ⅔ daripada lapisan permukaan servik terjejas.

  Prakanser boleh berkembang menjadi kanser serviks selepas beberapa tahun. Tetapi tidak semua orang yang mempunyai prakanser serviks akan mendapat kanser serviks, dan ia sukar untuk diramalkan siapa yang akan terjejas.

  Terdapat beberapa jenis HRHPV yang berbeza yang boleh menyebabkan prakanser serviks dan kanser. HPV16 dan 18 adalah jenis berisiko tinggi yang paling penting, kerana kedua-duanya menyebabkan kira-kira 70% daripada kanser serviks di seluruh dunia.

  Vaksinasi pencegahan, melalui suntikan partikel seakan virus HPV ke dalam otot, mencetuskan penghasilan antibodi yang melindungi daripada jangkitan HPV punca barah pada masa hadapan.

  Baca juga:

  Jangkitan HPV

  • Jangkitan HPV paling kerap terjadi semasa melakukan hubungan kelamin, sama ada melalui faraj, oral atau dubur.
  • Seseorang yang telah dijangkiti berkemungkinan tidak menunjukkan sebarang tanda atau simptom.
  • Seseorang masih boleh mempunyai jangkitan HPV walaupun setelah bertahun lama dijangkiti.
  • Kebanyakan orang tidak menyedari mereka telah menjangkiti pasangan mereka.
  • Terdapat kemungkinan seseorang boleh dijangkiti lebih dari satu jenis subtype HPV.

  Punca barah serviks: Fahami Kepentingan Vaksin HPV

  Pemberian vaksin adalah secara suntikan di bahagian atas lengan sebanyak 3 kali dalam tempoh enam bulan. tiga dos vaksinasi ini memberi perlindungan optima daripada jangkitan HPV serta boleh mencegah 70 peratus berlakunya kanser serviks.

  Vaksin versi baru itu untuk kegunaan anak gadis dan wanita yang berusia antara sembilan hingga 45 tahun. Ia dapat mencegah kanser serviks, vulva, dan vagina yang disebabkan oleh HPV jenis 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58, lesi prakanser yang disebabkan oleh HPV jenis 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58, serta ketuat genital yang disebabkan oleh HPV jenis 6 dan 11.

  Vaksin itu juga diluluskan untuk kegunaan kanak-kanak dan orang dewasa lelaki dan perempuan yang berusia antara sembilan hingga 26 tahun untuk mencegah kanser anus yang disebabkan oleh HPV Jenis 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58.

  Selain itu, ia juga boleh digunakan oleh lelaki yang berusia antara sembilan hingga 26 tahun untuk mencegah lesi prakanser atau displasia yang disebabkan oleh HPV jenis 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58, dan ketuat genital yang disebabkan oleh HPV jenis 6 dan 11.

  punca barah

  Kesan Sampingan Vaksin

  Kesan sampingan yang berlaku akibat vaksin HPV adalah ringan dan bersifat sementara sahaja. Kebiasaannya ia akan sembuh selepas beberapa hari.

  Antara kesan sampingan yang mungkin berlaku:

  • Sakit di tempat suntikan
  • Bengkak dan kemerah-merahan di tempat suntikan
  • Sakit otot
  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Demam
  • Pening
  • Mual

  Sekiranya kesan sampingan ini berterusan, rujuk doktor anda segera.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 11/08/2021

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan