home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Vaksin HPV Cegah Kanser Serviks

Vaksin HPV Cegah Kanser Serviks

Vaksin boleh didapati bagi mengelakkan jenis virus papilloma manusia (HPV) yang kebanyakannya menyebabkan kanser serviks serta beberapa kanser anus, vulva (kawasan sekitar pembukaan faraj), faraj dan oropharyns iaitu belakang tekak termasuk lidah dan tonsil. Selain itu, vaksin juga menghalang jenis HPV yang menyebabkan kebanyakan ketuat genital.

Menurut Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), pelaksanaan Program Vaksinasi HPV (PVHPV) bagi tahun 2018 adalah berdasarkan ketetapan berikut:

 • Wanita warganegara Malaysia atau Penduduk Tetap
 • Lahir pada tahun 1991 hingga 1996
 • Bujang dan belum pernah berkahwin
 • Tidak hamil
 • Tidak pernah mengalami alahan teruk yang perlu dirawat di hospital

Dari segi kuota bagi 2018, seramai 27,000 wanita penerima baru berdasarkan ‘first come first serve basis’. Kuota ini diagihkan kepada semua LPPKN Negeri seluruh Malaysia.

Selain itu, vaksin ini juga sudah mendapat pengiktifaran halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

HPV Punca Kanser Serviks

HPV adalah jangkitan kelamin dan biasanya dialami oleh kebanyakan golongan muda. Di Malaysia, kanser serviks menjadi kanser ketiga yang paling kerap dihidapi oleh wanita selepas kanser payudara dan kolorektum.

Apabila ia jenis HPV berisiko tinggi (HRHPV) berterusan, ia boleh menyebabkan perkembangan sel-sel servik yang tidak normal yang mana dirujuk sebagai prakanser serviks jika sekurang-kurangnya ⅔ daripada lapisan permukaan servik terjejas.

Prakanser boleh berkembang menjadi kanser serviks selepas beberapa tahun. Tetapi tidak semua orang yang mempunyai prakanser serviks akan mendapat kanser serviks, dan ia sukar untuk diramalkan siapa yang akan terjejas.

Terdapat beberapa jenis HRHPV yang berbeza yang boleh menyebabkan prakanser serviks dan kanser. HPV16 dan 18 adalah jenis berisiko tinggi yang paling penting, kerana kedua-duanya menyebabkan kira-kira 70% daripada kanser serviks di seluruh dunia.

Vaksinasi pencegahan, melalui suntikan partikel seakan virus HPV ke dalam otot, mencetuskan penghasilan antibodi yang melindungi daripada jangkitan HPV pada masa hadapan.

Jangkitan HPV

 • Jangkitan HPV paling kerap terjadi semasa melakukan hubungan kelamin, sama ada melalui faraj, oral atau dubur.
 • Seseorang yang telah dijangkiti berkemungkinan tidak menunjukkan sebarang tanda atau simptom.
 • Seseorang masih boleh mempunyai jangkitan HPV walaupun setelah bertahun lama dijangkiti.
 • Kebanyakan orang tidak menyedari mereka telah menjangkiti pasangan mereka.
 • Terdapat kemungkinan seseorang boleh dijangkiti lebih dari satu jenis subtype HPV.

Kepentingan Vaksin HPV

Pemberian vaksin adalah secara suntikan di bahagian atas lengan sebanyak 3 kali dalam tempoh enam bulan. tiga dos vaksinasi ini memberi perlindungan optima daripada jangkitan HPV serta boleh mencegah 70 peratus berlakunya kanser serviks.

Vaksin versi baru itu untuk kegunaan anak gadis dan wanita yang berusia antara sembilan hingga 45 tahun. Ia dapat mencegah kanser serviks, vulva, dan vagina yang disebabkan oleh HPV jenis 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58, lesi prakanser yang disebabkan oleh HPV jenis 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58, serta ketuat genital yang disebabkan oleh HPV jenis 6 dan 11.

Vaksin itu juga diluluskan untuk kegunaan kanak-kanak dan orang dewasa lelaki dan perempuan yang berusia antara sembilan hingga 26 tahun untuk mencegah kanser anus yang disebabkan oleh HPV Jenis 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58.

Selain itu, ia juga boleh digunakan oleh lelaki yang berusia antara sembilan hingga 26 tahun untuk mencegah lesi prakanser atau displasia yang disebabkan oleh HPV jenis 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 dan 58, dan ketuat genital yang disebabkan oleh HPV jenis 6 dan 11.

Kesan Sampingan Vaksin HPV

Kesan sampingan yang berlaku akibat vaksin HPV adalah ringan dan bersifat sementara sahaja. Kebiasaannya ia akan sembuh selepas beberapa hari.

Antara kesan sampingan yang mungkin berlaku:

 • Sakit di tempat suntikan
 • Bengkak dan kemerah-merahan di tempat suntikan
 • Sakit otot
 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Demam
 • Pening
 • Mual

Sekiranya kesan sampingan ini berterusan, rujuk doktor anda segera.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

PROGRAM VAKSINASI HUMAN PAPILLOMAVIRUS (PVHPV) http://www.lppkn.gov.my/index.php/perkhidmatan-kesihatan-reproduktif/99-pvhpv-human-papilloma-virus.html Accessed on Aug 8, 2018.

SOALAN-SOALAN LAZIM MENGENAI VAKSIN HUMAN PAPILLOMA VIRUS (HPV) http://www.moh.gov.bn/SiteCollectionDocuments/FAQs/HPVFAQs.pdf Accessed on Aug 8, 2018.

Vaksinasi HPV untuk mencegah kanser dan perubahan pra kanser serviks https://www.cochrane.org/ms/CD009069/vaksinasi-profilaktik-terhadap-virus-papilloma-manusia-hpv-untuk-mencegah-kanser-serviks-dan Accessed on Aug 8, 2018.

Pemvaksinan HPV cegah kanser serviks https://www.hmetro.com.my/node/198357 Accessed on Aug 8, 2018.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 08/08/2018
x