Mengapa Kes Denggi Tinggi di Malaysia?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Setiap tahun, kempen demam denggi terus dijalankan. Setiap tahun juga, ada sahaja ahli keluarga atau kenalan yang terkena demam denggi. Persoalannya, mengapa kes demam denggi tinggi di Malaysia?

Untuk menjawab persoalan itu, terdapat 3 faktor utama yang perlu diberikan perhatian: entemologi, meteorologi, epidemiologi.

1. Entemologi

Entemologi adalah cabang ilmu daripada bidang zoologi, yang membincangkan tentang serangga. Dalam kes denggi, nyamuk aedes serta kitaran hidupnya.

Ini adalah faktor yang sangat penting kerana tanpa nyamuk, virus denggi tidak akan tersebar dan menjangkiti manusia. Oleh itu, kawalan terhadap nyamuk menjadi faktor yang mendesak dalam menguruskan kes demam denggi. Semakin tinggi kepadatan nyamuk di satu kawasan, semakin banyak kes yang dilaporkan.

Malah, pengawalan faktor entemologi ini merupakan langkah utama yang sedang dijalankan di Malaysia dalam menurunkan bilangan jangkitan. Bermula daripada rumah anda sendiri, tindakan harus diambil dengan memastikan tempat-tempat pembiakan nyamuk dihapuskan.

Dalam masa yang sama, pihak berkuasa berperanan melakukan fogging serta menguatkuasakan undang-undang berkaitan.

2. Meteorologi

Metereologi adalah cabang ilmu yang mengkaji tentang cuaca dan iklim di sesuatu tempat. Ia juga merupakan faktor utama yang menyumbang kepada kes denggi yang tinggi di Malaysia.

Malaysia adalah sebuah negara tropikal, iaitu terletak di atas garisan khatulistiwa. Cuaca di Malaysia adalah panas, lembap dan hujan sepanjang tahun. Faktor seperti angin monsun juga mempengaruhi kekerapan hujan di kawasan tertentu. Contohnya, kawasan pantai timur Semenanjung Malaysia mengalami hujan lebih lebat antara pertengahan Oktober dan Januari disebabkan angin monsun timur laut.

Cuaca sebegini adalah sangat kondusif dalam menggalakkan pembiakan nyamuk aedes. Oleh sebab itu, negara-negara tropikal yang lain seperti Indonesia, Brazil dan Mexico juga mencatatkan bilangan kes yang tinggi.

3. Epidemiologi

Epidemiologi pula adalah bidang perubatan yang berkaitan tentang bilangan dan kelaziman kes serta langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil.

Dalam isu demam denggi, faktor penting dari sudut epidemiologi adalah pemakluman kes baru kepada Pejabat Kesihatan Daerah serta langkah-langkah pencegahan segera di kawasan terbabit, di samping pengumpulan data kes sepanjang tahun di seluruh kawasan.

Pemakluman kes baru dengan pantas membolehkan intervensi atau langkah pencegahan di kawasan terbabit diambil segera, seterusnya mengurangkan peningkatkan bilangan kes di kawasan yang sama. Selain itu, data-data yang ada membolehkan usaha berfokus dijalankan di kawasan yang mencatatkan kes tinggi. Hal ini adalah lebih efektif dan menjimatkan kos serta membantu mencari punca bilangan kes yang tinggi di kawasan tertentu.

Lebih banyak kajian harus dijalankan dalam melihat pola kes demam denggi di Malaysia. Langkah-langkah pendidikan, pencegahan, pengawalan serta rawatan perlu dipertingkatkan dari semasa ke semasa.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sup Ketam dan Demam Denggi: Adakah Ianya Membantu?

  Acap kali kedengaran, bahkan terpampang di dada akhbar, khasiat dan manfaat pengambilan sup ketam dalam melawan jangkitan virus denggi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab

  Wabak Chikungunya Kian Tular di Bahagian Utara Negara

  Wabak chikungunya kian tular di negara kita kini. Oleh itu, kita perlu tahu sedikit sebanyak mengenainya. Sila ikuti artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan 27/06/2019 . 4 minit bacaan

  Denggi: 5 Soalan Lazim Mengenainya

  Jutaan kes demam denggi berlaku setiap tahun di seluruh dunia, terutamanya di kawasan tropika dan subtropika seperti Asia Tenggara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 23/04/2019 . 3 minit bacaan

  Tahukah Anda Bagaimana Nyamuk Menghidu Kehadiran Manusia Melalui Peluh?

  Nyamuk betina diketahui bergantung kepada pelbagai maklumat deria untuk mencari individu untuk digigit, berpandukan kepada kehadiran karbon dioksida, bau badan, haba, kelembapan, dan isyarat visual. Kini, para penyelidik ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 29/03/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  demam denggi

  Gelombang Ke-2 Kembali Lepas 5 Tahun? Ini 6 Tip Cegah Demam Denggi, Elak Berulang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/06/2020 . 3 minit bacaan
  cara cegah malaria

  Selain Denggi, Malaria Juga Penyakit Bahaya Bawaan Nyamuk – Ini 5 Cara Mencegahnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 23/04/2020 . 3 minit bacaan
  banjir

  Bencana Banjir Boleh Tingkatkan Kes Denggi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/11/2019 . 2 minit bacaan
  kes zika

  Kes Zika Telah Dikenal Pasti Di Perak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 16/10/2019 . 2 minit bacaan