Awas! Jika Kulit Berubah Seperti Ini, Anda Mungkin Ada Kencing Manis!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/10/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Pernah tak anda terlihat warna gelap pada permukaan kulit di bahagian leher, ketiak dan beberapa lokasi lain pada mereka yang menghidap kencing manis? Jika anda tertanya-tanya, itu bukan daki tau. Tak kiralah jika anda sental dengan sabun mana pun, ia tidak akan hilang.

Keadaan kulit tersebut dikenali sebagai akantosis nigrikans. Ia kebiasaannya merupakan pengisyaratan badan bahawasanya anda mungkin mengalami keadaan kesihatan yang serius seperti kencing manis. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

Perihal masalah kulit akantosis nigrikans

Akantosis nigrikans merupakan masalah hiperpempigmenan (kulit menjadi gelap disebabkan oleh pengumpulan lebihan melanin) yang kerap kali terjadi pada bahagian badan seperti:

 • Ketiak
 • Kelangkang
 • Leher
 • Siku
 • Lutut
 • Buku tangan
 • Bibir
 • Tapak tangan
 • Tapak kaki

Ia sering dikaitkan dengan masalah kencing manis. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami keadaan ini, tidak semestinya anda mempunyai masalah kencing manis. Terdapat punca lain yang boleh memberikan manifestasi kulit yang sebegini rupa. Rawatan terhadap punca tersebut akan mengembalikan warna kulit pada bahagian yang tersenarai kembali pulih kepada warna kulit asal.

Selain daripada kencing manis, faktor risiko lain seperti individu yang mengalami masalah berat badan berlebihan dan mereka yang mempunyai keadaan prediabetes turut menyumbang kepada terjadinya permasalahan ini.

Menurut Akademi Dermatologi Amerika, individu yang berasal daripada keturunan Afrika, Carribean dan Hispanik berisiko tinggi untuk mendapat akantosis nigricans apabila jisim berat badan mereka (BMI) melebihi paras normal.

Ia mempunyai pola distribusi yang sama mengikut jantina. Perlu juga diingatkan bahawa kanak-kanak yang mengalami permasalahan kulit ini mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat masalah kencing manis apabila mereka dewasa kelak.

Ini bermakna, selain daripada menjadi simptom kepada penyakit kronik, ia juga boleh dijadikan indikator kepada risiko untuk mendapat penyakit kronik kelak. Maka rawatan pencegahan berkaitan dengan penyakit tertentu seperti perubahan gaya hidup perlu dimulakan pada peringkat awal.

Insulin tinggi punca akantosis nigrikan?

Tidak hairanlah mengapa ramai dalam kalangan individu yang sering beranggapan akantosis nigrikan ini berlaku spesifik sebagai simptom kencing manis. Ini berikutan tompokan hitam kulit tersebut merupakan kesan daripada sel kulit epidermal yang tumbuh secara laju disebabkan oleh paras insulin yang tinggi dalam darah.

Bila lagi paras insulin tinggi di dalam darah? Punca yang paling lazim adalah kencing manis jenis 2. Proses patologikal yang berlaku bagi mereka yang menghidap kencing manis jenis 2 menyebabkan paras insulin tinggi di dalam darah. 

Insulin merupakan hormon yang dirembeskan oleh sel beta pankreas bertujuan untuk membuka laluan masuk untuk glukosa ke dalam sel. Laluan tersebut dikunci oleh reseptor insulin yang terletak pada permukaan sel. Glukosa perlu dibantu oleh insulin untuk masuk ke dalam sel melalui ikatan di antara insulin dan reseptor insulin.

Dalam individu yang sihat, permukaan sel mereka akan mempunyai jumlah reseptor insulin yang mencukupi. Tetapi, buat mereka yang menghidap kencing manis jenis 2, jumlah reseptor tersebut berkurangan menyebabkan paras glukosa di dalam darah tinggi kerana ia tidak boleh masuk ke dalam sel dan paras insulin tinggi kerana tidak banyak pengikatan dengan reseptor insulin berlaku.

Keadaan ini dipanggil sebagai kerintangan insulin. Selain daripada membuka laluan untuk glukosa masuk ke dalam sel, insulin juga boleh merangsang pertumbuhan sel kulit pada kadar yang sangat cepat. Ini akan menyebabkan kulit anda menjadi gelap memandangkan sel baru tersebut mempunyai banyak molekul melanin.

Model ini menguatkan kencing manis sebagai punca kepada terjadinya masalah akantosis nigrikan. Ia merupakan satu faktor ramalan yang kuat untuk tahu berkenaan dengan kebarangkalian seseorang individu itu untuk mendapat kencing manis kelak.

Jika bukan kencing manis?

Percaya ataupun tidak, bukan semua individu yang mempunyai masalah kulit akantosis nigrikan menghidap kencing manis. Ada dalam kalangan mereka yang mengalami permasalahan ini berikutan daripada kesan sampingan ubat seperti pil cegah kehamilan, ubat tiroid dan suplemen bina badan.

Persamaan kesan ubat tersebut dengan penyakit kencing manis adalah ia juga akan menyebabkan perubahan pada paras insulin di dalam darah. Jika individu yang menggunakan ubat tersebut berhenti mengambilnya, akantosis nigrikan akan hilang.

Keadaan kesihatan lain seperti penyakit Addison, sindrom ovari polisistik dan hipotirodisme juga boleh menjadi punca kepada berlakunya masalah kulit ini. Paling jarang berlaku adalah apabila akantosis nigrikan merupakan manifestasi kanser seperti kanser perut dan limfoma.

Diagnosis dan rawatan

Bukannya sukar pun untuk kita mengenal rupa akantosis nigrikan melalui penglihatan mata kasar. Persoalan yang akan menarik minat doktor adalah berkenaan dengan paras gula di dalam darah anda. Jika ia tinggi, maka anda akan didiagnosis dengan penyakit kencing manis. 

Bagi mereka yang tidak didiagnosis dengan masalah kronik tersebut, penting untuk anda memberitahu doktor berkenaan dengan ubat-ubatan, suplemen atau penyakit kronik yang anda hidapi bagi memudahkan doktor untuk mencapai sesuatu diagnosis.

Jika anda mempunyai akantosis nigrikan, ketahuilah bahawa ia cuma simptom kepada sesuatu penyakit atau kesan sampingan kepada sesuatu rawatan. Ia bukan penyakit maka cara untuk menghilangkannya adalah dengan merawat penyakit sedia ada agar jumlah insulin di dalam darah menurun.

Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, tukar gaya hidup anda kepada yang lebih aktif. Bagi sesetengah individu, ubat-ubatan akan dipreskripsikan supaya jumlah gula di dalam darah mereka terkawal.

Kebanyakan rawatan seperti sabun antibakteria, terapi laser dan pencerah kulit hanya mampu untuk menutupi keburukan rupa akantosis nigrikan tersebut. Ia tidak akan hilang melainkan punca kepada terbentuknya tompokan masalah kulit tersebut telah dirawat

Konklusi

Jika anda mempunyai permasalahan kulit tersebut, sila berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan dan rawatan lanjut. Akantosis nigrikan hanya boleh dirawat jika punca kepada masalah kulit itu dirawat. Amalkan gaya hidup sihat, pantau paras gula dalam darah dan lakukan aktiviti senaman secara kerap. 

Jika anda bergelut dengan masalah berat badan berlebihan, minta rujukan kepada pakar pemakanan. Penurunan berat badan bukan sahaja akan dikaitkan dengan penurunan risiko untuk anda mendapat kencing manis malah penyakit kronik yang lain seperti hipertensi, masalah jantung dan strok. 

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

  Mungkin ramai yang ada kencing manis jenis 2 namun tidak tahu tip untuk mengawalnya bukan? Jadi jom klik artikel ini untuk baca dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kencing Manis, Diabetes Jenis 2 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Serat yang diperoleh daripada makanan seperti sayuran mempunyai banyak manfaat. Salah satu manfaat serat ialah kurangkan risiko diabetes jenis 2!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ekzema BUKAN Saja Boleh Jadi Pada Muka & Badan, Alat Sulit Juga Berisiko Terkena?

  Tahukah anda bahawa ekzema zakar juga boleh berlaku kepada lelaki? Jom ikuti artikel ini untuk tahu punca, komplikasi dan langkah pencegahannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jaga-jaga Jika Gemar Berkebun & Ada Kucing Di Rumah? Anda Berisiko Kena JANGKITAN Ini

  Asyik menggaru tangan sebab gatal & keadaan kulit tangan seakan cacing merayap bawah kulit? Itu masalah kulit CLM yang perlu diberikan perhatian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  diabetes

  Membongkar 4 Mitos Tentang Terapi Insulin

  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  penjagaan diri

  Ini 5 Perkara Yang Mesti Pesakit Diabetes Lakukan Setiap Masa, Setiap Hari! Jangan Lalai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 14/10/2020 . 4 minit bacaan
  masalah kulit

  Usus Kotor? Petandanya Ada Pada Kulit Wajah Anda! Ini Cara Atasi Kulit Berjerawat Akibat Usus Kotor

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/10/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu dialisis

  Dialisis, Rawatan Untuk Pesakit Buah Pinggang Yang Berkos Tinggi, Ada Alternatif Lain Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/10/2020 . 3 minit bacaan