home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Benarkah Hepatitis Toksik Tidak Boleh Dicegah?

Benarkah Hepatitis Toksik Tidak Boleh Dicegah?

Keradangan berkaitan dengan hepatitis toksik boleh mengakibatkan kerosakan hati dan parut (sirosis). Lama kelamaan, sirosis menyebabkan kesukaran hati menjalankan fungsinya. Akhirnya sirosis membawa kepada kegagalan hati. Satu-satunya rawatan untuk kegagalan hati kronik ialah menggantikan hati anda dengan yang sihat dari penderma (pemindahan hati).

Komplikasi

Seperti hepatitis lain, hepatitis toksik boleh menyebabkan komplikasi serius termasuk:

i. Peningkatan tekanan darah di vena portal

Darah dari usus, limpa dan pankreas memasuki hati anda melalui saluran darah yang besar yang dikenali sebagai vena portal. Sekiranya kerosakan tisu hati menghalang aliran normal darah melalui hati, darah akan kembali ke belakang menyebabkan peningkatan tekanan darah dalam dalah urat berkenaan (hipertensi portal). Ini seterusnya menyebabkan darah dialirkan ke dalam saluran darah lain di perut, esofagus dan usus.

ii. Pembesaran vena (varices)

Apabila peredaran melalui vena portal disekat, darah boleh kembali ke saluran darah lain di dalam perut, esofagus dan saluran usus. Saluranl darah ini berdinding nipis, dan akibat ia dipenuhi dengan lebih banyak darah daripada yang sepatutnya mungkin menyebabkan kebocoran. Pendarahan besar-besaran di perut atau kerongkong dari saluran darah ini adalah keadaan mengancam nyawa yang memerlukan rawatan perubatan segera.

iii. Jaundice

Ini berlaku apabila hati anda tidak dapat membuang bilirubin dari darah anda. Akhirnya, membina bilirubin dan dimasukkankan pada kulit dan mata putih anda, menyebabkan menjadi warna kuning.

iv. Sirosis

Ia adalah keadaan yang serius yang mana parut hati yang tidak dapat dipulihkan dan ia adalah penyebab utama kematian di Amerika membabitkan individu berusia antara 45 hingga 54 tahun. Sirosis sering menyebabkan kegagalan hati, yang berlaku apabila hati tidak dapat berfungsi lagi.

Pencegahan

Akibat tidak mengetahui bagaimana tindak balas terhadap ubat tertentu, hepatitis toksik ini selalunya tidak boleh dicegah. Walaubagaimanapun, anda masih boleh mengurangkan risiko masalah hati dengan cara berikut.

Hadkan ubat-ubatan

Hanya mengambil ubat preskripsi dan bukan preskripsi apabila perlu. Menyiasat pilihan nondrug untuk masalah biasa seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan sakit artritis.

Ambil ubat-ubatan seperti disarankan

Ikut petunjuk tepat untuk sebarang ubat yang anda ambil. Jangan melebihi jumlah yang disyorkan, walaupun simptom anda kelihatan tidak bertambah baik. Akibat kesan penghilang rasa sakit kadang-kadang cepat mereda, mudah untuk mengambil terlalu banyak.

Berhati-hati dengan herba dan makanan tambahan

Jangan menganggap bahawa produk semulajadi tidak akan mendatangkan kemudaratan. Bincangkan manfaat dan risiko dengan doktor sebelum mengambil herba dan makanan tambahan. Institut Kesihatan Nasional mengekalkan laman web LiverTox yang mana anda boleh mencari ubat-ubatan dan supplemen untuk melihat sama ada ia dikaitkan dengan kerosakan hati atau tidak.

Jangan campurkan alkohol dan ubat

Alkohol dan ubat adalah kombinasi yang buruk. Jika anda mengambil acetaminophen, jangan minum alkohol. Tanya doktor atau ahli farmasi tentang tindak balas antara alkohol dan ubat preskripsi dan bukan preskripsi lain yang anda gunakan.

Ambil langkah berjaga-jaga dengan bahan kimia

Jika anda bekerja dengan atau menggunakan bahan kimia berbahaya, ambil langkah berjaga-jaga yang perlu untuk melindungi diri anda daripada terdedah kepadanya. Sekiranya anda bersentuhan dengan bahan yang berbahaya, ikuti garis panduan di tempat kerja anda, atau hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pusat kawalan racun tempatan anda untuk mendapatkan bantuan.

Simpan ubat dan bahan kimia dari kanak-kanak

Simpan semua ubat dan vitamin tambahan dari kanak-kanak dan letakkan dalam bekas yang mesra kanak-kanak supaya kanak-kanak tidak boleh sengaja menelannya.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x