home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Pemakanan Untuk Pesakit Pedih Ulu Hati

Pemakanan Untuk Pesakit Pedih Ulu Hati

Orang yang mengalami pedih ulu hati atau asid refluks mempunyai perasaan tidak selesa dan membakar di bawah dada. Kadang-kadang, keadaan ini disebabkan oleh tekanan dan kedudukan terbaring, namun, selalunya berlaku disebabkan diet.

Makanan manakah penyebab pedih ulu hati?


Makanan yang menyebabkan pedih ulu hati mungkin berbeza dengan orang yang berbeza. Walau bagaimanapun, secara amnya, anda harus menukar diet anda apabila ia termasuk:

Makanan berasid

Oren, tomato atau anggur adalah makanan berasid tinggi dan perlu dielakkan apabila anda sering mengalami pedih ulu hati. Ia mencetuskan pedih ulu hati, terutama bila diambil semasa perut kosong.

Makanan panas

Makanan pedas juga punca pedih ulu hati. Makanan mengandungi lada, cili atau rempah lain perlu dielakkan, atau sekurang-kurangnya, diambil dalam jumlah yang kecil. Bawang putih dan merah juga mencetuskan pegih ulu hati bagi sesetengah kes.

Makanan berlemak

Makanan tinggi lemak bersama dengan hidangan besar juga penyebab asid fluks kembali daripada perut anda. Makanan berlemak biasanya mengambil masa yang lama untuk dicerna dan begitu juga makanan dalam posisi yang besar. Semakin lama ia di dalam perut anda, lebih banyak asid yang dihasilkan oleh perut anda, menjadikannya cecair.

Alkohol dan kafein

Dua bahan mungkin menyebabkan pedih ulu hati kerana ia mengawal sfinkter, menjadikannya lebih tenang atau lemah, yang membolehkan asid perut mengalir kembali ke kerongkong anda.

Bagaimana mengubah diet anda?

Cari makanan berasid yang lebih rendah

Makanan ini termasuk roti, sayuran hijau dan ikan. Pedih ulu hati disebabkan oleh tingginya jumlah asid dalam perut yang bergerak ke kerongkong anda. Asid termasuk makanan yang dihasilkan secara dalaman dan makan yang anda ambil, cuba kurangkannya dengan pengambilan makanan berasid rendah akan membantu mengurangkan simptom pedih ulu hati.

Tambah beberapa herba

Herba seperti pasli dan jintan hitam akan membantu mencegah fluks. A mudah dicampur dengfan hidangan anda dan juga memberi banyak manfaat kesihatan termasuk meningkatkan penghadaman dan berfungsi sebagai rawatan untuk perut bermasalah.

Aloe vera dan halia juga merupakan agen yang boleh membantu untuk mengelakkan pedih ulu hati. Selain itu, makanan seperti ayam panggang, kentang panggang, roti bakar, atau keju kotej, adalah selamat jika anda mengalami masalah pedih ulu hati.

Berikan perhatian kepada plan diet anda dan mengawasinya kerana ia berbeza daripada orang lain apabila ia berkaitan dengan penyebab pedih ulu hati. Ambil perhatian dan elakkan makanan yang menyebabkan fluks asid, tambahkan lagi hidangan yang anda tahu ia selamat untuk anda. Perlu diingatkan bahawa menambahkan beberapa makanan selamat untuk diet anda tidak menunjukkan apa-apa yang baik jika anda terus memakan makanan yang tinggi asid.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Top 10 Heartburn Food. http://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/top-10-heartburn-foods#1. Accessed March 12, 2017

Food That Fight Heartburn. http://www.webmd.com/digestive-disorders/features/foods-that-fight-heartburn#1. Accessed March 12, 2017

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 04/04/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x