6 Tip Memastikan Buah-buahan dan Sayur-sayuran Kekal Bernutrisi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kebanyakan individu terutamanya golongan yang bekerja tidak mempunyai masa yang cukup untuk ke pasar raya setiap hari bagi membeli stok makanan segar. Disebabkan itu, mereka cenderung untuk membeli secara pukal. Ini akan menjadi satu masalah kerana stok makanan segar akan kehilangan nutrisi jika disimpan dalam tempoh yang lama. Berikut merupakan beberapa tip memastikan buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda beli secara pukal untuk disimpan kekal segar dan bernutrisi.

1. Masak dengan cara yang betul

Nutrien daripada buah-buahan dan sayur-sayuran segar akan hilang semasa sedang dimasak. Memasak akan mengakibatkan stok makanan segar kehilangan kandungan antioksida karotenoid seperti beta karotena, likopena dan lutein. Umum mengetahui bahawa terlebih masak makanan segar ini akan menghuraikan sel-sel nutrien sekaligus menghilangkannya. Oleh itu, jalan terbaik untuk memasak buah-buahan dan sayur-sayuran adalah dengan memasaknya dengan suhu dan tempoh memasak yang minimum selain penggunaan air yang minimum. Ini kerana buah-buahan dan sayur-sayuran dapat mengekalkan nutrien sekiranya tidak terlalu terdedah kepada air serta dimasak dengan suhu dan tempoh yang tidak terlalu tinggi dan lama.

2. Simpan dengan cara yang betul

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang disimpan sekali dan rapat-rapat di dalam peti sejuk akan cepat busuk. Oleh itu, anda perlu mengasingkannya dan jangan simpan buah-buahan dan sayur-sayuran di dalam peti sejuk. Sebaliknya simpan di dalam kabinet dapur yang berlainan. Selain itu, jangan gunakan gelung getah untuk mengikat makanan ini sebaliknya gunakan kertas atau kain untuk membungkusnya atau simpan di dalam balang kaca.

3. Jangan menyimpan jus buah-buahan dan sayur-sayuran

Usai sahaja mengisar buah-buahan atau sayur-sayuran untuk dibuat jus, anda diingatkan untuk tidak menyimpannya untuk diminum kemudian hari. Ini kerana penyimpanan jus akan mengakibatkan kehilangan kandungan nutrien. Oleh itu, anda disarankan untuk terus minum jus tersebut bagi mengekalkan nutrien dan kesegarannya.

4. Jangan potong sebelum disimpan

Kajian menunjukkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang dipotong dan disimpan akan kehilangan sekurang-kurangnya suku bahagian antioksida seperti vitamin C dan karotenoid. Selepas 5-6 hari, buah-buahan dan sayur-sayuran yang dipotong dan disimpan ini akan terdedah dengan oksigen yang akan mengurangkan lagi kandungan nutrien. Oleh itu, jangan memotong buah-buahan dan sayur-sayuran selagi anda belum memutuskan untuk memasaknya.

5. Pilih buah-buahan dan sayur-sayuran yang paling muda

Ketika memilih buah-buahan dan sayur-sayuran di pasar raya, sentiasa cari dan pilih yang paling muda dan tidak terlalu masak kerana kandungan nutriennya tinggi berbanding yang lain. Sekiranya anda memilih yang tua dan sudah masak, pastikan anda memakannya sejurus selepas membeli untuk mengelakkan buah-buahan atau sayur-sayuran itu hilang nutrien pada kemudian hari.

6. Jangan basuh sebelum disimpan

Semua buah-buahan dan sayur-sayuran perlu dibasuh untuk membuang serangga, bahan kimia, bakteria dan kuman. Namun begitu, anda diingatkan untuk hanya membasuhnya ketika hendak memakannya. Ini kerana membasuh buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum disimpan akan menyebabkannya terdedah dengan oksigen terlalu lama sekaligus menyebabkan pertembuhan kulat yang lebih cepat. Selain itu jangan merendam buah-buahan dan sayur-sayuran kerana akan mengakibatkan kehilangan nutrien yang utama. Tuntasnya, jangan basuh buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum anda memutuskan untuk memakannya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Anak Asyik Nak Mengunyah Saja Padahal Baru Lepas Makan? Ini Sebabnya, Mak Ayah!

  “Mama, nak makan”, pinta si manja walaupun baru 15 minit makan tadi. Pernah berdepan situasi anak sering lapar? Adakah keinginan untuk makan itu berbahaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Takut Terkena Sakit Jantung? Lebih Baik Cegah Sebelum Terlambat! Ikuti 7 Tip Mudah Ini

  Mungkin ramai yang tertanya-tanya tentang cara terbaik untuk mencegah penyakit jantung. Jom ikuti 7 tip berkesan yang kami sediakan untuk anda di sini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Sakit Jantung 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Anda BERISIKO Alami Ulser Lidah Jika Berdepan Masalah Penghadaman Ini

  Benarkah individu dengan masalah penghadaman seperti penyakit GERD berisiko alami ulser? Jika ya, adakah cara menghilangkan ulser yang boleh dicuba?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  GERD 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Orang Tua Kena Baca Ini Jika Alami Kencing Tak Lawas! #4 Itu Paling Penting

  Orang tua yang ada masalah ini, jangan hanya berdiam diri dan sila ambil tahu rawatan kencing tak lawas untuk memudahkan serta melancarkan hari anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kencing Tak Lawas 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bengkak dalam hidung

  Rasa Macam Ada Bengkak Dalam Hidung? Ia Mungkin Tanda Sinus Yang KRONIK!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  badan sihat

  Habit Sihat & Kesannya Kepada Badan Kita: Bagaimana Ingin Memulakannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 4 minit bacaan
  panjang umur

  Nak Hidup Lama Sampai 100 Tahun? Ikut Cara Makan Macam Penduduk Di Zon Biru

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  kehamilan anggur

  Janin Tidak Membesar Dalam Kandungan? Ini Antara Risiko Kehamilan Anggur, Ibu Kena Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan