home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Cara Mengawal Keletihan Akibat Hepatitis

Cara Mengawal Keletihan Akibat Hepatitis

Hidup dengan hepatitis boleh menyebabkan anda berasa keletihan yang melampau atau kekurangan tenaga. Keadaan ini sudah pasti menjejaskan aktiviti seharian anda kerana anda memerlukan rehat yang secukupnya bagi mengembalikan tenaga. Dalam artikel ini terdapat beberapa pilihan untuk membantu anda mengatasi perasaan itu.

Minta bantuan

Jangan takut untuk meminta bantuan daripada keluarga atau rakan-rakan. Orang biasanya bersedia membantu tetapi mungkin tidak mahu campur tangan dalam hidup anda. Anda mungkin terkejut melihat bagaimana keluarga dan rakan-rakan anda gembira apabila mereka mendapat peluang untuk membantu anda menangani hepatitis.

Bersikap positif

Walaupun sikap tidak boleh menyembuhkan anda, tetapi ia boleh menjadi sokongan kuat bagi diri anda. Pemikiran yang positif menjadikan semuanya mudah dan membantu mengurangkan tekanan dan bebanan penyakit. Jadi, minda yang positif akan mendorong anda melakukan perkara yang positif.

Bernafas dengan betul

Pernafasan yang salah juga boleh menyebabkan anda mengalami keletihan. Apabila seseorang mengalami tekanan atau keletihan, mereka cenderung untuk menahan nafas yang mendalam sambil memberi tumpuan kepada aliran masuk dan keluar udara daripada tubuh.

Tukar beberapa tabiat untuk memulihara tenaga

  • Mandi sebelum tidur dan bukan pada waktu pagi kerana ia kurang mengambil tenaga untuk memakai pakaian tidur. Sentiasa duduk semasa memakai dan membuka pakaian.
  • Bekerja dalam persekitaran yang terang, pada suhu yang selesa dengan pengudaraan yang baik.
  • Pakai kasut bertapak rata yang menyokong dan selesa.
  • Seret atau tolak daripada mengangkat objek berat.
  • Elakkan tekanan dan bergegas. Kekecewaan dan kerengsaan meningkatkan keletihan. Bergegas membawa kepada kesilapan dan kemalangan yang kemudian memerlukan tenaga tambahan untuk membersihkan atau menyelesaikannya, dan mempunyai potensi kecederaan.

Melakukan senaman

Senaman yang kerap adalah salah satu strategi terbaik untuk memerangi keletihan bagi pesakit hepatitis. Orang yang kerap senaman kurang mengalam keletihan, meningkatkan kekuatan tubuh dan berasa lebih baik tentang diri mereka sendiri. Selang lima hingga lima belas minit, dua hingga tiga kali sehari, ia boleh membantu meredakan keletihan.

Terdapat pelbagai jenis senaman. Berjalan adalah salah satu senaman terbaik untuk melegakan keletihan. Anda boleh memilih apa-apa aktiviti yang memberi semangat kepada anda tanpa terlalu keletihan seperti berbasikal, menari, berkebun, latihan rintangan, berenang, Tai Chi dan Yoga.

Dapatkan diet yang sihat

Diet yang sihat dan berkhasiat adalah berdasarkan cadangan daripada ahli kesihatan termasuk mencari keseimbangan antara kalori yang anda makan dengan jumlah tenaga yang anda gunakan. Makan makanan yang kecil dan sihat yang kerap terdiri daripada makanan rendah lemak dan tinggi serat. Pesakit hepatitis juga harus makan pelbagai jenis makanan termasuk buah, sayuran dan bijirin. Cuba untuk menjauhi makanan yang tinggi lemak, gula dan natrium.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to Managing Fatigue While Living with Hepatitis https://hellodoktor.com/health-centre/hepatitis-health-center/managing-fatigue-living-hepatitis/ Accessed on July 19, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x