Cara Menangani Kesakitan Kaki Kronik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Walaupun sakit kaki kronik anda kecil atau teruk, berterusan atau tidak berterusan, ia benar-benar menyebabkan kesukaran untuk aktiviti normal anda. Ubat-ubatan atau rawatan boleh digunakan untuk membantu melegakan kesakitan, tetapi ia hanya dapat mengurangkan kesakitan yang kecil. Persediaan secara emosi seolah-olah lebih penting untuk menguruskan kesakitan kaki kronik anda.

Melawan tekanan

Kita harus menjaga proses penyembuhan semula jadi dalam rangsangan tubuh kita. Dan ini bermakna anda harus menguruskan diri anda supaya tidak berasa beban yang berat tentang kesakitan. Kesakitan emosi boleh menjejaskan fizikal. Belajar bagaimana untuk mengatasi kesakitan anda dengan cara yang positif adalah penting tetapi mudah. Mengekalkan diet yang seimbang, mendapatkan tidur yang cukup, ambil bahagian dalam aktiviti luar dan tekanan yang dapat dikendalikan, juga melegakan kesakitan itu dngan sendirinya.

Berfikir secara positif

Sentiasa menggalakkan diri anda dengan pemikiran yang positif. Daripada mengisi fikiran dengan kesakitan dan sebab-sebab mengapa anda perlu menderita, lebih baik jika kita memberi tumpuan hanya kepada bagaimana kita cuba hidup dengan sihat dan bekerja keras untuk mengatasi rasa sakit. Jangan biarkan rasa sakit menghalang anda daripada aktiviti kegemaran anda. Anda juga boleh mencari hobi baru untuk membuat anda berasa baik dan cuba berhubung dengan orang yang anda cintai seperti keluarga, rakan, dan jiran.

Bersantai, berehat

Bahagian yang paling penting ketika berurusan dengan kesakitan kronik adalah anda harus menjaga tubuh anda tetap tenang. Ia mungkin sukar pada mulanya, tetapi apabila anda boleh berehat, terutamanya apabila dalam kesakitan, ia membantu dengan meringankan rasa sakit. Anda mungkin mahu cuba duduk atau berbaring di beberapa tempat yang anda suka, mengambil nafas yang mendalam dan perlahan, dan biarkan diri anda berfikir tentang perkara yang menyenangkan.

Mintalah pertolongan

Berdepan dengan sakit kaki kronik mungkin menjadi kesukaran terbesar dalam hidup anda, tetapi anda tidak perlu menghadapinya sendiri. Jangan lupa penyokong, orang di sekeliling anda. Cari seseorang yang berada dalam keadaan yang sama seperti anda berkongsi atau hanya memberitahu kesayangan anda tentang bagaimana perasaan anda juga boleh meringankan kesakitan anda. Sekiranya masalah ini sukar untuk diselesaikan, anda mungkin ingin mendapatkan pakar kesihatan mental, seperti ahli psikologi, untuk membantu anda melalui tempoh yang sukar.

Selain daripada ubat-ubatan, perlu untuk meneruskan rawatan secara aktif dan mengikuti nasihat doktor. Kesakitan mungkin bertahan lebih lama daripada yang anda jangkakan, tetapi ini adalah masa yang anda mesti berasa lebih positif daripada sebelumnya. Sikap ini akan melegakan kesakitan anda yang menyakitkan dan membantu anda menjalani kehidupan yang memuaskan.

Ia tidak mudah seperti kebanyakan orang berfikir tentang hidup dengan kesakitan kaki kronik. Mungkin ada masa anda berasa letih atau kecewa tentang keadaan semasa anda, tetapi lebih penting bahawa anda bekerja keras untuk menjadikan rasa sakit itu kepada keberanian anda sendiri, dan hidupan anda masih berharga.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kerap Mengalami Sakit Kaki, Ini 4 Senaman Mudah Untuk Pulihkan Kesakitan Kaki Anda

  Tak selesa dibuatnya bila kerap mengalami sakit kaki namun beberapa senaman kaki ini boleh dicuba untuk membantu mengurangkan kesakitan anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Sakit Otot, Tulang / Otot 02/04/2019 . 1 minit bacaan

  5 Keadaan Sakit Kaki Yang Biasa Terjadi, Cari Puncanya Senang Nak Rawat Nanti

  Tidak kira sakit kaki kiri atau kanan, semuanya akan mendatangkan masalah dan ketidakselesaan kepada individu terutama anda yang aktif dalam urusuan harian.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Sakit Otot, Tulang / Otot 02/04/2019 . 2 minit bacaan

  Memahami Keadaan Kesakitan Kaki

  Struktur kaki adalah rumit, dan kesakitan kaki boleh mempunyai kesan serta-merta terhadap aktiviti, kerja dan senaman harian anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Sakit Otot, Tulang / Otot 02/04/2019 . 2 minit bacaan

  Erythromelalgia: Kaki Sakit, Merah dan Panas Gara-gara Aliran Darah Tersekat

  Erythromelalgia, juga dikenali sebagai penyakit Gerhardt, penyakit Mitchell dan penyakit Weir-Mitchell ialah keadaan yang menyebabkan rasa sakit terbakar, kemerahan dan kepanasan pada kaki, serta mungkin juga berlaku ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gangguan Darah, Gangguan Darah Lain 28/01/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit tapak kaki

  Sakit Pada Tapak Kaki, Usah Dipandang Remeh! Ini 7 Masalah Kaki Yang Sering Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/01/2021 . 4 minit bacaan
  sakit tumit

  Sapu Minyak & Urut Bukan Solusi Sakit Tumit Kaki, Ada Yang Perlu Pemeriksaan Pakar!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 04/01/2021 . 3 minit bacaan
  sakit kaki

  Padah Kasut Tumit Tinggi, Ini Sebab Mengapa Wanita Perlu Elak Pakai Heels

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
  kebas kaki

  Hati-Hati Kaki Kebas Merupakan Simptom & Komplikasi Kencing Manis, Jangan Dibiar Lama!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 05/08/2019 . 3 minit bacaan