home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Cara Menangani Kesakitan Kaki Kronik

Cara Menangani Kesakitan Kaki Kronik

Walaupun sakit kaki kronik anda kecil atau teruk, berterusan atau tidak berterusan, ia benar-benar menyebabkan kesukaran untuk aktiviti normal anda. Ubat-ubatan atau rawatan boleh digunakan untuk membantu melegakan kesakitan, tetapi ia hanya dapat mengurangkan kesakitan yang kecil. Persediaan secara emosi seolah-olah lebih penting untuk menguruskan kesakitan kaki kronik anda.

Melawan tekanan

Kita harus menjaga proses penyembuhan semula jadi dalam rangsangan tubuh kita. Dan ini bermakna anda harus menguruskan diri anda supaya tidak berasa beban yang berat tentang kesakitan. Kesakitan emosi boleh menjejaskan fizikal. Belajar bagaimana untuk mengatasi kesakitan anda dengan cara yang positif adalah penting tetapi mudah. Mengekalkan diet yang seimbang, mendapatkan tidur yang cukup, ambil bahagian dalam aktiviti luar dan tekanan yang dapat dikendalikan, juga melegakan kesakitan itu dngan sendirinya.

Berfikir secara positif

Sentiasa menggalakkan diri anda dengan pemikiran yang positif. Daripada mengisi fikiran dengan kesakitan dan sebab-sebab mengapa anda perlu menderita, lebih baik jika kita memberi tumpuan hanya kepada bagaimana kita cuba hidup dengan sihat dan bekerja keras untuk mengatasi rasa sakit. Jangan biarkan rasa sakit menghalang anda daripada aktiviti kegemaran anda. Anda juga boleh mencari hobi baru untuk membuat anda berasa baik dan cuba berhubung dengan orang yang anda cintai seperti keluarga, rakan, dan jiran.

Bersantai, berehat

Bahagian yang paling penting ketika berurusan dengan kesakitan kronik adalah anda harus menjaga tubuh anda tetap tenang. Ia mungkin sukar pada mulanya, tetapi apabila anda boleh berehat, terutamanya apabila dalam kesakitan, ia membantu dengan meringankan rasa sakit. Anda mungkin mahu cuba duduk atau berbaring di beberapa tempat yang anda suka, mengambil nafas yang mendalam dan perlahan, dan biarkan diri anda berfikir tentang perkara yang menyenangkan.

Mintalah pertolongan

Berdepan dengan sakit kaki kronik mungkin menjadi kesukaran terbesar dalam hidup anda, tetapi anda tidak perlu menghadapinya sendiri. Jangan lupa penyokong, orang di sekeliling anda. Cari seseorang yang berada dalam keadaan yang sama seperti anda berkongsi atau hanya memberitahu kesayangan anda tentang bagaimana perasaan anda juga boleh meringankan kesakitan anda. Sekiranya masalah ini sukar untuk diselesaikan, anda mungkin ingin mendapatkan pakar kesihatan mental, seperti ahli psikologi, untuk membantu anda melalui tempoh yang sukar.

Selain daripada ubat-ubatan, perlu untuk meneruskan rawatan secara aktif dan mengikuti nasihat doktor. Kesakitan mungkin bertahan lebih lama daripada yang anda jangkakan, tetapi ini adalah masa yang anda mesti berasa lebih positif daripada sebelumnya. Sikap ini akan melegakan kesakitan anda yang menyakitkan dan membantu anda menjalani kehidupan yang memuaskan.

Ia tidak mudah seperti kebanyakan orang berfikir tentang hidup dengan kesakitan kaki kronik. Mungkin ada masa anda berasa letih atau kecewa tentang keadaan semasa anda, tetapi lebih penting bahawa anda bekerja keras untuk menjadikan rasa sakit itu kepada keberanian anda sendiri, dan hidupan anda masih berharga.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Chronic Pain Coping Techniques – Pain Management. http://www.spine-health.com/conditions/chronic-pain/chronic-pain-coping-techniques-pain-management . Accessed December 29, 2016.

Coping with chronic pain. http://www.apa.org/helpcenter/chronic-pain.aspx . Accessed December 29, 2016.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel