What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Makanan Terbaik Untuk Sendi

5 Makanan Terbaik Untuk Sendi

Menurut Runner’s World, sendi pada dasarnya adalah poket yang dipenuhi dengan cecair yang dikenali sebagai cecair sinovial, yang mana “kusyen dan menyihatkan tulang rawan anda”, yang membolehkan tulang bergerak dan sekitar satu sama lain. Apakan makanan yang membantu sendi yang sihat?

1. Kunyit

Kunyit adalah ‘superfood’ yang mengandungi curcumin atau bahan anti-radang yang kuat. Satu kajian mendapati bahawa ekstrak curcumin berfungsi seperti ibuprofen yang meredakan kecederaan dan sakit lutut.

2. Bawang putih dan merah

Bukan hanya bawang putih dan bawang merah juga berkait, Sunwarrior.com mengatakan bahawa ia mengandungi sebatian sulfur kuat yang melawan keradangan dan kesakitan. Ia juga membantu rasa makanan supaya penggunaan natrium boleh dikurangkan yang mana telah dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan artritis.

Bawang merah khususnya juga merupakan sumber quercetin yang berharga, serta serat prebiotik. Makanan yang probiotik perlu menyerap nutrien yang anda ambil, dan menyampaikannya ke sendi anda.

3. Halia

Halia telah digunakan sebagai anti-radang selama ribuan tahun. Walaupun secara tradisinya digunakan untuk mengubati sakit perut dan masalah pencernaan, halia juga melegakan kesakitan sendi dengan menyekat beberapa gen dan enzim yang menggalakkan keradangan dan ketidakselesaan. Sama seperti kunyit, ia membawa banyak sifat anti-radang dan melawan kesakitan.

4. Sayuran berdaun hijau

Apabila ia melibatkan kesihatan sendi, adalah penting untuk memakan sayur-sayuran. Sayuran berdaun hijau seperti bayam mengandungi agak tinggi dalam nutrien penting seperti vitamin C, kalsium, dan selenium.

Vitamin C bermanfaat kerana ia membantu menghalang sendi dengan mengekalkan fungsi tulang rawan. Manakala, selenium dipercayai membantu sendi kerana sifat antioksidan yang melindungi daripada kerosakan dan memainkan peranan penting dalam menghasilkan sel-sel baru.

5. Ikan berlemak

Ikan berlemak seperti salmon, makarel dan sardin sangat bermanfaat untuk kesihatan sendi kerana menjadi sumber yang kaya asid lemak omega-3, yang membantu mengurangkan kesakitan sendi dan kekakuan dengan menekan pengeluaran enzim yang menghakis rawan dan protein yang mengawal keradangan, kata Brian D. Golden, MD, Profesor Rheumatologi Klinik di NYU Langone Medical Center. Salmon khususnya, merupakan sumber kalsium dan vitamin D yang sangat baik, yang membantu mengekalkan kekuatan tulang.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

14 Best Foods for Healthy Joints https://www.activebeat.com/diet-nutrition/14-best-foods-for-healthy-joints/3/ Accessed May 30, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor