backup og meta

Bagaimana Hipertensi Menyebabkan Strok?

Disemak secara perubatan oleh Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin · Kardiologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/09/2021

  Bagaimana Hipertensi Menyebabkan Strok?

  Strok atau angin ahmar adalah satu keadaan yang mana berlakunya penyempitan salur darah ke bahagian otak atau salur darah pecah. Sebahagian daripada tisu otak akan rosak disebabkan kekurangan bekalan oksigen. Apabila bahagian tisu itu rosak, ia akan mati kemudiannya fungsi otak akan hilang.

  Pakar mengatakan 80% strok boleh dicegah. Cara terbaik adalah memastikan tekanan darah anda dalam lingkungan yang sihat iaitu lebih rendah daripada 120/80.

  Bagaimana hipertensi meningkatkan risiko strok?

  Tekanan darah tinggi di semua saluran darah akan melemahkan dan menjejaskannya kepada kerosakan. Jantung anda juga perlu bekerja lebih keras untuk memastikan peredaran darah anda.

  Sebaik sahaja saluran darah melemahkan, ia lebih cenderung untuk tersumbat. Ini boleh menyebabkan strok iskemia dan hipertensi adalah penyebab utama strok jenis ini dan juga serangan iskemia sementara.

  Kurang kerap, hipertensi dikaitkan dengan strok hemoragik (berdarah) apabila saluran darah di otak pecah dan kebocoran darah ke otak.

  Bagaimana tekanan darah tinggi menyebabkan strok?

  Hipertensi meletakkan arteri di bawah tekanan yang berterusan. Seperti tayar yang terlalu berat, terlalu banyak daya di dalam saluran darah anda merosakkan dinding arteri dan menjadikannya lemah.

  Terdapat dua jenis strok utama:

  1. Strok akibat aliran darah tersumbat

  Bagi anda yang mengalami strok disebabkan sesuatu, biasanya pembekuan, menghalang aliran darah ke otak. Ia dikenali strok iskemia. Tanpa oksigen, sel-sel otak mula mati dalam beberapa minit. Biasanya pembekuan terhasil sama ada di saluran darah yang tersumbat atau tempat lain di dalam badan dan kemudian mencapai ke otak.

  Pembekuan berlaku lebih kerap dengan tekanan darah tinggi kerana ia mempercepatkan arteriosklerosis, suatu keadaan yang membuat arteri anda menjadi lebih keras, sempit, dan tersumbat dengan plak lemak. Hipertensi juga menjadikan anda lebih cenderung mengalami pemfibrilan atrium (AFib). Ia menyebabkan darah berkumpul di dalam hati, di mana bekuan boleh terbentuk. AFib sangat berbahaya kerana ia meningkatkan peluang anda untuk mendapat stroke lima kali ganda. Tetapi ada rawatan untuknya.

  2. Stok akibat perdarahan di dalam atau di sekitar otak

  Ini adalah strok “pendarahan”. Ia cenderung menjadi lebih serius dan lebih pantas daripada yang berasaskan bekuan. Sebuah saluran darah yang lemah pecah biasanya disebabkan oleh aneurisme (dinding vesel darah atau jantung yang terdilat akibat kecacatan kongenital, jangkitan, kecederaan atau keadaan jana rosot), tempat yang meningkatkan tekanan. Tekanan darah tinggi merosakkan arteri dan menjadikannya lebih cenderung untuk terkoyak atau pecah.

  Hipertensi juga boleh menyebabkan bekuan membawa kepada “strok mini” yang sementara. Serangan iskemik sementara, atau TIA, adalah apabila bekuan dibubarkan atau ditanggalkan dengan sendirinya. Kebanyakan orang pulih sepenuhnya dari TIA, tetapi ia adalah amaran bahawa strok yang penuh sesak mungkin akan datang. Hipertensi menjadikan TIA lebih cenderung dengan cara yang sama bagi strok iskemia dengan menyempitkan arteri dan menjadikannya lebih besar untuk plak dan pembekuan darah terbentuk. 

  Sekiranya tekanan darah anda tidak terkawal, segera berjumpa doktor dan sentiasa mengawal pengambilana pemakanakan anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Prof Madya Dr Norsham Juliana Nordin

  Kardiologi · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/09/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan