What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tip Untuk Jantung Lebih Sihat

Tip Untuk Jantung Lebih Sihat

Setiap organ dalam badan mempunyai kepentingan yang tersendiri dalam menjalankan fungsi dan peranan dan jantung merupakan antara organ yang paling berharga dalam badan. Pengambilan diet yang sihat, pengawalan berat badan dan melakukan aktiviti fizikal secara teratur adalah antara cara untuk menjaga kesihatan jantung. Ikuti artikel ini mengetahui tip mendapatkan jantung lebih sihat.

Tip memperolehi jantung lebih sihat

  1. Aktif

Salah satu tip paling mudah adalah dengan memastikan diri anda sentiasa aktif secara fizikal. Jika anda bukan seorang individu yang gemar untuk bersenam, anda boleh memilih untuk berjalan di sekitar kawasan perumahan atau taman, selama 10 minit atau sebarang aktiviti yang melibatkan pergerakan fizikal. Apa yang penting adalah untuk menjadi individu yang aktif. Mudah.

  1. Merokok

Tabiat ini merupakan antara tabiat yang boleh mengancam kesihatan dan ia berisiko untuk menyebabkan masalah kesihatan serius pada paru-paru anda. Ia juga boleh merosakkan arteri dan mengancam jantung anda. Jadi cuba untuk berhenti merokok untuk membantu diri anda mencegah penyakit jantung. Jika anda merupakan perokok, anda memerlukan komitmen yang tinggi untuk berhenti merokok, yang paling penting, anda jangan berputus asa.

  1. Berat badan

Berat yang berlebihan akan memberikan tekanan kepada jantung, sekali gus meningkatkan risiko untuk terdedah kepada strok, penyakit jantung, diabetes, dan tekanan darah tinggi. Ubahkan gaya hidup anda kepada kehidupan yang lebih sihat.. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor jika anda mempunyai masalah untuk mengawal atau mengurangkan berat badan.

  1. Pemakanan

Amalkan pengambilan diet pemakanan yang seimbang kerana ia merupakan antara senjata yang paling hebat untuk melawan penyakit berkaitan kardiovaskular. Dengan mengamalkan diet pemakanan yang sihat, anda sedang meningkatkan peluang anda untuk menjadi lebih sihat. Perbanyakan makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin gandum dan produk tenusu tanpa lemak. Anda boleh mendapatkan bantuan daripada pakar atau laman web kesihatan berkaitan cadangan dan garis panduan untuk pemakanan seimbang.

  1. Sejarah keluarga

Mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah mempunyai penyakit jantung, sedikit sebanyak meningkatkan risiko kecenderungan untuk anda mengalami masalah kesihatan yang sama. Sebaiknya, anda dapatkan nasihat doktor untuk menjalani pemeriksaan jantung berjadual. Risiko untuk anda mengalami masalah berkaitan jantung adalah semakin tinggi jika anda;

  • Individu wanita berusia 55 tahun ke atas
  • Individu lelaki berusia 45 tahun ke atas
  • Mempunyai sejarah sama ada abang atau ayah yang mengalami masalah jantung sebelum usia 55 tahun
  • Mempunyai sejarah sama ada kakak atau ibu yang mengalami masalah jantung sebelum usia 65 tahun

Sememangnya anda mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas diri anda, jadi berusahalah untuk menjaga kesihatan diri anda sebaiknya.

  1. Gembira

Tekanan hanya akan meningkatkan risiko penyakit jantung. Emosi negatif seperti rasa marah boleh menyebabkan peningkatan dalam tekanan darah. Individu yang berdepan dengan isu kemurungan adalah 4 kali lebih berisiko untuk mengalami masalah serangan jantung. Walaupun kita masih tidak dapat memahami apakah perkaitan antara tekanan emosi boleh menyebabkan masalah kesihatan fizikal terutama berkaitan penyakit jantung, tetapi kita sedar bahawa keduanya mempunyai hubung kait yang berbahaya.

Menjadi individu yang gembira adalah antara tip untuk menjadikan jantung lebih sihat. Banyak sebab untuk anda menjadi gembira dan bahagia, ia termasuk berkaitan dengan kesihatan jantung. Luangkan masa bersama keluarga dan rakan yang anda sayangi, bergembira, berkongsi rasa dan perasaan serta lepaskan segala tekanan.

health-tool-icon

Kalkulator Kadar Degup Jantung Sasaran

Ketahui berapakah kadar degup jantung maksimum yang normal untuk usia anda serta bagaimana senaman berintensiti dan faktor lain akan mempengaruhinya.

Lelaki

Wanita

Anda memeriksanya untuk siapa?

Berapa kadar degup jantung anda? (bpm)

60

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

My Life Check – Life’s Simple 7

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/my-life-check–lifes-simple-7 / Accessed on April 4, 2019.

 

6-Step Action Plan for a Healthy Heart

https://www.sharecare.com/health/heart-health/article/7-step-action-plan-for-your-heart-oz-roizen / Accessed on April 4, 2019.

 

7 Steps to a Healthier Heart (Infographic)

https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=8dea3981-0928-44f5-8224-fbcb2d065a46 / Accessed on April 4, 2019.

 

Keep Your Heart Healthy

https://healthfinder.gov/HealthTopics/Category/health-conditions-and-diseases/heart-health/keep-your-heart-healthy / Accessed on April 4, 2019.

 

7 Simple Steps to a Healthier Heart

https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2016-02-17/7-simple-steps-to-a-healthier-heart / Accessed on April 4, 2019.

 

10 small steps for a healthier heart

https://www.health.harvard.edu/healthbeat/10-small-steps-for-a-healthier-heart / Accessed on April 4, 2019.

 

8 Steps to a Healthy Heart

https://www.everydayhealth.com/heart-health-pictures/8-steps-to-a-healthy-heart.aspx / Accessed on April 4, 2019.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 15/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor