Lelaki Botak Dikatakan Berisiko Alami Sakit Jantung, Semak Fakta Ini Untuk Tahu!

  Lelaki Botak Dikatakan Berisiko Alami Sakit Jantung, Semak Fakta Ini Untuk Tahu!

  Kajian terbaru menunjukkan bahawa lelaki botak mungkin mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi. Mujurlah ini hanya melibatkan masalah botak di bahagian atas kepala sahaja.

  Mereka yang mempunyai rambut menipis boleh merasa yakin bahawa anda tidak mempunyai risiko.

  Baca selanjutnya untuk lebih penjelasan.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Jantung, sila dapatkannya di sini.

  Lelaki botak yang lebih muda menghadapi risiko yang lebih tinggi

  Penyelidikan tersebut berdasarkan kajian yang dijalankan tentang kaitan lkebotakan pada lelaki dan penyakit jantung koronari.

  Tiga daripada kajian tersebut memantau kesihatan lelaki botak tengah selama 11 tahun.

  lelaki botak

  Kaum lelaki dengan masalah kebotakan yang banyak telah dilaporkan mempunyai 32% peningkatan risiko mendapat penyakit arteri koronari berbanding mereka yang mempunyai rambut penuh.

  Penilitian terhadap kumpulan umur di bawah 55-60 tahun mendedahkan penemuan mengejutkan: kebotakan meluas pada lelaki cenderung mengalami 44% risiko penyakit arteri koronari yang lebih tinggi.

  Secara umumnya, kaum adam dengan masalah kebotakan didapati mempunyai 70% peningkatan risiko masalah jantung.

  Sementara itu, peratusan bagi mereka dalam kumpulan umur yang lebih muda adalah 84%.

  Hubungan antara risiko penyakit jantung dan kebotakan teruk

  Penyelidik percaya tahap kebotakan seorang lelaki mungkin berkait dengan risiko terhadap penyakit arteri koronari. Bagaimanapun, ini hanya benar jika botak di atas kepalanya.

  Walaupun risiko meningkat sebanyak 48% dengan kebotakan atas kepala yang lebih menyeluruh, mereka yang mempunyai kebotakan atas kepala sederhana mengalami 36% peningkatan risiko dan mereka yang mengalami kebotakan atas kepala ringan hanya 18% lebih cenderung untuk mendapat penyakit jantung.

  Tiada perbezaan yang ketara dilaporkan dalam kes-kes mereka yang rambutnya menipis.

  Baca juga:

  Apakah sebab-sebab di sebalik kaitan ini?

  Terdapat banyak teori mengenai bagaimana rambut lelaki botak mungkin boleh dikaitkan dengan risiko penyakit jantung.

  Penyelidik menjelaskan bahawa kebotakan boleh menjadi tanda amaran keradangan kronik, sensitiviti meningkat kepada testosteron, atau rintangan insulin (kemungkinan diabetes), semua yang boleh menyumbang kepada masalah jantung.

  Adakah rambut botak patut dirisaukan?

  Walaupun penemuan ini menarik, rambut botak sebenarnya tidaklah begitu merisaukan berbanding saiz pinggang seseorang.

  Adalah lebih baik untuk tidak begitu risau kerana bukti-bukti berikut tidak cukup untuk mencadangkan hubungan sebab dan akibat antara botak dan penyakit jantung.

  lelaki botak

  Jika anda botak, anda mungkin mempunyai kemungkinan lebih tinggi untuk mendapat masalah jantung. Tetapi itu tidak bermakna anda pasti akan mempunyai penyakit jantung.

  Kaitannya mungkin hanya faktor yang sama. Walaupun lelaki dengan masalah kebotakan tidak perlu terkejut dengan penemuan itu, mereka perlu menjalani pemeriksaan yang lebih teliti untuk keadaan kardiovaskular, terutamanya jika masih muda.

  Jika terdapat sebarang keraguan mengenai keadaan diri, berundinglah dengan doktor bagi mendapatkan lebih kepastian.

  #modernmustache #modernbeard

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Male Baldness Linked To Higher Incidence of Heart Disease. https://news.harvard.edu/gazette/story/2000/01/male-baldness-linked-to-higher-incidence-of-heart-disease/, Accessed on Oct 29, 2022
  2. Male-pattern baldness and incident coronary heart disease and risk factors in the Heinz Nixdorf Recall Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6863534/, Accessed on Oct 29, 2022
  3. Male-pattern baldness and premature greying associated with risk of early heart disease. https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/male-pattern-baldness-and-premature-greying-associated-with-risk-of-early-heart-disease, Accessed on Oct 29, 2022
  4. Baldness may lead to heart attack. https://dermatology.upenn.edu/baldness-may-lead-to-heart-attack/, Accessed on Oct 29, 2022
  5. Visible Age-Related Signs and Risk of Ischemic Heart Disease in the General Population. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.001696, Accessed on Oct 29, 2022
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 2 minggu lalu
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim