What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tak Selesanya Tekak Berkahak! Atasi Masalah Kahak Dengan 4 Tip Mudah Ini

Tak Selesanya Tekak Berkahak! Atasi Masalah Kahak Dengan 4 Tip Mudah Ini

Apabila anda sakit, anda akan dapati bahawa di bahagian belakang kerongkong anda wujud sesuatu yang likat dan tebal. Itu adalah masalah kahak.

Tidak ramai yang tahu bahawa lendir (mukus) ini sentiasa ada. Membran mukus merangkumi mulut, hidung, tekak, sinus, paru-paru yang bertanggungjawab menghasilkan kahak.

Sistem pernafasan anda boleh dilindungi dan disokong oleh kahak. Untuk memerangkap sesuatu seperti virus, habuk, alergen, mukus akan menjadi melekit.

Walau bagaimanapun, mukus tidak dapat dikesan semasa anda sihat.

Apabila anda sakit, kewujudan mukus adalah lebih jelas kerana fungsinya untuk memerangkap bahan-bahan eksotik (berkaitan dengan sesuatu yang berasal dari luar atau bukan asli di sesuatu tempat).

Kahak memainkan peranan penting dalam sistem pernafasan anda.

Walau bagaimanapun, jika masalah kahak mengganggu anda, anda mungkin ingin mencairkannya atau membersihkannya daripada kerongkong anda.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan kahak dari kerongkong anda.

Masalah kahak boleh diatasi dengan cara ini

1 – Berkumur dengan air garam

Anda harus berkumur air garam suam untuk mengeluarkan kahak yang berada di bahagian kerongkong anda. Di bawah pengaruh air garam, bakteria juga dapat dikeluarkan, dan sakit tekak anda dapat dikurangkan.

Air garam suam adalah pilihan terbaik kerana kemampuannya membubarkan garam dengan berkesan. Hirup sedikit campuran itu dengan menyondongkan sedikit kepala anda.

Kemudian, biarkan campuran itu mengalir ke dalam tekak tetapi tidak meminumnya. Perlahan-lahan meniup udara daripada paru-paru untuk berkumur.

Selepas setengah hingga satu minit, keluarkan air itu. Anda boleh mengulanginya jika perlu.

2 – Kekal terhidrasi agar kahak tidak berkumpul

Pastikan anda mengambil cecair yang mencukupi, yang suam. Ini boleh mengalirkan mukus anda. Ini kerana air mampu mengusir mukus, ia boleh melembapkan kesesakan anda.

Berikut adalah beberapa cecair yang perlu anda cuba, iaitu jus, air limau, teh tanpa kafein. Ia akan menjadi lebih baik jika dalam keadaan suam.

masalah kahak

3 – Ambil bahan-bahan meningkatkan kesihatan pernafasan

Anda dicadangkan mengambil makanan dan minuman yang mempunyai limau, halia, dan bawang putih.

Terdapat kepercayaan bahawa bahan-bahan ini boleh digunakan sebagai rawatan yang berkesan untuk batuk, selesema dan mampu mengeluarkan mukus.

Selain itu, makanan pedas yang membawa kapsaisin adalah baik untuk membersihkan sinus dan mengeluarkan mukus.

Secara saintifik dipercayai bahawa anda juga boleh menghindari dan menyembuhkan penyakit pernafasan virus dengan makanan dan suplemen berikut:

  • Zink oral
  • Buah beri
  • Teh jambu batu
  • Ginseng
  • Echinacea

masalah kahak

4 – Ambil ubat bukan preskripsi untuk merawat masalah kahak

Anda boleh menggunakan ubat OTC untuk mengeluarkan mukus.

Decongestants adalah salah satu yang disyorkan OTC untuk mengurangkan mukus yang berasal dari hidung anda.

Ingat bahawa mukus ini tidak boleh dikelirukan dengan kahak. Walau bagaimanapun, mukus boleh menyebabkan kesesakan dada.

Dengan decongestants, hidung boleh menghentikan pembengkakan dan laluan udara menjadi berangin.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Cold symptoms: Does drinking milk increase phlegm? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/phlegm/faq-20058015. Accessed Dec 13, 2021.

Mucus Thinners. https://www.cff.org/mucus-thinners. Accessed Dec 13, 2021.

Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27055821/. Accessed Dec 13, 2021.

Cold remedies: What works, what doesn’t, what can’t hurt. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403. Accessed Dec 13, 2021.

Capsaicin-induced mucus secretion in rat airways assessed in vivo and non-invasively by magnetic resonance imaging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2013907/. Accessed Dec 13, 2021.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 07/04/2022
Fakta Disemak oleh Muhammad Wa'iz