backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Tompok usia

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

Definisi

Apa itu Tompok usia?

Tompok usia adalah tompok rata, coklat, kelabu, atau hitam pada kulit. Ia biasanya berlaku di kawasan kulit yang terdedah kepada sinaran matahari. Tompok usia juga disebut tompok hati, lentigin senil, lentigin matahari, atau tompok matahari.

Apakah kebarangkalian Tompok usia?

Tompok usia boleh menjejaskan semua orang tanpa mengira jenis kulit, tetapi ianya lebih sering terjadi pada mereka yang berkulit cerah. Tompok usia juga sangat biasa berlaku pada orang dewasa yang berusia lebih dari 50 tahun. Namun orang muda juga tetap boleh mendapatkannya, terutama jika mereka menghabiskan banyak waktu di bawah sinaran matahari. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Tompok usia?

Simptom-simptom yang lazim di tempat-tempat umur adalah:

 • Kawasan yang bujur, rata dengan pigmentasi yang ketara meningkat.
 • Keperangan, bintik coklat atau hitam.

Tompok usia berlaku pada kulit yang paling banyak terdedah kepada matahari selama bertahun-tahun, seperti belakang tangan, bahagian atas tapak kaki, muka, bahu dan belakang badan di bahagian atas.

Tompok usia berkisar dari saiz-saiz bintik hingga kira-kira 1/2 inci (13 milimeter) lebar dan boleh menghasilkan tompok bersama, menjadikannya tampak lebih ketara.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Anda harus menghubungi doktor anda segera jika ada berlaku perkara yang berikut:

 • Tompok gelap yang berpigmen.
 • Tompok yang semakin bertambah dalam saiz.
 • Tompok dengan sempadan yang tidak teratur.
 • Tompok dengan kombinasi warna yang luar biasa.
 • Gatal-gatal, kemerahan, tender, atau pendarahan.

Punca

Apakah punca Tompok usia?

Tompok usia adalah hasil penghasilan melanin yang terlebih, atau pigmen kulit. Doktor biasanya tidak tahu mengapa tompok usia terbentuk. Penuaan kulit, pendedahan cahaya matahari, atau lain-lain bentuk pendedahan ultraviolet (UV) yang lain, seperti penjemuran katil, adalah antara kemungkinan punca. Anda berkemungkinan besar akan mendapati tompok usia di kawasan kulit anda yang paling banyak terdedah pada matahari, termasuklah:

 • Muka anda.
 • Belakang telapak tangan anda.
 • Bahu anda.
 • Bahagian atas pada belakang anda.
 • Lengan anda.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Tompok usia?

Terdapat banyak faktor risiko untuk bintik-bintik umur, seperti:

 • Berusia lebih dari 40 tahun.
 • Mempunyai kulit yang cerah.
 • Mempunyai sejarah pendedahan kepada matahari yang kerap.
 • Mempunyai sejarah penggunaan tilam yang kerap dijemur.
 • Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Tompok usia didiagnosis?

  Diagnos tompok usia mungkin termasuk:

  • Pemeriksaan visual. Doktor biasanya boleh mendiagnosis tompok usia dengan melihat kulit anda.
  • Biopsi kulit. Doktor anda mungkin melakukan ujian lain, seperti biopsi kulit, untuk membantu membezakan tompok usia dari keadaan lain, seperti lentigo maligna, sejenis kanser kulit.

  Semasa biopsi kulit, doktor mengambil sampel kecil kulit anda (biopsi) untuk analisis mikroskopik. Biopsi kulit biasanya dilakukan di bilik doktor, menggunakan anestetik lokal.

  Bagaimana pesakit Tompok usia dirawat?

  Sekiranya anda ingin tompok usia anda tampak kurang jelas, rawatan boleh digunakan untuk mencerahkan atau mengeluarkannya. Oleh kerana pigmen terletak di dasar epidermis – lapisan paling atas kulit – sebarang rawatan yang bertujuan untuk mencerahkan tompok-tompok usia perlu menembus lapisan kulit ini.

  Rawatan tompok usia termasuklah:

  • Preskripsi krim peluntur (hydroquinone) yang digunakan tunggal atau bersama retinoid (tretinoin) dan steroid ringan secara beransur-ansur dapat memudarkan tompok selama beberapa bulan. Penggunaan pelindung matahari yang spektrum luas dengan faktor perlindungan matahari (SPF) sekurang-kurangnya 30 adalah sangat dinasihatkan jika anda menggunakan rawatan medikasi. Rawatan boleh menyebabkan gatal-gatal, kemerahan, rasa terbakar atau kekeringan yang sementara.
  • Laser dan terapi pulsa cahaya cerah. Terapi laser dan terapi cahaya berdenyut menghancurkan sel penghasil melanin (melanosit) tanpa merosakkan permukaan kulit. Rawatan dengan laser atau cahaya berdenyut sengit biasanya memerlukan dua hingga tiga sesi. Selepas rawatan, tompok usia akan pudar secara beransur-ansur selama beberapa minggu atau bulan. Terapi laser mempunyai sedikit kesan sampingan, tetapi ia boleh mengakibatkan sedikit perubahan warna kulit. Perlindungan dari matahari diperlukan selepas laser atau terapi pulsa cahaya cerah.
  • Pembekuan (cryotherapy). Prosedur ini melibatkan penggunaan swab kapas untuk menyapu nitrogen cecair atau agen pembekuan lain ke tompok usia untuk menghancurkan pigmen tambahan. Apabila tompok mula sembuh, kulit kelihatan lebih cerah. Pembekuan biasanya digunakan pada satu tompok usia atau sekumpulan kecil tompok usia. Rawatan ini boleh memberi iritasi sementara pada kulit dan menimbulkan risiko parut kekal atau perubahan warna kulit.
  • Dermabrasion dan mikrodermabrasion. Dermabrasion terdiri daripada pengamplasan (pelan) lapisan permukaan kulit anda dengan berus yang berputar pantas. Prosedur ini mengeluarkan permukaan kulit, dan lapisan kulit baru akan tumbuh di tempatnya. Anda mungkin perlu menjalani prosedur ini lebih daripada sekali. Kemerahan sementara dan pembentukan skab boleh diakibatkan kesan rawatan ini. Mikrodermabrasion adalah pendekatan kurang agresif yang menyebabkan sedikit kecacatan kulit yang ringan namun dengan penampilan yang lebih licin. Anda akan perlu menjalani satu siri prosedur selama berbulan-bulan untuk mendapatkan kesan yang penuh. Jika anda mempunyai rosacea atau urat merah kecil di wajah anda, teknik ini dapat membuat keadaan tersebut lebih buruk.
  • Pengelupasan kimia. Pengelupasan kimia melibatkan penggunaan asid, yang membakar lapisan luar kulit anda, ke tempat tompok usia. Setelah kulit anda mengelupas, kulit yang baru akan terbentuk menggantikannya. Beberapa rawatan mungkin perlu sebelum anda dapat melihat sebarang kesan. Perlindungan dari matahari sangat dinasihatkan selepas rawatan ini. Kemerahan sementara mungkin berlaku, dan ada risiko untuk sedikit perubahan kekal dalam warna kulit.

  Oleh kerana rawatan tompok usia dianggap kosmetik, insurans anda mungkin tidak akan membayar untuk rawatan tesebut. Prosedur ini juga boleh memberi kesan sampingan, sila bincangkan pilihan anda dengan teliti dengan doktor pakar kulit (dermatologis). Juga, pastikan ahli dermatologis anda terlatih dan berpengalaman khusus dalam pembedahan yang anda sedang merancang untuk lakukan.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Tompok usia?

  Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda mengatasi tompok usia:

  • Elakkan cahaya matahari antara pukul 10 pagi hingga 2 petang. Ini kerana, sinaran matahari paling terik pada masa ini, cuba judualkan aktiviti luar untuk dilaksanakan pada waktu lain.
  • Gunakan pelindung matahari. Lima belas hingga 30 minit sebelum membuat aktiviti luar, gunakan pelindung matahari dengan spektrum luas yang memberikan perlindungan dari cahaya UVA dan UVB. Gunakan pelindung matahari dengan faktor perlindungan matahari (SPF) sekurang-kurangnya 30. Sapukan pelindung matahari dengan banyak, dan perbaharui setiap dua jam – atau lebih kerap jika anda berenang atau berpeluh.
  • Lapiskan kulit anda. Untuk perlindungan dari matahari, pakai pakaian tenunan yang ketat yang meliputi lengan dan kaki anda dan topi berlapis lebar, yang memberikan lebih perlindungan contohnya topi baseball atau visor golf.
  • Pertimbangkan memakai pakaian yang direka untuk memberikan perlindungan matahari. Cari pakaian yang dilabelkan dengan faktor perlindungan ultraviolet (UPF) 40 hingga 50 untuk mendapatkan perlindungan yang terbaik.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan