home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ramadan Yang Sihat

Ramadan Yang Sihat

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan yang ingin dibuang, bulan Ramadan adalah peluang keemasan untuk menjadikan impian anda kenyataan selagi anda tidak mengambil makanan berkalori tinggi selepas berbuka puasa.

Perubahan dalam badan semasa berpuasa

Tempoh berpuasa anda akan memberi kesan kepada bagaimana badan anda berubah untuk mengatasi kekurangan pada pengambilan nutrisi. Walaupun anda telah berhenti makan selepas hidangan terakhir, ia mengambil masa sehingga 8 jam untuk sistem penghadaman menyerap sepenuhnya nutrien sebelum badan anda benar-benar memasuki fasa berpuasa.

Apabila anda tidak berpuasa, badan anda menggunakan glukosa yang tersimpan di dalam hati dan otot untuk menghasilkan tenaga. Semasa berpuasa, pertamanya, jumlah glukosa yang disimpan ini igunakan dengan agak cepat. Oleh itu, badan anda, perlu beralih kepada sumber tenaga lain iaitu lemak. Jika tempoh berpuasa berterusan selepas badan telah kehabisan lemak, protein akan diuraikan untuk menghasilkan tenaga. Pada saat inilah anda mula berasa kebuluran. Walau bagaimanapun, bukanlah perkara biasa bagi seseorang untuk rasa kebuluran sepanjang bulan Ramadan memandangkan kita berbuka setiap hari.

Peralihan dari glukosa kepada lemak

Oleh kerana puasa Ramadan hanya berlangsung dari terbit fajar hingga terbenam matahari, anda boleh mengimbangi kekurangan tenaga melalui hidangan selepas berbuka. Dengan cara ini, badan anda hanya menggunakan glukosa dan lemak untuk menghasilkan tenaga. Protein tidak akan digunakan.

Disebabkan badan anda menguraikan lemak untuk menghasilkan tenaga, anda akan kehilangan berat badan. Tahap kolesterol dalam darah anda juga dikurangkan. Jika anda pesakit diabetes atau mempunyai masalah tekanan darah, berpuasa adalah sangat bermanfaat bagi anda. Selepas berpuasa selama beberapa hari, badan anda akan melepaskan endorfin dalam kepekatan yang tinggi ke dalam darah anda, menyebabkan peningkatan fokus dan kesihatan mental.

Adalah penting untuk mengekalkan pengambilan sihat dan air yang sihat semasa berbuka. Semasa berpuasa, badan anda mungkin berpeluh lebih daripada biasa. Jadi, anda perlu cuba kekal terhidrat untuk membantu buah pinggang anda mengawal keseimbangan air dan garam. Untuk mengelakkan kerosakan otot, masukkan makanan tenaga, seperti karbohidrat dan lemak sihat dalam diet anda.

Kekal selamat ketika berpuasa di bulan Ramadan

Secara umumnya, anda hanya perlu melakukan apa yang anda sepatutnya lakukan di luar Ramadan, iaitu mengamalkan diet yang seimbang, dengan karbohidrat, lemak dan protein yang mencukupi. Jika tidak, anda mungkin berakhir mendapat lebih berat badan kerana makanan yang dimakan pada waktu berbuka. Puasa di bulan Ramadan adalah satu peluang untuk mengurangkan berat badan dan menjadi lebih sihat. Jangan sia-siakan peluang tersebut. Ini adalah masa untuk mendisiplinkan diri sendiri. Intipati Ramadan adalah disiplin dan kawalan diri. Walaupun sewaktu masa untuk berbuka puasa, anda tidak perlu melanggar disiplin anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Fasting and your health. http://www.nhs.uk/Livewell/Healthyramadan/Pages/fastingandhealth.aspx. Accessed May 25, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x