backup og meta

Kerap Sakit Kepala Sampai Berdenyut-Denyut, Ini 10 Makanan Penyebab Migrain Jadi Teruk

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/05/2023

  Kerap Sakit Kepala Sampai Berdenyut-Denyut, Ini 10 Makanan Penyebab Migrain Jadi Teruk

  Makanan dan minuman yang kita ambil seharian boleh menjadi faktor penyebab migrain. Namun, ia adalah tidak sama mengikut individu kerana faktor daya tahan badan yang berbeza.

  Berikut adalah senarai beberapa makanan yang menjadi penyumbang utama kepada migrain. 

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Masalah Neurologikal sila dapatkannya di sini.

  10 Makanan penyebab migrain yang harus anda waspada 

  #1. Kafein

  Kafein memiliki keburukan dan kebaikan. Tetapi, dengan pengambilan kafein yang terlalu banyak atau tidak mencukupi boleh menyebabkan migrain.

  Namun mengikut kajian, kafein sebenarnya boleh membantu menghilangkan migrain. Malah, ia juga boleh melegakan sakit kepala dengan pengambilan secara tidak berlebihan. 

  Sebab itu, jika anda mempunyai tabiat minum kafein setiap hari, anda mungkin akan mendapat migrain jika tidak mengambilnya.

  Makanan lain yang mengandungi kafein seperti:

  • Kopi
  • Teh
  • Coklat

  #2. Coklat

  penyebab migrain

  Walaupun ia sering dianggap sebagai pencetus kepada migrain, namun terdapat beberapa kajian mengatakan bahawa coklat tidak boleh menyebabkan migrain malah mungkin membantu mencegahnya.

  Tetapi, memandangkan coklat mengandungi kafein dan beta-phenylethylamine, ia mungkin menyebabkan sakit kepala pada sesetengah individu.

  #3. Pemanis buatan

  Kebanyakan makanan yang diproses mengandungi pemanis tiruan. Ia digunakan sebagai alternatif gula untuk mereka yang menghidapi diabetes tetapi dalam masa yang sama, ia juga boleh menyebabkan migrain.

  #4. Penyebab migrain – Alkohol

  Alkohol boleh menyebabkan dehidrasi yang boleh menyumbang kepada sakit kepala bagi sesetengah individu.

  #5. Monosodium Glutamat

  MSG atau turut dikenali sebagai umami adalah satu bahan penambah perisa yang dianggap selamat untuk dimakan tetapi terdapat kajian yang menyatakan bahawa ia antara penyebab migrain.

  Malah bagi sesetengah individu ia boleh mengakibatkan serangan migrain yang teruk.

  #6. Daging diproses

  Ini termasuk daging yang diproses seperti nugget, sosej dan burger kerana ia mengandungi pengawet makanan yang dipanggil nitrat. Di mana ia  berfungsi untuk mengekalkan warna dan rasa serta tinggi dengan tyramine.

  #7. Keju

  penyebab migrain

  Keju ringan seperti mozzarella atau ricotta tidak akan menjadi masalah.

  Namun keju lama, yang agak berusia mengandungi paras tyramine tinggi yang terhasil apabila proses pecahan protein berlaku. Antara keju yang mengandungi paras tyramine tinggi seperti feta, parmesan dan keju biru.

  #8. Jeruk

  Sama seperti keju, makanan jeruk dan ditapai boleh mengandungi jumlah tyramine yang tinggi. Antaranya seperti timun jeruk dan kimchi.

  #9. Makanan sejuk

  Mengambil makanan beku dan minuman sejuk seperti ais krim atau slushies boleh menjadi penyebab migrain dan mencetuskan sakit kepala yang teruk.

  Ada kemungkinan ia pencetus kepada migrain jika anda makan makanan sejuk dengan cepat dan ketika suhu badan masih tinggi selepas bersenam.

  #10. Makanan masin

  Makanan masin seperti yang diproses mungkin mengandungi bahan pengawet berbahaya dan boleh menyebabkan migrain kepada sesetengah individu.

  Apatah lagi, pengambilan paras natrium yang tinggi boleh meningkatkan tekanan darah.

  Justeru, anda dinasihatkan untuk memilih dan mengambil makanan yang sihat, segar dan tidak diproses. Ia sekali gus dapat membantu menyingkirkan bahan kimia yang mungkin menjadi pencetus kepada migrain.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/05/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan