backup og meta

Adakah Bahan Tambahan Makanan Berbahaya?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

Adakah Bahan Tambahan Makanan Berbahaya?

Walaupun beberapa bahan tambahan makanan dan pengawet memberi faedah pemakanan atau meningkatkan keselamatan makanan, yang lain – daripada pewarna dan perasa kepada pemekat dan pemutih – ditambah untuk menarik pengguna dan telah diketahui atau risiko kesihatan yang berpotensi. Pertimbangkan bahaya pendedahan daripada sumber tidak langsung makanan anda. Pertahanan terbaik anda adalah mengelakkan atau mengehadkan makanan sekiranya diproses, ditapis, dibungkus, atau makanan mudah.

Bahaya bahan tambahan makanan

Bahan tambahan makanan dan pengawet telah dikaitkan kepada berikut, terutamanya dalam kajian haiwan:

  • Kanser pada haiwan makmal seperti tikus;
  • Asma dan reaksi alahan yang berkaitan dengan bahan kimia, seperti sulfida, dan nitrit dan nitrat yang menghalang perubahan warna di dalam daging dan dianggap salah satu daripada bahan tambahan makanan yang paling teruk;
  • Simptom usus seperti loya dan cirit-birit, yang boleh menjadi sebahagian daripada tindak balas alahan;
  • Kelahiran pramatang dikaitkan dengan pemanis tiruan, menurut kajian Denmark 2010 dan kajian Norwegian 2012;
  • Hiperaktif dan kurang perhatian gangguan pada kanak-kanak;
  • Rintangan manusia terhadap antibiotik kerana digunakan dalam haiwan makanan;
  • Sakit kepala daripada bahan-bahan seperti monosodium glutamate (MSG);
  • Peningkatan risiko penyakit jantung dari pengumpulan fosfat dalam badan dalam mereka yang berisiko;
  • Risiko pertambahan berat badan daripada gula ditambah dan pemanis, hormon, atau bahan-bahan yang mengganggu peraturan hormon;
  • Masalah neurologi, seperti juga daripada penggunaan aspartame pada tikus.

Makanan biasa aditif

Terdapat lebih daripada 300 bahan tambahan yang digunakan hari ini. IBahan tambahan ini membunuh dan mencegah acuan dan yis daripada tumbuh pada makanan.

Mono-Sodium Glutamat (MSG)

MSG adalah penambah rasa dan pengawet yang ditambah kepada kebanyakan makanan dibungkus dan tin. Malah, ia dijumpai paling dijumpai dalam makanan yang dibungkus, daripada kentang goreng kepada sup untuk daging dalam tin, tetapi ia selalunya tidak disenaraikan sebagai MSG.

Acesulfame-K

Acesulfame-K adalah pemanis tiruan yang pada satu masa hanya dibenarkan dalam produk gula. Menurut Pusat Sains untuk Kepentingan Umum, atau CSPI, ia kini digunakan dalam minuman ringan dan produk lain, bersama-sama dengan glukosa.

Butylated Hydroxyanisole or BHA

BHA adalah pengawet yang memperlahankan kadar lemak menjadi tengik. Ia sering dijumpai di dalam bijirin, kentang goreng dan produk minyak sayur-sayuran. Apabila BHA telah diuji pada haiwan, ia didapati menyebabkan kanser dalam “forestomach”.

Aspartame

Aspartame adalah pemanis tiruan yang terkenal, dan ia dijumpai dalam banyak minuman, minuman ringan, beku, pencuci mulut bebas gula, gula-gula dan paket individu.

Cyclamate

Cyclamate adalah satu lagi pemanis tiruan, yang Amerika Syarikat mengharamkannya kerana potensi penyebab kanser. Cyclamate disyaki boleh meningkatkan aktiviti penyebab kanser akibat bahan-bahan lain, dan bukannya peyebabkan kanser itu sendiri.

Bagaimana mengelakkan bahan tambahan makanan?

Pembelian organik menjadi semakin popular sebagai pengguna menjadi lebih sedar tentang kesan-kesan kesihatan buruk makanan yang diproses. Walaupun ia adalah alternatif yang lebih sihat, pembelian organik adalah lebih mahal. Jika anda dalam bajet, kurangkan membelinya, dan membuatkanya bertahan. Anda juga boleh belajar untuk hasilkan makanan anda sendiri jika anda mempunyai ruang untuk taman. Pilihan ini adalah lebih murah daripada pergi ke pasar raya. Pengetinan makanan sepanjang tahun adalah cara yang baik untuk mempunyai makanan disediakan di seluruh musim.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan