Trombofilia: Pembekuan Darah yang Lebih Mudah daripada Biasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Apa itu trombofilia?

Trombofilia merujuk kepada sekumpulan keadaan di mana darah membeku dengan lebih mudah daripada biasa. Ini boleh menyebabkan bekuan darah yang tidak diingini (dipanggil trombosis) yang terbentuk di dalam saluran darah. Gumpalan darah ini boleh menyebabkan masalah seperti trombosis vena dalam (DVT) atau embolisme pulmonari.

Apakah punca trombofilia?

Tubuh mempunyai proses pembekuan semula jadi dalam darah, yang diubah dalam trombofilia. Proses pembekuan biasa dipanggil haemostasis. Ia membantu menghentikan pendarahan jika anda mengalami kecederaan seperti luka.

Apabila saluran darah cedera, proses pembekuan dicetuskan. Ini dipanggil lata pembekuan (clotting cascade). Ini adalah reaksi berantai bahan kimia yang berlainan dalam darah yang dipanggil faktor pembekuan. Lata pembekuan membuatkan darah memejal ke dalam bekuan, yang melekat pada bahagian cedera dan saluran darah.

Zarah-zarah kecil dalam darah, yang disebut platelet, juga membantu membentuk bekuan. Selain itu, terdapat juga bahan kimia semula jadi dalam darah yang bertindak terhadap sistem pembekuan, untuk menghentikan terlalu banyak pembekuan darah.

Jenis-jenis trombofilia

Trombofilia boleh terbahagi kepada dua iaitu diwarisi atau perolehan. Yang diwarisi adalah genetik dan boleh disampaikan dari ibu bapa kepada anak. Manakala yang bukan diwarisi atau perolehan bermakna tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan gen anda.

Biasanya, trombofilia perolehan (acquired thrombophilias) menjadi jelas ketika dewasa. Ia boleh berlaku akibat masalah perubatan lain yang telah berkembang, atau mungkin disebabkan oleh masalah sistem imun.

Adalah mungkin mempunyai trombofilia bercampur, yang mana sebahagiannya genetik dan sebahagiannya kepada faktor bukan genetik. Jenis-jenis trombophilia yang berbeza dijelaskan lebih terperinci kemudian di dalam risalah ini.

Simptom

Gumpalan darah boleh terbentuk di arteri dan vena. Arteri adalah saluran darah yang membawa darah dari jantung ke organ dan tisu badan. Vena adalah saluran darah yang membawa darah kembali ke jantung, dari seluruh tubuh.

Kebanyakan orang dengan trombofilia tidak mempunyai simptom dan tidak pernah mengalami masalah kesihatan. Simptom hanya berlaku jika trombofilia menyebabkan bekuan darah. Sekiranya anda mempunyai trombofilia, anda mengalami risiko peningkatan DVT atau embolisme pulmonari.

Tanda amaran DVT termasuk:

 • Sakit, bengkak dan ngilu di kaki anda (biasanya dalam betis anda)
 • Sakit sakit di kawasan yang terjejas
 • Kulit panas di kawasan bekuan
 • Kulit merah, terutamanya di bahagian belakang kaki, di bawah lutut

DVT biasanya hanya memberi kesan kepada sebelah kaki, walaupun tidak selalu. Kesakitan mungkin lebih buruk apabila anda membengkokkan kaki.

Simptom embolisme pulmonari:

 • Sakit dada atau belakang
 • Sesak nafas
 • Batuk – biasanya kering, tetapi mungkin juga batuk darah atau lendir yang mengandungi darah
 • Pening kepala
 • Pengsan

Diagnosis

Sekiranya anda mengalami bekuan darah, anda boleh diuji untuk trombofilia beberapa minggu atau bulan kemudian. Sampel darah diambil untuk melihat ketidakseimbangan kimia.

Anda boleh dirujuk kepada pakar dalam mendiagnosis dan mengubati gangguan darah (haematologist) jika keputusan ujian darah menunjukkan anda mempunyai thrombofilia.

Ujian semasa untuk trombofilia mempunyai batasan. Ia mungkin dapat membantu mengenal pasti keadaan ini, tetapi ia selalunya tidak boleh menentukan punca peningkatan kecenderungan pembekuan darah.

Rawatan

Langkah pertama adalah anda dan doktor anda mempertimbangkan berapa banyak risiko yang ada untuk anda membangunkan bekuan darah. Kemudian anda dan doktor anda boleh membincangkan kebaikan dan keburukan mengambil rawatan dan, jika perlu, jenis rawatan yang perlu diambil.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Erythromelalgia: Kaki Sakit, Merah dan Panas Gara-gara Aliran Darah Tersekat

  Erythromelalgia, juga dikenali sebagai penyakit Gerhardt, penyakit Mitchell dan penyakit Weir-Mitchell ialah keadaan yang menyebabkan rasa sakit terbakar, kemerahan dan kepanasan pada kaki, serta mungkin juga berlaku ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Pusat Kesihatan, Penyakit Muskuloskeletal 28/01/2019 . 3 minit bacaan

  Adakah Kolesterol Tinggi Menyebabkan Pembekuan Darah?

  Kolesterol adalah sejenis lipid. Ia adalah sejenis bahan lilin (waxy), lemak seperti yang dihasilkan oleh hati secara semula jadi. Ia penting untuk membentukan membran sel, hormon tertentu dan vitamin D. Kolesterol ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 19/10/2018 . 2 minit bacaan

  Cerebrovascular Accident Adalah Strok

  Apa itu Cerebrovascular Accident? Cerebrovascular Accident (CVA) kematian tiba-tiba beberapa sel-sel otak disebabkan kekurangan oksigen apabila aliran darah ke otak terjejas oleh penyumbatan atau saluran darah ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Pusat Kesihatan, Angin Ahmar/Strok 14/08/2018 . 2 minit bacaan

  3 Cara Penyediaan Masakan Ikan Yang Sihat, Boleh Kurang Risiko Strok Dan Penyakit Jantung!

  Menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA), terdapat pelbagai alasan kebanyakan orang untuk menjadikan ikan sebagai sebahagian besar daripada diet mereka. Selama bertahun-tahun, AHA telah mencadangkan supaya seseorang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Pusat Kesihatan, Angin Ahmar/Strok 14/08/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  embolisme-pulmonari

  Embolisme Pulmonari

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/12/2019 . 4 minit bacaan
  Lupus Menyebabkan Strok?

  Lupus Menyebabkan Strok?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/05/2019 . 2 minit bacaan

  Embolisme Pulmonari: Penyumbatan Saluran Darah di Paru-paru

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 27/02/2019 . 2 minit bacaan