Cacing Jarum

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Definisi

Apakah itu jangkitan cacing jarum?

Jangkitan cacing jarum merupakan sejenis jangkitan cacing yang paling lazim dijumpai di dalam tubuh manusia. Cacing jarum adalah kecil dan panjang. Mereka berwarna putih dan panjangnya kurang daripada setengah inci. Jangkitan cacing jarum, juga dikenali sebagai enterobiasis atau oxyuriasis yang juga merupakan jangkitan cacing paling banyak terjadi kepada manusia di Amerika Syarikat. Jangkitan cacing jarum amat mudah untuk merebak. Mereka selalunya menjangkiti kanak-kanak berusia 5 ke 10 tahun, penduduk yang mendiami sesebuah institusi, dan mereka yang selalu berhubung dengan golongan yang telah dinyatakan. Rawatan yang berkesan terhadap jangkitan cacing jarum ialah dengan ubat, meskipun begitu jangkitan mungkin berlaku semula. Komplikasi yang serius dan kesihatan yang terjejas untuk jangka masa yang panjang adalah jarang berlaku.

Apakah kebarangkalian jangkitan cacing jarum?

Jangkitan cacing jarum berlaku di semua tempat di dalam dunia. Ia merupakan jangkitan cacing yang paling popular di dalam negara maju. Walau bagaimanapun, ia boleh ditangani dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom

Apakah simptom-simptom cacing jarum?

Simptom-simptom yang biasa terjadi ialah:

 • Kegatalan di kawasan kemaluan dan dubur
 • Insomnia, rimas dan gelisah
 • Sakit perut yang berulang dan loya
 • Cacing jarum selalunya tidak menunjukkan simptom

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak dinyatakan di atas. Jika anda mempunyai soalan berkenaan simptom tertentu, sila hubungi doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor anda?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca jangkitan cacing jarum?

Jangkitan cacing jarum sangat mudah untuk merebak. Anda boleh dijangkiti cacing jarum dengan menelan (atau menarik nafas) telur cacing jarum dengan tidak sengaja, yang selalunya terdapat pada objek yang disentuh oleh pesakit yang mempunyai cacing jarum. Kitaran jangkitan bermula dengan pesakit termakan telur cacing yang halus ini.

Apabila telur masuk ke dalam tubuh anda, ia akan tersimpan di bahagian usus sehingga ia matang dan menetas. Cacing jarum betina yang dewasa akan pergi ke usus besar dan keluar daripada badan melalui lubang dubur. Cacing jarum betina akan bertelur ke dalam kulit sekitar lubang dubur yang terlipat. Kewujudan telur ini selalunya akan mengakibatkan kegatalan dan rasa rimas di kawasan dubur.

Apabila seseorang itu menggaru kawasan yang dijangkiti, telur cacing jarum akan berpindah ke celah kuku dan jari. Telur tersebut boleh bertahan selama beberapa jam di tangan anda. Jika pesakit menyentuh cadar, baju, tempat duduk tandas, mainan atau barangan rumah yang lain, telur akan berpindah ke objek tersebut. Telur cacing jarum boleh bertahan di permukaan objek sehingga tiga minggu.

Kanak-kanak memindahkan telur cacing jarum dengan mudah kerana mereka mungkin meletakkan mainan atau objek lain ke dalam mulut. Telur ini juga boleh berpindah dari jari yang terkena ke dalam makanan atau minuman. Meskipun perkara ini jarang berlaku, ia juga mungkin terjadi kepada orang dewasa yang menyedut udara yang terkandung telur cacing apabila mengibarkan cadar, tuala atau baju.

Faktor risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya terhadap jangkitan cacing jarum?

Terdapat banyak faktor risiko penyakit ini, di antaranya:

 • Kanak-kanak yang menghadiri pusat asuhan, prasekolah atau sekolah rendah
 • Ahli keluarga atau penjaga kepada individu yang dijangkiti
 • Indivdu yang tinggal di institusi atau kawasan yang padat
 • Kanak-kanak atau orang dewasa yang tidak mengamalkan amalan membasuh tangan sebelum makan
 • Kanak-kanak yang suka menghisap ibu jari

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah jangkitan cacing jarum didiagnosis?

Jika doktor anda mengesyaki anda mempunyai jangkitan ini, pemeriksaan fizikal akan dilakukan dan ujian tertentu akan dinasihatkan oleh doktor anda. Ujian pita adalah cara yang paling berguna untuk mendiagnosis jangkitancacing jarum. Ujian pita dijalankan dengan mengambil secebis pita perekat dan menekan kawasan yang bergam ke kulit sekitar lubang dubur. Selalunya cacing jarum akan keluar semasa pesakit tidur, anda seharusnya menjalankan ujian ini semasa bangun tidur pada waktu pagi. Jika telur tersebut ada, ia akan melekat di pita perekat. Ambil pita tersebut dan beri pada doktor anda untuk meletakkan di bawah slaid dan diperhati di bawah mikrosop untuk melihat samada ia mengandungi telur cacing jarum. Aktiviti rutin di waktu pagi, seperti mandi atau menggunakan tandas, boleh menghilangkan telur daripada kulit anda, maka keputusan ujian pita adalah paling petang sekiranya dijalankan semasa anda bangun pagi. Pihak CDC mengesyorkan supaya anda melakukan ujian pita sebanyak tiga kali, pada tiga pagi yang berturutan, untuk meningkatkan kebarangkalian untuk menjumpai telur cacing jarum.

Bagaimanakah jangkitan cacing jarum dirawat?

Untuk merawat jangkitan cacing jarum, doktor anda mungkin akan mengesyorkan ubat tersedia di kaunter pyrantel pamoate (Reeseā€™s Pinworm Medication, Pin-X) atau mempreskripsikan ubat kepada ahli keluarga yang lain bagi mencegah jangkitan dan jangkitan semula.

Ubat yang paling biasa diberikan bagi anti parasit adalah:

 • Mebendazole
 • Albendazole (Albenza)

Anda mungkin mempunyai kesan sampingan kepada perut semasa rawatan diberikan, dan anda selalunya perlu mengambil sekurang-kurangnya dua dos untuk menghapuskan cacing jarum sepenuhnya.

Perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan boleh membantu saya menangani jangkitan cacing jarum?

Berikut adalah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang mungkin boleh membantu anda:

Membasuh di waktu pagi

Oleh kerana cacing jarum bertelur di waktu malam, membasuh kawasan dubur pada waktu pagi akan membantu mengurangkan jumlah telur cacing jarum di badan anda. Mandi juga boleh membantu mengelakkan jangkitan semula di dalam air mandian.

Menukar pakaian dalam dan cadar setiap hari

Ini membantu membuang telur cacing.

Membasuh menggunakan air panas

Membasuh cadar, pakaian malam, pakaian dalam, kain dan tuala menggunakan air panas membantu membunuh telur cacing jarum. Mengeringkan pakaian mengunakan haba yang tinggi.

Jangan menggaru

Elakkan menggaru kawasan dubur. Potong kuku anak anda bagi mengurangkan ruang untuk telur terkumpul. Elakkan menggigit kuku.

Membasuh tangan anda

Bagi mengurangkan risiko anda untuk mendapatkan jangkitan, basuh tangan anda dengan sempurna selepas membuang air besar atau menukar lampin dan sebelum makan.

Jika anda mempunyai sebarang persoalan, sila berhubung doktor anda untuk memahami penyelesaian terbaik bagi anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Orang kelainan upaya (OKU) mempunyai cara yang tersendiri untuk memahami sesuatu perkara dan bertindak balas, melalui penggunaan bahasa isyarat.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Ada kajian yang kata bahawa aktiviti menyanyi dan menari mampu kurangkan stres. Adakah ia benar? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sukar Mendengar Percakapan Orang Lain? Anda Mungkin Ada Kondisi Pekak Sebelah Telinga!

  Jangan terkejut jika ada orang yang pekak sebelah telinga sahaja kerana ia memang boleh terjadi. Jom kita baca artikel ini untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

  Umum sudah tahu bahawa kanser prostat adalah bahaya. Namun tahukah kalian bahawa kerap buat seks mungkin boleh cegah ia daripada berlaku. Jom baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser Prostat, Kanser 21/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pil perancang

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  aktiviti fizikal

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  cermin mata penutup mulut

  Cabaran Si Mata Empat, Ini Cara Nak Elak Cermin Mata Berkabus Apabila Pakai Pelitup Muka!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  Test Image Upload

  Test Image Upload

  Ditulis oleh Billy Tran
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 1 minit bacaan